Πάμε κόντρα σε ό,τι μας κλέβει τη ζωή

Taxydromos-600x422Αριστερή Παρέμβαση ταχυδρόμων

Εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε σε μια κοσμοϊστορική εποχή, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κοινωνικής καταστροφής στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η επίθεση του κεφαλαίου – κυβέρνησης  – Τρόικας σαρώνει σαν οδοστρωτήρας τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού. Η ανεργία και η φτώχεια, η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού, η φοροληστεία είναι οι συνέπειες της πολιτικής της αστικής εξουσίας που την ασκούν οι κολαούζοι της, η άθλιας συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θυσιάζει το λαό στο σφαγείο του χρέους και των τραπεζικών συμφερόντων.

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των Συλλογικών συμβάσεων, το έγκλημα εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, οι μισθοί των 400-500 ευρώ, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι θέλουν τους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους στην ψηφιακή εποχή για να σωθεί το κεφάλαιο και η κερδοφορία του. Στον ιδιωτικό τομέα κυριαρχούν οι απολύσεις, η απλήρωτη και μαύρη εργασία του 15 ευρώ ημερομίσθιου, οι συμβάσεις μιας μέρας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των εργατικών δικαιωμάτων, η δραματική μείωση των αποζημιώσεων, η μείωση του κατώτερου μισθού και ο καθορισμός του με Υπουργική Απόφαση, όλα τα μέτρα έχουν δημιουργήσει μια εργασιακή ζούγκλα όπου κερδισμένος είναι μόνο ο εργοδότης. Η ίδια επίθεση έχει επέλθει και στον δημόσιο τομέα, όπου καταργούνται δημόσιοι οργανισμοί, γίνονται απολύσεις απευθείας (ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, ΟΤΑ) ή μέσω διαθεσιμότητας, το ενιαίο μισθολόγιο έχει μειώσει τραγικά τους μισθούς και κόπηκαν δώρα κι επιδόματα, έχει γίνει σφαγή στο εφάπαξ και τον ΕΟΠΠΥ, κλείνουν νοσοκομεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί κλπ, και ο δημόσιος κι ευρύτερα δημόσιος τομέας (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, εκπαίδευση κλπ)  παραχωρείται σε κάθε Μπόμπολα, Μυτιληναίο κλπ., στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) μετατράπηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια σε εταιρείες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με σκοπό την κερδοφορία, λειτουργούσαν προς το συμφέρον των μεγάλων εταιρειών μέσω των αναθέσεων έργων, και σήμερα παραδίδονται οριστικά στο κεφάλαιο. Η λειτουργία των ΕΛΤΑ δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, σ΄ αυτήν την επιλογή της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού σε εμπόρευμα. Η απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, εντείνει τον ανταγωνισμό και καθιερώνει την ανταποδοτικότητα. Τα δημόσια αγαθά και οργανισμοί ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, αυτή θα είναι και η κατάληξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων μετά την ένταξή τους στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας Ελλ. Δημοσίου).

Αυτήν τη λογική εξυπηρετεί και η αναδιοργάνωση και το επιχειρησιακό σχέδιο που προωθείται από τη Διοίκηση, με την σύμφωνη γνώμη των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΟΣΤ, αλλά και της πλειοψηφίας του σωματείου των Ταχυδρόμων. Η κλαδική σύμβαση που υπέγραψαν αρχές Ιουνίου είχε ακριβώς αυτό το στόχο, δηλαδή τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 20 εκ. ευρώ. Αναδιοργάνωση γι αυτούς σημαίνει για μας: μείωση του μόνιμου προσωπικού στη διανομή, εντατικοποίηση, νέα μείωση του μισθού μας μέσω της περικοπής των Δώρων, κάλυψη των κενών θέσεων μέσω της απαράδεκτης υποχρεωτικής υπερωρίας των 2 ωρών, κατάργηση του δικαιώματος στην καλοκαιρινή άδεια, όλα όσα βιώνουμε αυτήν την περίοδο.

ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚ – ΔΑΚΕ ξεπούλησαν τα δικαιώματά μας για άλλη μια φορά, υπογράψανε εν κρυπτώ στην πλάτη των εργαζομένων, και με θράσος υποστηρίζουν ότι μας έσωσαν με τις διαπραγματεύσεις τους από τον τρόμο του ενιαίου μισθολογίου, με τη λογική του το μη χείρον βέλτιστον που μας έχει φέρει ως εδώ. Η  συνδικαλιστική γραφειοκρατία, θλιβεροί κολαούζοι των κομματικών μηχανισμών, συναλλάσσονται και συναινούν στους διαδρόμους και στο παρασκήνιο… «συνειδητά συντεχνίτες» συμμετέχουν στους αγώνες τουφεκιές «στάχτη στα μάτια” της ΓΣΕΕ, υπονομεύοντας την ανάγκη για επιθετική πανεργατική διεκδίκηση με αγώνα διαρκείας, για μετωπική ρήξη και σύγκρουση με τις επιλογές του κεφαλαίου, στηρίζοντας δήθεν «τα δίκαια του κλάδου».

Συνάδελφοι,

Η λογική της ατομικής σωτηρίας, να κάτσουμε στα αυγά μας γιατί καλά είμαστε εμείς ακόμη, εμείς θα μείνουμε αλώβητοι στην κρίση, δεν θα έρθει και η δική μας σειρά, είναι καταστροφική. Η πολιτική των μνημονίων και της αντεργατικής επίθεσης είναι σαρωτική, κανείς δεν θα εξαιρεθεί. Η κοινωνική βαρβαρότητα είναι εδώ: «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ» – «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» – «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» – «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» – «Ο.Ν.Ε» – «ΕΥΡΩ». Για να επιβιώσει ο λαός από την κοινωνική εξαθλίωση, χρειάζεται σύγκρουση με τη κοινοβουλευτική δικτατορία, να παλέψουμε όλοι μαζί για να διαγραφεί το χρέος, να φύγουμε από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, να περάσουν στο δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και οι τράπεζες. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να εξαφανιστεί η ανεργία, να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα, να έχουμε πραγματικά κοινωνικά αγαθά.

Έχουμε ανάγκη άμεσα ένα άλλο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση, να διώξουμε τους ξεπουλημένους συνδικαλιστές, να οργανωθούμε συλλογικά με διαδικασίες βάσης από τα κάτω. Ένα πρώτο βήμα έγινε με την προσπάθεια για έκτακτη Γ. Συνέλευση στις 25/7 που οι εργαζόμενοι επέβαλαν με δεκάδες υπογραφές, παρά τις προσπάθειες των 3 κυβερνητικών παρατάξεων να τη σαμποτάρουν και την αποχώρησή τους. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής από τους ίδιους τους εργαζόμενους, η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διοίκησης στις 30/7, όπου παραδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζόμενων. Σας καλούμε σ αυτήν την πρωτοβουλία, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας, να πάρουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων μας στα δικά μας χέρια.

ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΕΙ ΤΗ ΖΩΗ!

Τηλ. Επικοινωνίας: 6972211361, 6977220731

image001

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *