Καταγγελία της Επιτροπής Κατοίκων Περιστερίου

Ζούμε στο Περιστέρι, την πόλη με την αγωνιστική παράδοση στους πολιτικούς, κοινωνικούς, εργατικούς και περιβαλλοντικούς αγώνες. Στην πόλη όπου δικαιώματα και κατακτήσεις κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Ζούμε όμως και στην εποχή του μνημονίου όπου εργοδοσία, κυβέρνηση, κράτος, ΔΝΤ και ΜΜΕ έχουν επιβάλλει στη ζωή μας μια πρωτόγνωρη οικονομική, κοινωνική και πολιτική επίθεση. Οι απολύσεις είναι μαζικές, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια μεγαλώνει, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο απόσπασμα, η ακρίβεια διογκώνεται, η περίθαλψη συρρικνώνεται, η δημόσια παιδεία διαλύεται και η ανασφάλεια και η αστυνομοκρατία γίνονται καθεστώς.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Επιτροπή Κατοίκων Περιστερίου στήθηκε και οργάνωσε αγώνες για να αποκαλύψει και να ματαιώσει το έγκλημα της δημοτικής αρχής να στήσει παράνομα χωματερή στο γκαράζ του Άλσους, χώρος που είναι χαρακτηρισμένος πράσινο με Προεδρικό Διάταγμα από το 1981. Στη διάρκεια αυτών των αγώνων με (συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, διαμαρτυρίες στο δημοτικό συμβούλιο, καταγγελίες σε Πολεοδομία, ΔΕΗ, Υπ. Περιβάλλοντος, Δασαρχείο, ασφαλιστικά μέτρα, μοίρασμα κειμένων, αφισοκολλήσεις) η επιτροπή έχει δεχτεί την αυταρχική αντιμετώπιση της δημοτικής αρχής και των μηχανισμών της. Αστυνομικές δυνάμεις εισβάλουν με τις μηχανές καθημερινά στο χώρο του άλσους, περνώντας ακόμα και όταν η επιτροπή κατοίκων κάνει τις συνελεύσεις της.

Οι αντιδήμαρχοι με τους μπράβους τους επιτίθενται σε κάθε μας κινητοποίηση με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς, απειλές, χυδαίο υβρεολόγιο και ξηλώνουν τις αφίσες της επιτροπής. Την ημέρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων 21/10, ο δήμος μετέφερε 60 εργαζόμενους με πούλμαν στο χώρο του δικαστηρίου εναντίον των κατοίκων, με τη συκοφάντηση ότι η επιτροπή θα είναι η αιτία να χάσουν τη δουλειά τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός, ότι μέλος της Επιτροπής Κατοίκων καλείται σε δίκη μετά από μήνυση του προϊσταμένου καθαριότητας για αφισοκόλληση της επιτροπής αλληλεγγύης, σε διωκόμενο αγωνιστή στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια του 2007.

Δεν είναι τυχαίο το περιστατικό που συνέβη στις 14/10 σε δύο μέλη της Επιτροπής Κατοίκων ενώ επέστρεφαν από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης των συμβασιούχων του υπ. Πολιτισμού στην Ακρόπολη, όπου διαδήλωναν για να μην απολυθούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι σ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης «φωτογράφοι» ζούμαραν τους διαδηλωτές.
Μόλις έφτασαν στο μετρό, στον Αγ. Αντώνη, με σκοπό να πάνε στο Άλσος, στην προγραμματισμένη συνέλευση της επιτροπής, με θέμα τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου, η ασφάλεια του Α.Τ. Μπουρναζίου με την παρουσία προϊσταμένου, τους σταμάτησε απρόκλητα και αυθαίρετα ζητώντας την εξακρίβωση των στοιχείων τους. Ενώ έδωσαν τις ταυτότητές τους, αφού είχαν πρώτα διαπιστώσει τα στοιχεία των αστυνομικών, τους ανάγκασαν να πάνε στο τμήμα με συμβατικό αυτοκίνητο, με την απειλή για «αντίσταση κατά της αρχής και απείθεια». Στο τμήμα, απαίτησαν να τους γίνει σωματικός έλεγχος, χρησιμοποιώντας απαράδεκτα επιχειρήματα, που προσέβαλαν την προσωπικότητα και
την αξιοπρέπειά τους.
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι λέγοντάς τους, «θέλουμε και σας αφήνουμε». Πιστεύουμε ότι το περιστατικό δεν είναι άσχετο από τις προσπάθειες εκφοβισμού της επιτροπής για την αποτροπή της δράσης της.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο για μας, όταν στο 14ο Λύκειο στα πλαίσια της ενεργοποίησης
της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» του 1999 με σκοπό την καταστολή των μαθητικών καταλήψεων και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, ζητήθηκαν τα ονόματα των μαθητών που έκαναν κατάληψη, η αστυνομία περιπολούσε έξω από το σχολείο απειλώντας τους μαθητές με συλλήψεις.

Η τρομοκράτηση των μεταναστών έχει γίνει καθημερινότητα στις γειτονιές, στους δρόμους, στις πλατείες, στο μετρό. Ξεκινάει από το δουλεμπόριο σε κεντρικά σημεία της Θηβών με το απλήρωτο μεροκάματο μέχρι τον ξυλοδαρμό τους από τις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν τις γειτονιές μας.

Η νεολαία δέχεται απίστευτη αστυνομοκρατία ανάλογα με την εμφάνιση και συμπεριφορά της σε κάθε χώρο όπου ζει και κινείται. Όποιος δε συμμορφώνεται με το Lifestyle και την κατανάλωση, θεωρείται ύποπτος και επικίνδυνος.

Καθημερινά, πολλοί ανυπεράσπιστοι κάτοικοι έχουν δεχτεί προσβολές, απειλές, εξακριβώσεις στοιχείων και εκφοβισμό από όλους τους μηχανισμούς του δήμου και του κράτους.

Πιστεύουμε ότι μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται δήμος, κράτος και μέσα μαζικής ενημέρωσης προετοιμάζουν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας με σκοπό να χτυπήσουν κάθε κοινωνική αντίσταση που γεννιέται, κάθε αγωνιζόμενο που αντιστέκεται, κάθε φωνή που διαμαρτύρεται. Σε αυτόν τον πόλεμο, τα ατομικά-δημοκρατικά δικαιώματα, η διακίνηση ιδεών και οι ακηδεμόνευτοι αγώνες μας, είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η καταγγελία μας απευθύνεται σε όσους παραβιάζουν και καταπατούν, με οποιοδήποτε πρόσχημα,
την ανθρώπινη ελευθερία μας. Απέναντι στο φόβο και την ανασφάλεια οφείλουμε να απαντήσουμε με αντίσταση και αλληλεγγύη σε κάθε γειτονιά, σχολειό, χώρο δουλειάς.

Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που ζούμε, όλοι μαζί να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν και δυναμώνουν την αντίστασή, την αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητά μας. Εμείς θα συνεχίζουμε το δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
SOSALSOS.WORDPRESS.COM

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *