O Άδ(ων)ης βλάπτει σοβαρά την Υγεία

adonhsΣκιτζίδικες αλλαγές στον χάρτη των νοσοκομείων

Έτσι, χωρίς πρόγραμμα, κλείνουν πέντε μονάδες του ΕΣΥ με 600 κρεβάτια και απολύονται 1.618 άτομα, μεταξύ των οποίων και 210 γιατροί. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» του Αδ. Γεωργιάδη.

Ντάνι Βεργου – «Εφημερίδα των Συντακτών»

Κλειστή» λόγω Μνημονίου η δημόσια υγεία Συρρικνώνεται δραματικά ο χάρτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αττική μετά τις μνημονιακές αποφάσεις της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας.

•    5 δημόσια νοσοκομεία διαγράφονται
•    6οο κρεβάτια κλείνουν – προστίθενται σε ακόμα 6οο που έχει κλείσει η κυβέρνηση φέτος
•    1618 εργαζόμενοι απολύονται, μεταξύ των οποίων και 2ΐο γιατροί του ΙΚΑ μη πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης που είχαν πρότινος μεταφερθεί στο ΕΣΥ.

Επέμενε και χθες ο υπουργός ότι «προχωράμε στην αλλαγή χρήσης ορισμένων νοσοκομείων και στην κινητικότητα εργαζομένων του ΕΣΥ όχι επειδή έχουμε κάποια μνημονιακή υποχρέωση. Αυτό είναι παρεμπίπτον»! Χωρίς να έχει έναν χάρτη υγείας στα χέρια του προκειμένου να μελετήσει με σύνεση τις αδυναμίες της, τις ανάγκες, τις ελλείψεις, τα κενά του συστήματος, προ-χωρά σε ασυνάρτητες περικοπές.

«Προχωράμε σε αυτές τις διαδικασίες επειδή επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της χώρας», τόνισε χθες μετά τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του σχεδίου «Για την αναμόρφωση της λειτουργίας νοσοκομείων – Αττικής και Θεσσαλονίκης». Εν τω μεταξύ ο υπουργός Υγείας λέει και ξαναλέει για «εξαντλητικό διάλογο με όλους τους φορείς».

Στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται το έδαφος αρχής γενομένης με μετακινήσεις γιατρών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η καμπάνα χτυπά για τα νοσοκομεία Εδικών Παθήσεων, Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων και «Άγιος Παύλος» – παράρτημα «Παναγία».
Η αλήθεια για το ΕΣΥ που αφορά άμεσα τον πολίτη είναι ότι η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, με τον περιορισμό των νοσοκομειακών κλινών, του προσωπικού. τη μειωμένη κατά ι6% επιχορήγηση προς τα δημόσια νοσοκομεία και την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Όλο αυτό το μνημονιακό παιχνίδι είναι σε βάρος των απλών ανθρώπων και συνέπεια θα έχει, για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, την περαιτέρω επιδείνωση των όρων ζωής και των δεικτών υγείας. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος θα συρρέει στα κάθε χρόνο και λιγότερα δημόσια νοσοκομεία με το μειούμενο προσωπικό.

 

600 + 600 κλίνε5

 

Ο λόγος στο σχέδιο του Αδώνιδος, που προς το παρόν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο σε επίπεδο κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων και απολύσεων -για τη συμπρωτεύουσα μιλά μόνο για μετακινήσεις-, γίνεται για τα νοσοκομεία «Η Αγία Βαρβάρα» (150 κρεβάτια), «Αμαλία Φλέμιγκ» (150 κρεβάτια), Πατησίων (ιοο κρεβάτια), Πολυκλινική (6ο κρεβάτια) και Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» (50 κρεβάτια).

Τα 6οο αυτά κρεβάτια προστίθενται σε ακόμα 6οο που διαγράφηκαν από τον χάρτη της υγείας τη χρονιά αυτή με το κλείσιμο τεσσάρων Θεραπευτηρίων του ΙΚΑ. Σύνολο 1.200 λιγότερα κρεβάτια για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώνει όλο και περισσό-τερο ή φοβάται να πλησιάσει το ΕΣΥ αν είναι άνεργος ή ανασφάλιστος αφού έχει αποκλειστεί με μνημονιακό νόμο από αυτό.

Τι συνεπάγεται το κλείσιμο των 5 νοσοκομείων; Μιλούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι των Σωματείων των Εργαζομένων.

Όλοι λένε ότι «μας έκλεισε» η κυβέρνηση, όσο κι αν ο υπουργός Υγείας μιλά για «αλλαγή χαρακτήρα» και « αναπροσανατολισμό ».

Μιχάλης Μεταξάκης («Αμαλία Φλέμιγκ»): «Ο νέος υπουργός κατάφερε να βάλει και τον χώρο της υγείας στην περιπέτεια της διαθεσιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους και για τους πολίτες. Το νοσοκομείο απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και τεμαχίζεται. Με συνέπειες άμεσες και για τους εργαζομένους και για τους πολίτες των 15 δήμων της ευρύτερης περιοχής των Μελισσιών. Επιπλέον, 300 εργαζόμενοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, από 270 κλίνες τουλάχιστον οι 150 θα περικοπούν, από ι8 κλινικές μένουν 3 και μετατρέπεται σε κέντρο υγείας-αποθεραπείας, δηλαδή παρκινγκ-αποθήκη ασθενών. Αυτό, σε συνδυασμό με το πρόσφατο κλείσιμο του νοσοκομείου ΙΚΑ με 140 κλίνες, δημιουργεί μεγάλο υγειονομικό κενό.

στις επείγουσες ανάγκες περίθαλψης του λαού της ευρύτερης περιοχής. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα νοσοκομείο που είχε βγει το 2011 πρώτο μαζί με το «Ωνάσειο» σε έρευνα για την ικανοποίηση του ασθενούς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Όρθιο προς το παρόν μένει το “Σισμανόγλειο” που ήδη έχει ράντσα μέχρι έξω».

Μιχάλης ΑλέκοςΗ Αγία Βαρβάρα»): «Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζονται για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

«Κούρεμα» κλινικών


Βάζει ταφόπλακα στο νοσοκομείο μετατρέποντάς το, λέει, σε κέντρο υγείας αστικού τύπου… Κλείνει όλος ο χειρουργικός τομέας (χειρουργική, ουρολογική οφθαλμολογική, ΩΡΛ), κλινικές “κουρεύονται” και περικόπτονται λειτουργίες από τα λοιπά τμήματα. Από τους 395 εργαζομένους θα παραμείνουν στο νοσοκομείο περίπου 120, ενδεικτικό της υποβάθμισης όπως και τα 30 από τα 148 κρεβάτια που μένουν. Ο κόσμος θα πηγαίνει στο “Αττικόν” και το Νίκαιας, σε δύο νοσοκομεία που ήδη στενάζουν από το βάρος. Θα πολλαπλασιαστούν τα ράντσα του “Αττικού” και θα πνιγεί το κορεσμένο Νίκαιας. Κάθε χρόνο εξετάζονται στο νοσοκομείο περίπου ιοο.οοο άτομα, νοσηλεύονται περίπου 25.000 και γίνονται 1.500 εγχειρήσεις. Όλος αυτός ο κόσμος πού θα χωρέσει;».

Μπάμπης Φαράντος (Πατησίων): «Σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη που για τους πολίτες τα κρεβάτια του νοσοκομείου είναι σημαντικά, η κυβέρνηση κλείνει ακόμα ένα νοσοκομείο, μετά το 7ο Θεραπευτήριο με τα ιοο κρεβάτια που έκλεισε φέτος, αφήνοντας μόνο το “Παμμακάριστος” με 200 κρεβάτια. Τα Πατήσια, η Κυψέλη και γειτονικοί δήμοι της δυτικής Αθήνας, Φιλαδέλφεια, Αγ. Ανάργυροι, Ίλιον, μένουν με τα μισά κρεβάτια. Διαγράφονται παθολογικό, καρδιολογικό, χειρουργικό, οφθαλμολογικό και τμήμα αιμοδοσίας και ακόμη δεν έχει αποφασίσει ο υπουργός τι θα κάνει το νοσοκομείο. Μία μιλά για ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, την άλλη για κέντρο υγείας αστικού τύπου».

Ελένη Κύργιου (Πολυκλινική): «Για τους ασθενείς το κλείσιμο σημαίνει ότι θα στοιβάζονται στα μεγάλα νοσοκομεία. Τα μέτρα λαμβάνονται για να διώξουν κόσμο από την υγεία. Επιπλέον προετοιμάζουν το έδαφος για να δοθεί η υγεία στους ιδιώτες. Διότι οι ανάγκες στα νοσοκομεία είναι τεράστιες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *