ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Υποζύγια στην κερδοφορία των επιχειρηματιών

Το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας πηγαίνουν κατευθείαν στις μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου.
Πάνω απ’ το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας στη χώρα μας το καρπώνονται άμεσα οι μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου (το υπόλοιπο είναι δαπάνες που πληρώνονται στο δημόσιο σύστημα), τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα υποχρεώνονται σε άγρια χαράτσια στην ώρα της ανάγκης για υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα. Δηλαδή, οι προμηθευτές, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα «βάζουν στην τσέπη τους» κάπου 12 – 12,5 δισ. ευρώ το χρόνο, που τους διασφαλίζουν την υψηλή κερδοφορία των κλάδων τους.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που αναδείχτηκαν στη χτεσινή συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπου ο υπουργός, Α. Λοβέρδος, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, όπως απαιτούν οι ανάγκες των πολυεθνικών. Οι συνολικές δαπάνες – όσα δηλαδή πληρώνουν το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς – για την Υγεία το 2009 υπολογίστηκαν σε 24 δισ. ευρώ ενώ το 2010 γίνεται η εκτίμηση ότι θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται στον Πίνακα, οι προμηθευτές των ιατροτεχνολογικών προϊόντων παίρνουν το 19% (ή 4,56 – 4,75 δισ. ευρώ), οι φαρμακοβιομήχανοι 18% (ή 4,32 – 4,5 δισ.), τα διαγνωστικά κέντρα 7% (ή 1,68 – 1,75 ) και οι ιδιωτικές κλινικές 6% (ή 1,44 – 1,5). Αν συνυπολογιστούν και οι φαρμακοποιοί, που παίρνουν το 7% (ή 1,68 – 1,75 δισ. ευρώ), τότε ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα καρπώνεται το 57% των συνολικών δαπανών για την Υγεία.

Αυτή η συνολική δαπάνη πληρώνεται κατά 45% απ’ τους ασθενείς και κατά 55% απ’ το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα έπρεπε να ήταν εντελώς δωρεάν για όλους χωρίς καμιά επιβάρυνση. Δηλαδή, οι άρρωστοι καταβάλλουν από την τσέπη τους 12 – 12,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό τα ασφαλιστικά ταμεία που επίσης πληρώνουν με χρήματα του λαού, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα χαράτσια στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και της εφαρμογής της «καλλικρατικής» δομής της χώρας.

Πηγή: “Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *