«Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» ή για όλα φταίει ο καπιταλισμός;

thanasis-kapposΣχόλιο για την πώληση του “902”

Του Θανάση Κάππου

Πουλήθηκε η συχνότητα του 902 λόγω σημαντικών οικονομικών προβλημάτων σε επιχειρηματία ακόμη….. χωρίς όνομα και κυρίως…. με άγνωστο το τίμημα. Ένα γεγονός που δημιούργησε σημαντικές αντεγκλήσεις μεταξύ της Αριστεράς, για το που, το πώς, το τι και κυρίως το γιατί.

Η πώληση της συχνότητας του 902 αποτελεί συνέχεια της πτώχευσης της Τυποεκδοτικής και της ….. καταστροφικής πορείας των “ευεργετικών” συνεπειών του αναπτυξιακού νόμου. Του κλεισίματος του 902 Αριστερά στα FM, των μεγάλων προβλημάτων που υπήρχαν και δυστυχώς ακόμη θα συνεχίζουν να υπάρχουν στον Ριζοσπάστη με τις μεγάλες περικοπές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και απολύσεις δημοσιογράφων. Αναμφίβολα σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που οξύνονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Ας προσπαθήσουμε με όλη την νηφαλιότητα που επιτρέπεται να κατανοήσουμε την θέση της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ και την υιοθέτηση για μια ακόμη φορά της πάγιας «Γραμμής Μαζινό», όταν προκύπτουν θέματα για τα οποία καλείται πειστικές απαντήσεις.

Επανήλθαν στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά όλοι εκείνοι που επιβουλεύονται την επαναστατικότητα της( και σε καμία περίπτωση όχι της βάσης, των απλών μελών και συντρόφων μας που ανήκουν στο ΚΚΕ), που έχουν ως στόχο το να σπείρουν την “σύγχυση στον λαό” και φυσικά έχουν λοξοδρομήσει ιδεολογικά……

Άραγε γιατί; Oι δύσκολες καταστάσεις αποτελούν και πειστικές απαντήσεις από τις οποίες η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται να έχει πάρει διαζύγιο.

Eπίσης ας μας επιτραπεί να κάνουμε μερικές επισημάνσεις και αναμοχλεύσεις στο παρελθόν για να καταλάβουμε καλύτερα το όποιο σήμερα.

– Η ηγεσία του ΚΚΕ πουλάει μια άδεια την οποία είχε αποκτήσει ΔΩΡΕΑΝ την περίοδο των πιο άγονων συμβιβασμών ( 1989-90) για την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα.
– Μια άδεια η οποία της χαρίστηκε στα πλαίσια των πιο ατέρμονων συμβιβασμών και παραχωρήσεων για την δήθεν ιδιωτική τηλεόραση.
– Η πώληση αποτελεί συνέχεια των περίφημων…. αποτυχημένων πειραμάτων σε επιχειρηματικό επίπεδο που μας ταξιδεύει στο μακρινό 1986 και στην έκδοση της εφημερίδας ΠΡΩΤΗ.
– Η απόπειρα για την έκδοση της απογευματινής εφημερίδας της Αριστεράς που για την οποία θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι από πολλούς που δεν ανήκουν μόνο στο ΚΚΕ.
Μήπως τελικά το ΚΚΕ δρώντας και ζώντας μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος κατανόησε διαφορετικά τα όρια και τα πλαίσια της άσκησης του επιχειρίν με τις δυσάρεστες συνέπειες που φαίνονται και θα συνεχίσουν να φαίνονται στον χρόνο….

Πέραν όμως απ΄ όλα αυτά που σίγουρα είναι σημαντικά για την σημερινή κατάσταση υπάρχει μια ακόμη σοβαρότερη παράμετρος που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Τα διαρκώς αυξανόμενα αδιέξοδα στα οποία βαδίζει η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ. Μια γραφειοκρατική νοοτροπία που σε συνδυασμό με την αποσύνδεση της στρατηγικής από την τακτική και τα πολιτικά κενά, την αναγκάζουν πάντα να ανακαλύπτει παντού ΑΝΤΙΚΚΕ(κορώνες και σχόλια), αντικομουνιστές, αντεπαναστάτες, αρνητές της τάξης τους και πάει λέγοντας…….

Μια χωρίς αμφιβολία αρνητική εικόνα σε άκρως δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις. Όταν το μαζικό λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε σημαντική υποχώρηση αναγκαζόμενο να υποστεί βάρβαρες συνέπειες που του επιβάλλουν να γυρίσει διακόσια χρόνια πίσω. Με τον λαό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και στις πιο βασικές του ανάγκες, αναζητώντας τρόπους και διεξόδους άμεσα χωρίς καμία χρονοτριβή.

Κάνοντας μέρα με τη μέρα ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για συσπείρωση των όποιων αριστερών δυνάμεων σε ένα ευρύ προγραμματικό πλαίσιο που θα έχει ως στόχο την στρατηγική αντιμετώπιση της λαίλαπας που υπάρχει και θα διογκώνεται βασανιστικά όσο περνάει ο χρόνος.
Κάτι που επιτέλους πρέπει να καταλάβει και η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ. Πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.

Παρασκευή 9  Αυγούστου 2013

Πηγή:iskra.gr μέσω:tsak-giorgis.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *