Πρόσθετα μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση

Υπερβαίνουν τα 4,5 δισ. ευρώ τα πρόσθετα -πέραν του Μνημονίου που αφορούν σε άλλα 9,15 δισ. ευρώ- μέτρα λιτότητας που θα λάβει το 2011 η κυβέρνηση, καθώς τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα μακροοικονομικά μεγέθη εμφανίζουν μια ραγδαία επιδείνωση πέραν των πιο απαισιόδοξων σεναρίων.

Μετά την προβλεπόμενη εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ 9,3% και 9,9% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, ήλθε χθες η ανακοίνωση για βουτιά του ΑΕΠ κατά 4,5% στο γ’ τρίμηνο. Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν από την ΕΛΣΤΑΤ και η αισθητή αύξηση (κατά 4,9%) του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο που καθιστά ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η αναθεώρηση του Μνημονίου βρίσκεται επί θύραις εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς έχει πλέον διαπιστωθεί πως ακόμα και οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν.

Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου κυβερνητική σύσκεψη ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, Μεταφορών Δ. Ρέππα, Εργασίας Λ. Κατσέλη, Υγείας Α. Λοβέρδου, Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, ενώ σε κάθε περίπτωση η τελική συμφωνία θα κλειστεί με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι έρχονται αύριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, που ήδη βρίσκεται στη χώρα μας για συζητήσεις με τους επιτελείς της οδού Νίκης, μετά τη συλλογή στοιχείων καταλήγει σε κάποιες ζοφερές διαπιστώσεις για τον εφετινό προϋπολογισμό, μεταξύ των οποίων θεωρείται μη επιτεύξιμος ο στόχος του προσχεδίου για καθαρά έσοδα 52,7 δισ. ευρώ ολόκληρο το 2010.

Έτσι, θεωρείται αδύνατο να υπερβούν τα 51,5 δισ. ευρώ, καθώς ούτε η περαίωση εκτιμάται πως μπορεί να αποδώσει τα εγγραφέντα έσοδα των 700 εκατ. ευρώ εφέτος, αλλά ούτε και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων της διετίας 2008 -2009 ή ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010 είναι δυνατόν να έχουν εισπραχθεί μέσα στο α’ δίμηνο του 2011, καθώς το έργο ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με καθυστέρηση. Ακόμη είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσουν και τα υπόλοιπα μέτρα (λ.χ. ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, ημιυπαίθριοι κ.λπ.).

Σε συνδυασμό και με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, οι παραπάνω αστοχίες, συνυπολογίζοντας και το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 που ανακοινώνεται πιθανότατα μεθαύριο από την Eurostat και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει λόγο για ποσοστό περί το 15,5% του ΑΕΠ, διογκώνουν το εφετινό δημόσιο έλλειμμα που θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 9,9%.

Πλέον είναι ορατό το «αναθεωρημένο» Μνημόνιο, που θα συνυπογράψουν ελληνική κυβέρνηση και τρόικα πριν από την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ μέσα στο Δεκέμβριο. Το καινούργιο Μνημόνιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα μέτρα που δεσμεύεται να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία επικεντρώνονται -για άλλη μια φορά- στον τομέα των δαπανών, καθώς η συνταγή της αύξησης των φόρων κατέστη «ανεπιτυχής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπολογισμοί που γίνονται μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας καταλήγουν στα εξής στοιχεία:
* Ο στόχος για έλλειμμα 7,6% το 2011 παραμένει σταθερός, όποτε έως 4,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν τη διαφορά 2 μονάδων από το φετινό έλλειμμα δεδομένου ότι το ΑΕΠ από 232 δισ. ευρώ φέτος θα διαμορφωθεί στα 226 δισ. ευρώ του χρόνου (στόχος προσχεδίου για ύφεση 2,6% έναντι νεότερων ανεπίσημων προβλέψεων ενδεχομένως και για 3%).
Εκτός από την πρόσθετη υστέρηση κατά 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης (αναμένει κλείσιμο της ψαλίδας των 2 δισ. ευρώ λόγω μέτρων όπως η περαίωση και τα ληξιπρόθεσμα) των εφετινών εσόδων οδηγούν σε νέους στόχους και για τα έσοδα του 2011 που θα είναι αυξημένα κατά 8% έναντι των 51,5 δισ. ευρώ φέτος. Η διαφορά με το προσχέδιο που προέβλεπε 56,34 δισ. ευρώ υπολογίζεται έως και 1,2 δισ. ευρώ καθώς ο στόχος που θα ενταχθεί στον τελικό προϋπολογισμό που κατατίθεται στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη θα αφορά καθαρά έσοδα έως και 55,62 δισ. ευρώ.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, εκτός από τα μέτρα των 9,15 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011 και τα οποία επαναπροσδιορίζονται, θα προστεθούν και μέτρα 4,5 δισ. ευρώ που θα επικεντρωθούν στον τομέα των δαπανών. Τα νέα δεδομένα στο αναθεωρημένο Μνημόνιο για το 2011 θα αφορούν επτά στοιχεία:

1. Την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με απόδοση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Για την ώρα δεν καταλήγουν σε επίσπευση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου.

2. Τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από ΦΠΑ 11% σε 12-13%, με μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης (όπως τρόφιμα) στον μειωμένο συντελεστή 6-6,5% και των πολυτελών προϊόντων στο 23%, που θα αποδώσει μόλις 450 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 550 εκατ. ευρώ, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν 1 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από άλλα μέτρα.

3. Τη μείωση αποδοχών στις ΔΕΚΟ, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση δαπανών ακόμα και 1-1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αποκλειστεί και το ενδεχόμενο των απολύσεων, ενώ οι μετατάξεις θεωρούνται σχεδόν βέβαιες.

4. «Μαχαίρι» μπαίνει και στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των νοσοκομείων και των ταμείων, για μια πρόσθετη εξοικονόμηση 1,5 (ενδεχομένως στο σκληρότερο σενάριο να φθάσει και τα 1,8 δισ. ευρώ) αντί του ενός δισ. ευρώ που αρχικά αναμενόταν.

5. Νέα περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300 εκατ. ευρώ.

6. Πρόσθετη μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των καταναλωτικών δαπανών.
7. Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ των καταπτώσεων από εγγυήσεις του Δημοσίου, καθώς εκτιμούν ότι το «μάζεμα» τις περιορίζει στο 1 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ αρχικώς.

Εξάλλου, προκειμένου να επισπευσθεί η προβληματική πορεία των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη σύσταση ειδικών ομάδων που θα συνεπικουρούν το έργο του ΣΔΟΕ με διασταυρώσεις.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η 18μελής ομάδα λειτουργικής υποστήριξης του ΣΔΟΕ θα αναλάβει να φέρει σε πέρας εντατικό πρόγραμμα διασταυρώσεων με στόχο τον εντοπισμό ύποπτων ομάδων φοροδιαφυγής, καθώς και το έργο των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

 Παναγόπουλος Θάνος

Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Μία απάντηση στο “Πρόσθετα μέτρα, ύψους 4,5 δισ. ευρώ, αποφασίζουν τρόικα και κυβέρνηση”

  1. Αλλο Ικαριώτης κι άλλο Ισκαριώτης
    Τρεις Ιταλοί κάθονται σε μια μπιραρία του Μονάχου λίγες μέρες μετά την πτώση του τείχους. «Φέρε μια μπίρα», λέει ο ένας, «να πιούμε, γιατί όπως φαίνεται, ό,τι μας έλεγε το κόμμα τόσα χρόνια ήταν όλα ψέματα». Ο δεύτερος του αντιτείνει: «Ας πιούμε σύντροφε μια ακόμα μπίρα, γιατί ό,τι λέει και κάνει ο καπιταλισμός, είναι όλα μα όλα, αλήθεια!…». Ο τρίτος αριστερός σαν τους άλλους δυο, Ιταλός, απλώς έφερε τις μπίρες…
    Το ανέκδοτο είναι οδηγός για τις εκλογές! Ελέχθη από τον πρωταγωνιστή της «Ζήμενς» – σκάνδαλο στην ταράτσα της γερμανικής Εισαγγελίας σε διάλειμμα για… τσιγάρο. Την ίδια ώρα, στο Λεκανοπέδιο γινόταν ο θάνατος της κυκλοφοριακής αλεπούς από τους χαλασμένους σηματοδότες. Τα φανάρια τα είχαν φτύσει, κυριολεκτικά επειδή έληξε η… σύμβαση συντήρησής τους με τη «Ζήμενς» (πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρώνουσα εδώ και 100 χρόνια εν Ελλάδι) και έσβησαν.
    Ηρεμήστε οδηγοί και ψηφοφόροι! Ο …κ. Καλλικράτης θα υπογράψει νέα σύμβαση με τις αυξημένες «αρμοδιότητές» του να λειτουργεί ως μικρός πρωθυπουργός σε μεγάλες μίζες του κεφαλαίου που ανακάλυψε τις ντόπιες αυτοδιοικητικές αγορές τώρα που τρίζουν οι μεγάλες.

    Αρκετά με τ' αστεία, τις πλάκες και τις χοντροκοπιές όσων παίζουν με τη χώρα για να κρατήσουν κέρδη στις τσέπες τους και την «αναδιαρθρώνουν» για να τη φέρουν στα μέτρα των συμφερόντων τους. Οι γκεμπελικές συκοφάντρες πριμαντόνες του καιρού βρέθηκαν άλλωστε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης με την άνοδο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ. Κι αυτή είναι μια καπιταλιστική αλήθεια κραυγαλέα φανερή. Μαυρίστε τους κι αφήστε τους στο διχασμό των συμφερόντων τους να φαντάζουν σα δυο όψεις του ίδιου κάλπικου πολιτικού νομίσματος που δεν περνάει πια σαν αληθινό και χρήσιμο στην αγορά της εργασίας. Αλλωστε, υπάρχει το …ανέκδοτο της ιερής συμμαχίας της Ικαρίας. Εκεί σαν την ιστοριούλα της αρχής, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ πίνουν μπίρες, ο ΣΥΝ τις κουβαλάει και ο ΛΑ.Ο.Σ. στην ταμειακή μηχανή πότε κόβει και πότε όχι, αποδείξεις πολιτικής νομιμοφροσύνης στα αλληλοδιάδοχα κόμματα αστικής εξουσίας. Γιατί, άλλο Ικαριώτης κι άλλο Ισκαριώτης…

    Μετά το δεύτερο γύρο έρχονται τα πολύ χοντρά ζητήματα καταπάνω μας. Αυτά που ακούγονται σαν καθόλου «τοπικά» κι όμως είναι όσο ελάχιστα. Οι νησιώτες κι Ικαριώτες ας τα θυμηθούν πριν δικαιώσουν στη σχισμή τους δήμιους των δικαιωμάτων τους:
    Το Αιγαίο θα μοιραστεί. Προίκα στο κεφάλαιο λες κι η πατρίδα είναι τόσο άσχημη που πρέπει να παντρευτεί το ΝΑΤΟικό της νταβατζή κι όχι το παλικάρι λαό που την αγαπάει.
    Οι εθνικοί στρατοί πάνε για κατάργηση και σύντομα θα αντικατασταθούν από μια «αστυνομία ασφάλειας πολιτών» όπου Λιθουανοί, Πολωνοί και «Μακεδόνες» μπάτσοι διευρυμένης FRONTEX θα παίζουν μπάλα με τα κεφάλια μας.
    Με τα λιμάνια στους Κινέζους, τον ΟΤΕ και τ' αεροδρόμια στους Γερμανούς, τα διόδια και τους δρόμους, το Ρίο κ.λπ. στους Γαλλοϊσπανούς, τα τρένα στους παριζιάνους, το νερό και τον αέρα και το φως στους Ελληνες συνεταίρους τους, έρχονται και μιλάνε για την ψήφο μας όπως οι κλέφτες στη μοιρασιά των κλεμμένων. Μαυρίστε τους. Μόνον έτσι θ' ακουστεί η φωνή του ΚΚΕ, εδώ και τώρα να θυμάται και να μπορεί να φωνάξει και να υλοποιήσει το «Μολών Λαβέ».
    «Δεν ασχολούμαι πια με την πολιτική» λένε κάτι άνεργα παλικαρόπουλα και κάτι θυμωμένοι κοψοχέρηδες.
    «Ομως η πολιτική η κυρίαρχη ασχολείται με τη ζωή σας και σας την παίρνει» απαντώ.
    Θυμηθείτε πως η αποχή απ' τα κοινά, πρέπει να ερμηνευτεί όπως τη λέει την ιστορία ο λαός μας απ' τη μεγάλη κατοχή.
    «Θύμωσε με την πού…. του ο αγάς και την έκοψε. Κι όταν τη χρειάστηκε, δεν την είχε!…».

    ΤηςΛιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *