Δραπέτες κι αστυνόμοι

getFile87901*Γράφει ο ΙΟΣ από την Εφημερίδα των Συντακτών

Στο Φαρ Ουέστ, το αίτημα των «αρχών» ήταν να συλληφθεί ο καταζητούμενος «νεκρός ή ζωντανός». Σήμερα μοιάζει να έχει καταργηθεί η διάζευξη.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η απόδραση χαρακτηρίζεται πλημμέλημα και κατά το άρθρο 173 του Ποινικού Κώδικα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα χρόνο. Ο νομοθέτης αναγνωρίζει την έμφυτη τάση του ανθρώπου να αποκτήσει την ελευθερία του και την ψυχική φόρτιση που του δημιουργεί ο εγκλεισμός, γι’ αυτό και η ποινή προβλέπεται μικρή.

 Ποιος ακούει τον νομοθέτη;

Στο σημερινό ελληνικό κράτος, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, μια ιστορία απόδρασης γίνεται συχνά η αφετηρία για τρομακτικά σενάρια κινδύνων, για βεντέτες μεταξύ αστυνομίας και κακοποιών, για παραλογισμό βίας, αλλά κυρίως για την απόλυτη δηλητηρίαση της κοινής γνώμης από αιμοδιψή ΜΜΕ και πολιτικούς σχηματισμούς που πλειοδοτούν σε μίσος.

Μια τάση για ελευθερία από τη «στενή» αποκτάει μυθικές προεκτάσεις. Ολα αυτά δεν θα είχαν παρά μυθιστορηματική σημασία, αν δεν συνοδεύονταν από θανάτους. Κι όμως, αν κοιτάξει κάποιος με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης την ιστορία της απόδρασης των Τρικάλων, εύκολα θα δει τα λάθη και τις υπερβολές που οδήγησαν στην αστυνομική «επιτυχία» με κατάληξη ήδη 5 νεκρούς κι έναν σοβαρά τραυματισμένο αστυνομικό.

 Το χρονικό μιας απόδρασης

 Πώς μετατρέπεται σε «θέμα τιμής» και «βεντέτα», με ήρωες και με τέρατα ένα κυνηγητό ανάμεσα σε κλέφτες και αστυνόμους:

 – 24.2.2013: Απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων με ελικόπτερο με πρωταγωνιστή τον Π. Βλαστό.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας «Τα Νέα» είχε τεθεί από το περασμένο καλοκαίρι σε εφαρμογή στις φυλακές Τρικάλων «σχέδιο με τον κωδικό Κόκκινος Συναγερμός (!), μετά τις πληροφορίες ότι κρατούμενοι έστηναν επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο, ακολουθώντας το παράδειγμα του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα. Πρωταγωνιστής ο Παναγιώτης Βλαστός. Οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών είδαν το ελικόπτερο να ίπταται του αύλειου χώρου, αντιλήφθηκαν αμέσως τι συνέβαινε και έθεσαν σε εφαρμογή τον Κόκκινο Συναγερμό ανοίγοντας εναντίον του με στόχο να αποτρέψουν -όπως και έγινε- την απόδραση. Επεσαν τουλάχιστον 150 σφαίρες – άλλες πηγές έκαναν λόγο για περισσότερες από 400».

 Σχόλιο 1: Στο ελικόπτερο επέβαιναν μόνο ο πιλότος και ο μηχανικός, ενώ οι πάνω από 400 σφαίρες που έριξαν οι φρουροί ευτυχώς δεν τραυμάτισαν κάποιον. Ο Π. Βλαστός, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ξυλοκοπήθηκε άγρια, ενώ είχε σπασμένο το χέρι του από την πτώση. Πολλά ΜΜΕ τότε μίλησαν για «βροχή από σφαίρες» μέσα από το ελικόπτερο, αλλά και από κρυμμένα όπλα στη φυλακή.

 Σχόλιο 2: Το σενάριο και οι «πληροφορίες» δημοσιεύτηκαν φυσικά μετά την απόπειρα απόδρασης.

 
– 22.3.2013:Η απόδραση των «11».

 Τα ΜΜΕ μεταδίδουν: «Σκηνικό πολέμου εκτυλίχθηκε στις φυλακές Τρικάλων το απόγευμα της Παρασκευής με βροχή από σφαίρες στον περίβολο του ιδρύματος, αλλά και στην ταράτσα, ενώ δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν τραυματιστεί. Τελευταίες πληροφορίες getFile98762αναφέρουν ότι ένας φρουρός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ο δεύτερος φέρεται να έχει διαφύγει τον κίνδυνο».

 Σχόλιο: Ευτυχώς και οι δύο φρουροί ήταν ελαφριά τραυματισμένοι. Τα δημοσιεύματα επιμένουν για τον Βλαστό, παρόλο που αμέσως δηλώθηκε από τις αρχές της φυλακής ότι δεν είχε σχέση ο Βλαστός με αυτή την απόδραση. Τα σχόλια για αδυναμία της αστυνομίας και για φυλακές «ξέφραγο αμπέλι» υποχρεώνουν τις Αρχές να οργανώσουν μια γιγαντιαία επιχείρηση.

– 23.3.2013: Συλλαμβάνονται οι δύο από τους 11 κρατούμενους από την ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας) σε δασική περιοχή, σε απόσταση περίπου 4 με 5 χιλιομέτρων από το Κατάστημα Κράτησης.

Σχόλιο 1: Οι δραπέτες δηλαδή περπατούσαν μέχρι τον εντοπισμό τους. Δεν αναφέρεται ούτε οπλισμός ούτε και αντίσταση κατά τη σύλληψη.

Σχόλιο 2: Στο μεταξύ, χωρίς εξήγηση, πραγματοποιούνται βίαιες «έρευνες» των ΕΚΑΜ σε όλες τις φυλακές της χώρας. Βρέθηκαν κάποια αυτοσχέδια μαχαίρια, κινητά, λάμες, λωρίδες από σεντόνια και ναρκωτικά, ενώ φυσικά δημοσιεύτηκαν σε μεγάλες φωτογραφίες. Πάντως, οι δραπέτες είτε διέθεταν από πριν τα όπλα είτε όχι, αποδείχτηκε ότι μόνη τους πρόθεση ήταν η απόδραση.

 – 24.3.2013: Συλλαμβάνεται και τρίτος δραπέτης, μέρα μεσημέρι, στα όρια του νομού Τρικάλων.

 Σχόλιο: Και πάλι δεν υπάρχει ανακοίνωση για οπλισμό ή για αντίσταση στη σύλληψη.

 – 24.3.2013: «Με σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των οχτώ (8) υπολοίπων δραπετών που διαφεύγουν της σύλληψης. Ολοι είναι αλβανικής καταγωγής. Σε βάρος όλων των παραπάνω έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις, κατά περίπτωση, πράξεις της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή από κοινού, της στάσης κρατουμένων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε διακεκριμένη παράνομη οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου, χειροβομβίδων, της ηθικής αυτουργίας από κοινού σε παράνομη οπλοχρησία κατά συρροή, της σύστασης και συμμετοχής σε συμμορία, της κατοχής όπλων στη φυλακή και της ηθικής αυτουργίας σε προμήθεια κινητού τηλεφώνου σε κρατούμενο του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων».

 Σχόλιο: Αρχίζει η περιγραφή μιας επικίνδυνης συμμορίας. Οι καταζητούμενοι είναι πλέον «οι Αλβανοί» με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη συνέχεια της επιχείρησης και για τα ΜΜΕ. Τα τηλεοπτικά δελτία πλειοδοτούν σε διασπορά πανικού. Η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατά συρροή απόπειρες ανθρωποκτονίας στη διάρκεια της απόδρασης δεν μοιάζει ωστόσο να τεκμηριώνεται. Ούτε τραυματίστηκε (ευτυχώς) κανείς ούτε έγινε προσπάθεια ομηρίας ούτε καν αποδείχτηκε ότι υπήρχαν όπλα μέσα στη φυλακή.

 – 30.3.2013: Στα Ισθμια τραυματίζεται θανάσιμα νεαρή οδηγός που περνούσε με το Ι.Χ. της την ώρα της «συνάντησης» αστυνομικών και κάποιων από τους δραπέτες. Η Κατερίνα Ζώγαλη είναι το αθώο θύμα. Αμέσως όλα τα ΜΜΕ θυμήθηκαν (λόγω και της εμπλοκής κάποιων από τους δραπέτες) και ένα άλλο θύμα, τον άτυχο Αλβανό υπήκοο που είχε χάσει τη ζωή του σε αστυνομική ενέδρα στον Βύρωνα το 2010 τρέχοντας να ξεφύγει.
 Σχόλιο: Ξεχνούν όμως να πουν ότι τότε ο άτυχος Αλβανός (και όχι Βορειοηπειρώτης, όπως αναφέρθηκε σκόπιμα σε κάποια ΜΜΕ) είχε σκοτωθεί κατά λάθος από αστυνομικό όπλο, σύμφωνα με την Αστυνομία.

 – 31.3.2013: Δημοσιεύματα θέλουν ακόμα και τον UCK να κρύβεται πίσω από τους δραπέτες των φυλακών. Το κλίμα φορτίζεται όλο και περισσότερο, με «πληροφορίες» και λεπτομέρειες για τη δράση των δραπετών που μέχρι τότε δεν συνοδεύεται από κάποια δολοφονία. Ολοι βαρύνονται με κλοπές, ληστείες και απόπειρες ληστειών και μόνον ένας με υπόνοιες για συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες. Δεν προκύπτει επίσης για όλους αυτούς κοινή συμμορία και κοινή δράση σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

 – 3.5.2013: Συλλαμβάνεται στο Περιστέρι άλλος ένας από τους 8 δραπέτες.

images.watchit.gr«Συνελήφθη από αστυνομικούς (ΔΙΑΣ) ο αναζητούμενος δραπέτης των Φυλακών Τρικάλων και επικίνδυνος κακοποιός Lita Ermal, ετών 35, υπήκοος Αλβανίας. Λίγο πριν τη σύλληψή του ο αναζητούμενος κακοποιός είχε διαπράξει ένοπλη ληστεία σε σουπερμάρκετ της περιοχής, αφαιρώντας με απειλή πιστολιού άγνωστο χρηματικό ποσό. Στο σημείο της ένοπλης ληστείας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στο πλαίσιο των αναζητήσεων εντόπισαν το δράστη να κινείται πεζός, σε κοντινή απόσταση. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κακοποιός προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του έριξε προς τους αστυνομικούς δύο χειροβομβίδες, οι οποίες δεν εξερράγησαν». (Zougla.gr)

 Σχόλιο: Οπως αμέσως αποδείχτηκε, δεν είχε γίνει καμιά ληστεία στο σουπερμάρκετ και ο συγκεκριμένος δραπέτης είχε μάλιστα πληρώσει στο ταμείο το σαμπουάν που αγόρασε. Γι’ αυτό και έφυγε με τα πόδια, και συνελήφθη λίγο παρακάτω.

 – 10.5.2013: «Αστυνομικοί ερευνούν τον χώρο που βρέθηκε κλεμμένο αυτοκίνητο (Κορινθία) από αστυνομικούς που πραγματοποιούν ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων δραστών, κατά την καταδίωξη των οποίων τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα 25χρονη κοπέλα στα Ισθμια της Κορινθίας» (ΑΠΕ).

 Σχόλιο 1: Η ανακοίνωση μιλάει για καταδίωξη και θανάσιμο τραυματισμό. Το «Βήμα», όμως, με «αποκλειστικές» και πάλι πληροφορίες γράφει ότι «ο Μάριο Κόλα σκότωσε πυροβολώντας με καλάσνικοφ την 25χρονη κοπέλα στα Ισθμια». Οι πληροφορίες του «Βήματος» μιλούσαν για ληστεία στο σουπερμάρκετ, αλλά μόλις αυτό επίσημα διαψεύστηκε μετατράπηκαν σε «προετοιμασία ληστείας σε χρηματαποστολή κι όχι σε σουπερμάρκετ. Δυστυχώς περιμένουμε νέα επικίνδυνη συμπλοκή με τον Κόλα γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα γυρίσει στην Αλβανία, όπου φαίνεται να φοβάται μη πέσει θύμα βεντέτας».

 Σχόλιο 2: Η καλή εφημερίδα προσπαθεί να μας πείσει ότι εκτός από αδίστακτος δολοφόνος ο Κόλα έχει «προγραφεί» και από τους ομοεθνείς του. Αλλα όμως είπαν οι συγγενείς και οι φίλοι του.

 Σχόλιο 3: Ο δικηγόρος του συλληφθέντος κοντά στο σουπερμάρκετ, Σάκης Κεχαγιόγλου, δήλωσε: «Ο εντολέας μου για μία ακόμη φορά απολογήθηκε με ειλικρίνεια και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν». Κι ενώ ο κρατούμενος κατέθεσε ότι δεν σκότωσε την κοπέλα διότι πυροβολούσε στον αέρα, τα ΜΜΕ έγραφαν: «Προκλητικός ο δραπέτης Τρικάλων: Δεν σκότωσα την κοπέλα στα Ισθμια, εγώ πυροβόλησα στον αέρα». Να είναι ψέμα αυτό που ισχυρίζεται, ίσως. Αλλά προκλητικός επειδή είπε ότι δεν σκότωσε;

 – 18.5.2013, Λάρισα: Ληστεία στην τράπεζα με λεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ. «Επιβεβαιώθηκε και επίσημα με σχετική ανακοίνωση από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας ότι ο ένας τουλάχιστον εκ των δραστών της πρωινής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα της πόλης, είναι δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία που ταυτοποιήθηκαν. Πρόκειται για τον 36χρονο Μάριον Κόλα, υπήκοο Αλβανίας, που φέρεται να εμπλέκεται και στη δολοφονία της 25χρονης Κατερίνας, λίγο καιρό νωρίτερα στην περιοχή της Κορίνθου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν φορούσαν κουκούλες, ενώ φαίνεται να γνώριζαν καλά το εσωτερικό της τράπεζας» (ΣΚΑΪ). Ο 41χρονος Αντμίρ Μουρατάζ είναι, σύμφωνα με την αστυνομία, ο δεύτερος δραπέτης που συμμετείχε στη ληστεία.

 Σχόλιο 1: Τα ΜΜΕ γράφουν: «Οι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως οι επικίνδυνοι δραπέτες κινούνται με γοργούς ρυθμούς στην… εξοικονόμηση χρημάτων. Ο μεγαλύτερος -ηλικιακά- δραπέτης, τη Μεγάλη Παρασκευή συμμετείχε στη ληστεία σουπερμάρκετ στο Περιστέρι». Περιττό θεώρησαν ίσως το ότι δεν υπήρξε ληστεία στο Περιστέρι.

 Σχόλιο 2: Ηδη λοιπόν κάποιοι δραπέτες, εκτός από τα όπλα, εφόσον έχουν όντως διαπράξει τη ληστεία διαθέτουν πλέον και ένα εκατ. ευρώ σε μετρητά. Ο δραπέτης Κόλα, σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ. και τα ΜΜΕ, αλλάζει νομούς με μεγάλη ταχύτητα, αφού φέρεται να μετέχει σε κάθε συμβάν. Για κάποιο λόγο, που ίσως γνωρίζει η ΕΛ.ΑΣ., γίνεται και ο κύριος «στόχος» των ερευνών. Επίσης παρατηρείται μια «σύγχυση» των πρωταγωνιστών στις διάφορες φάσεις λόγω του παρεμφερούς ονόματος και του άλλου δραπέτη του Κλεμέντ Καλά.

Αιματηρές συλλήψεις

 – 17.6.2013: Θύμα της δολοφονικής επίθεσης στη Βοιωτία ο υπαρχιφύλακας Γεώργιος Ανδριτσόπουλος. Το αιματηρό περιστατικό συνέβη ξημερώματα, στο Δίστομο Βοιωτίας. Στην περιοχή στήνονταν συνεχώς μπλόκα από την αστυνομία, λόγω αύξησης σε κλοπές αυτοκινήτων. Μετά από πληροφορίες για ύποπτες κινήσεις έσπευσε εκεί τη νύχτα ένα συμβατικό όχημα, με τρεις αστυνομικούς. Εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά πέντε άτομα και με την απειλή Καλάσνικοφ τους ακινητοποίησαν και αφαίρεσαν τον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό. Την ώρα εκείνη κατέφθασε στο σημείο και δεύτερο συμβατικό όχημα με δύο αστυνομικούς. Οι πρώτοι συνάδελφοί τους προσπάθησαν να τους προειδοποιήσουν, φωνάζοντας, αλλά δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Ο ένας από τους κακοποιούς πυροβόλησε εναντίον τους με Καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο οδηγός στον δεξιό μηρό. Αμέσως μετά πυροβόλησε ακόμα μία φορά τον δεύτερο αστυνομικό, ο οποίος όμως πρόφτασε και καλύφθηκε πίσω από μάνδρα. Ο υπαρχιφύλακας διακομίστηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ακατάσχετη αιμορραγία.

 Σχόλιο: Πράγματι οι δράστες, αφού είχαν αφοπλίσει αναίμακτα τους αστυνομικούς, είδαν το δεύτερο αυτοκίνητο και πυροβόλησαν. Ο7777 άτυχος Γ. Ανδριτσόπουλος έχασε τη ζωή του εκτελώντας οδηγίες που δυστυχώς δεν του εξασφάλισαν την αναγκαία προστασία. Ισως αυτή να ήταν και η αφορμή για την επικείμενη αντιμετώπιση των ασύλληπτων δραπετών.

 – 3.7.2013: «Βραδινές ώρες χθες (02.07.2013), στην ορεινή περιοχή Κόνισκα αστυνομικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση, εντόπισαν δύο άτομα που έφεραν βαρύ οπλισμό, να κινούνται πεζή. Ανδρες των ΕΚΑΜ τούς προσέγγισαν και τους κάλεσαν να παραδοθούν, πλην όμως αυτοί δεν συμμορφώθηκαν και πυροβόλησαν επανειλημμένα κατά των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των ατόμων. Στον χώρο της συμπλοκής βρέθηκε και κατασχέθηκε ο οπλισμός των δύο ατόμων» (ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ.)

 Σχόλιο: Οι συνθήκες αποδεικνύουν και πάλι είτε ότι οι δραπέτες δεν γνωρίζουν σημάδι είτε ότι δεν ήθελαν να σκοτώσουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να αμυνθούν. Μόνο όσοι εκαμίτες βρέθηκαν εκεί γνωρίζουν το τι πραγματικά έγινε.

 – 21.7.2013: Σκοτώνεται με σφαίρα στην καρδιά ο Μάριαν Κόλα από αστυνομικούς, ενώ προηγουμένως τραυματίζει στο πόδι έναν αστυνομικό. Ο δεύτερος δραπέτης καταφέρνει να το σκάσει.

«Ο ένοπλος δράστης που τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με αστυνομικούς, είναι ο αναζητούμενος δραπέτης Kola Marian. Στον χώρο της συμπλοκής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ένα Καλάσνικοφ με διπλό γεμιστήρα, ένα πιστόλι γκλοκ με δύο γεμιστήρες και μια αυτοσχέδια χειροβομβίδα. Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου ένοπλου δράστη» (ανακοίνωση ΕΛ.ΑΣ.).

 Σχόλιο 1: Ο Κόλα πυροβολεί στα πόδια τον αστυνομικό κι ενώ γνωρίζει φυσικά μέσα του ότι πλέον ήρθε το τέλος. Ο «αδίστακτος δολοφόνος», όπως αποδεικνύεται λίγες ημέρες μετά, δεν προκύπτει να έχει σκοτώσει κανέναν με το όπλο του.

 Σχόλιο 2: Ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιος σάκος με χρήματα της μεγάλης ληστείας στη Λάρισα κι ενώ ο ένας φερόμενος δράστης είναι νεκρός.

astynomia-drapetes-280x250 – 23.7.2013: Νικόλαος Δένδιας: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα σήμερα, εκ μέρους πρώτα της ελληνικής κοινωνίας και της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν τη μεγαλύτερη, νομίζω, επιχείρηση σε βάθος χρόνου και σε αριθμό προσωπικού που έχει ποτέ διεξαχθεί για τη σύλληψη επικινδύνων εγκληματιών, μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία ήδη κρατάει τέσσερις μήνες και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα απασχολούνται αποκλειστικά, από 580 έως 750 άτομα. Θέλω επίσης να διατυπώσω την απόλυτη βεβαιότητά μου ότι τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο την προσπάθεια αυτή, μέχρι την ολοκλήρωσή της. Μέχρι όλοι οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν, εάν αυτό καταστεί δυνατόν, ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

 Σχόλιο 1: Ο υπουργός «απασφαλίζει» την αστυνομική ενέδρα κυρίως για τον δραπέτη Κούπα που ξέφυγε όταν σκοτώθηκε ο Κόλα. Δεν εξηγεί βέβαια πώς για 11 δραπέτες, εκ των οποίων οι 3 συνελήφθησαν χωρίς αντίσταση, ο ένας ενώ έφευγε με τα πόδια από σουπερμάρκετ, οι τρεις σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά χρειάζονται 700 αστυνομικοί, βατραχάνθρωποι και στρατιωτική βοήθεια για να ολοκληρωθεί η σύλληψη. Δεν εξηγεί πώς παρ’ όλα αυτά χάθηκε μια κοπέλα κι ένας αστυνομικός. Δεν εξηγεί επίσης πώς με 700 αστυνομικούς τριγύρω οι ίδιοι (κατά την ΕΛ.ΑΣ.) δραπέτες λήστεψαν κεντρική τράπεζα με λεία 1,1 εκατ. χωρίς να έχει βρεθεί ούτε χαρτονόμισμα.

 Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.: «Ενας από τους πλέον επικίνδυνους και αδίστακτους κακοποιούς, που είχε στο ιστορικό του πλούσια εγκληματική δράση, εξουδετερώθηκε χθες τα ξημερώματα […], οι δραπέτες μετά την απόδρασή τους, εμπλέκονται σε κακουργηματικές πράξεις με ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία, όπως οι ανθρωποκτονίες της 25χρονης κοπέλας και του 37χρονου συναδέλφου μας».

 Σχόλιο 1: Επικίνδυνοι ληστές, ναι, αλλά τι σημαίνει ακριβώς «ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία»; Η κοπέλα σκοτώθηκε από ανταλλαγή πυροβολισμών και το ίδιο έγινε και με τον αστυνομικό.

– 22.7.2013: Αποτελέσματα βαλλιστικής εξέτασης του Καλάσνικοφ που κατείχε ο Κόλα. Προκύπτει ότι το όπλο του δεν είχε εμπλακεί σε καμιά δολοφονία, παρόλο που βρέθηκαν κάλυκες στα αυτοκίνητα μετακίνησής του, αλλά και στον χώρο όπου έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Οι «τρομοκρατικές» πληροφορίες συνεχίζονται για τον Κούπα που παραμένει ασύλληπτος. Από τα δημοσιεύματα διαφαίνεται ότι η σύλληψη δεν… προβλέπεται αναίμακτη.

«Οι αστυνομικοί αμέσως μετά την εξόντωση του Κόλα, άρχισαν ένα ανελέητο κυνήγι. Ο φυγάς Ιλίρ Κούπα θεωρείται τραυματισμένος και ίσως αυτό το στοιχείο να τον κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο (;) όπως και το ότι γνωρίζει πως είναι αδύνατο να ξεφύγει και αντιμετωπίζει ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι θέλουν να τον συλλάβουν για να εκδικηθούν τον θάνατο του συναδέλφου τους».

Το «πληγωμένο αγρίμι», όπως χαρακτηρίζουν αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί τον Κούπα, έχει τρεις επιλογές: την παράδοσή του, τον θάνατο από τις πληγές του ή τη μάχη με τους αστυνομικούς. Επειδή είδε πως ο Κόλα σκοτώθηκε με μία σφαίρα (κατ’ ευθείαν στην καρδιά) από τους άνδρες των ΕΚΑΜ, πολύ δύσκολα θα επιλέξει να δώσει μάχη».

Το κλίμα των δημοσιευμάτων συνοψίζει, όπως συνήθως, το «Πρώτο Θέμα» (23.7.2013): «Εξαντλημένος, αλλά βαριά οπλισμένος ο Ιλίρ Κούπα. Ο κακοποιός πέταξε ό,τι είχε πάνω του και κράτησε μόνο το Καλάσνικοφ. Οσο περνάει η ώρα ο κλοιός σφίγγει γύρω του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει εγκλωβιστεί σε χαράδρα […] περιμένοντας να γραφτεί το τέλος».

Χωρίς σχόλιο.

 ΥΓ. Ευτυχώς, ο υπουργός άρχισε να αποδεσμεύει σιγά σιγά τους εκατοντάδες αστυνομικούς που επί πέντε μήνες τούς είχε να τριγυρνούν μέρα-νύχτα στα βουνά για να συλλάβουν 11 ληστές-δραπέτες από τις φυλακές, που ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι άθλιες και απαράδεκτες.

 

Ούτε ήρωες ούτε θηρία

 

«Στο δικαστή άγριο ληστή,

Τον σύραν ένα πρωινό

Κι αυτός εκεί λέει στη βουή

Φταίτε κι εσείς για τούτα εδώ»

(Ο Ντάμης ο ληστής, Π. Σιδηρόπουλος)

getFile10003Κατά καιρούς έχουν ηρωοποιηθεί ακόμη και διαβόητοι κακοποιοί ή και δολοφόνοι. Οι 11 δραπέτες της Λάρισας ούτε διαβόητοι ήταν ούτε ήρωες. Ληστές που θέλησαν να ξεφύγουν από μια άθλια φυλακή ήταν και είναι. Η απόδραση και η παράλογα γιγάντια αστυνομική επιχείρηση τροφοδότησαν ξανά αυτές τις τάσεις θαυμασμού ή και πλήρους απαξίας. Το ότι όλοι ήταν αλλοδαποί βοήθησε φυσικά και στην παραπέρα διαμόρφωση μιας ήδη εχθρικής προς το ξένο κοινής γνώμης. Παραθέτουμε λίγα από όσα γράφτηκαν από κάποιους που έχουν κάτι να πούνε για τον ληστή που δραπέτευσε κι έπεσε νεκρός.

«Με ανακούφιση μετέδωσαν τα μέσα, την είδηση ότι ο Αλβανός κακοποιός και δραπέτης, Μαριάν Κόλα, είναι νεκρός. Στα social media, έχει στηθεί κανονικό πάρτι από τους οπαδούς της τάξης και της ασφάλειας. Ενας γνωστός μου ανακοίνωσε στην παρέα μας πως τον έφαγαν τον πούστη τον Αλβανό. 200 σφαίρες έπεσαν. Τον τρύπησαν από μπρος και από πίσω. Μπορεί, τελικά, να ήταν αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη. Μπορεί οι αστυνομικοί να μην είχαν καμία άλλη επιλογή και το έσχατο μέσο να ήταν οι πυροβολισμοί. Εστω και πισώπλατα. Ετσι συμβαίνει παντού στον κόσμο. Αυτό, όμως, τι σχέση έχει με την εθνικότητα του νεκρού; Πάντα θα υπάρχουν εγκληματίες και πάντα οι αστυνομικοί θα τους κυνηγάνε. Ο θάνατος του Κόλα, όμως, έδωσε ξανά αφορμές. Στους εν Ελλάδι οπαδούς του αίματος και στους συμπατριώτες του με τα ίδια ένστικτα. Το “καλά του κάνανε του πούστη του Αλβανού”, που ακούγεται στην Ελλάδα, στην Αλβανία μετατρέπεται αυτόματα από τα media σε “οι Ελληνες σκότωσαν τον Αλβανό Μαριάν Κόλα”. Και όσο στην Ελλάδα «χορεύουν» πάνω στο πτώμα του, τόσο στην Αλβανία γίνεται “ήρωας”. Γνώμη μου είναι πως ούτε “καλά του κάνανε του πούστη του Αλβανού”, διότι καλά θα του κάνανε αν μπορούσαν να τον συλλάβουν και να δικαστεί, ούτε “οι Ελληνες σκότωσαν τον Αλβανό Μαριάν Κόλα”, διότι τον σκότωσε η αστυνομία σε συμπλοκή μαζί του» (Νίκος Αγκο, 24.7.2013).

  «Σε αυτό το περιβάλλον αν είσαι τυχερός, θα γνωρίσεις και ανθρώπους που το τσιμέντο δεν τους έχει φυλακίσει το μυαλό. Κάπου εκεί στα κολαστήρια των Τρικάλων γνωρίσαμε τον Μαριάν. Δεν επιθυμούμε να πλέξουμε το εγκώμιο κανενός. Γνωρίζουμε ούτως ή άλλως ότι ο Μαριάν ούτε αναρχικός ήταν ούτε σύντροφός μας. Γνωρίζουμε όμως επίσης πως είχε ελεύθερη ψυχή, και πως τα μάτια του κοιτούσαν τον ορίζοντα, αναζητώντας διαρκώς την ευκαιρία να αποδράσουν.

 Γι’ αυτό θέλαμε να μιλήσουμε. Για τα λιγοστά λόγια που είχαμε ανταλλάξει μαζί του. Για το πώς ήθελε και απαιτούσε την ελευθερία του άνευ όρων. Για τον τρόπο που παθιασμένα έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Για την ελευθερία που μάτωσε και έδωσε τελικά τη ζωή του. Για έναν δρόμο που ελάχιστοι επιλέγουν να ακολουθήσουν ως το τέλος. Για όλα όσα εκτιμήσαμε σε εκείνον όταν τον γνωρίσαμε.

 Ενα αντίο σε σένα φίλε» (Μερικά φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ, που βρέθηκαν μαζί με τον Κόλα στις φυλακές Τρικάλων).

 Και τέλος, ένα σχόλιο μίσους για όποιον τολμάει να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Hγετικό στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων του Μάριο Κόλα και των Αλβανών καταζητούμενων».

Οσο για τους κρατούμενους των φυλακών Τρικάλων (Ελληνες και αλλοδαποί), διαμαρτύρονται για τη βάναυση κακοποίησή τους και με επιστολή διαμαρτυρίας ζητούν άμεσα λίγα από τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Μαριάν Κόλα. Ο δραπέτης που σκοτώθηκε με μια σφαίρα στην καρδιά

 Διαβάστε

● Μισέλ Φουκό

«Ο μεγάλος εγκλεισμός» (μετάφραση Σπύρος Παντελάκης, εκδόσεις «Μαύρη Λίστα», Αθήνα, 1999). Συλλογή άρθρων και συνεντεύξεων του Μισέλ Φουκό, που συνιστούν μια συμπυκνωμένη μαρτυρία της στρατευμένης και θεωρητικής δραστηριότητας του συγγραφέα γύρω από τον θεσμό της φυλακής.

● Loϊc Wacquant

«Οι φυλακές της μιζέριας» (πρόλογος Ν. Παναγιωτόπουλος, μετάφραση Κ. Διαμαντάκου, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2001). Ανατομία του σύγχρονου αμερικανικού μοντέλου φυλάκισης των «ανεπιθύμητων»: οι σωφρονιστικοί θεσμοί ως μέσο τιθάσευσης των αναταραχών που προκαλούν η μαζική ανεργία, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας κ.ο.κ. Η σταδιακή διεθνοποίηση του μοντέλου.

«Αφιέρωμα στο σωφρονιστικό σύστημα» (ειδικό τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονα Θέματα», τ. 41-42, Ιούνιος 1990).

Πολύπλευρη ανάλυση του σωφρονιστικού προβλήματος και ανάδειξη των ειδικών ελληνικών προβλημάτων.

 Επισκεφτείτε

● Ιός «Οι Αθλιοι του 21ου αιώνα. Ο άλλος Κορυδαλλός»

Μια σύγχρονη ελληνική φυλακή που καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

http://www.iospress.gr/ios2002/ios20021102a.ht

 Δείτε

● «Μπρουμπέικερ» (Brubaker) του Στιούαρτ Ρόζενμπεργκ (1979).

Απομυθοποίηση του αμερικανικού μοντέλου φυλακών, με έμφαση στην αλληλοσυμπλήρωση της «σωφρονιστικής» βίας και της κερδοσκοπίας εις βάρος των φυλακισμένων.

● «Η Αγρια Συμμορία» (The Wild Bunch) του Σαμ Πέκινπα (1969).

Η καταδίωξη και ο αιματηρός αφανισμός μιας συμμορίας μέσα από μια εξιστόρηση που ανατρέπει τα βασικά στερεότυπα του νόμου και της τάξης.

*ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς ios@efsyn.gr

Μία απάντηση στο “Δραπέτες κι αστυνόμοι”

  1. Τελικά τον έφαγαν τον Αλβανό κάνοντάς τον σουρωτήρι από τις σφαίρες. Φαγώθηκε γιατί δεν υπάκουσε στις εντολές των αστυνομικών να παραδοθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *