Εξελίξεις στην ευρωζώνη

Πρόσθετα μέτρα ζητά η Τρόικα
Συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της Τρόικας. Οι ελεγκτές της Τρόικας φέρονται να ζητούν πρόσθετα επώδυνα μέτρα.
επώδυνα μέτρα για εμάς, αλλά “σωστά” μέτρα για αυτούς, διότι θα έχουν φτηνούς εργάτες στη διάθεση τους, και θα βρουν και λεφτά να δώσουν στις χρεωκοπημένες τράπεζες
Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να τηρήσουν «σκληρή στάση», είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και ειδικότερα η σχέση των επιχειρησιακών συμβάσεων των εργαζομένων με τις κλαδικές και την ΕΣΣΕ. Το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μεγάλο «αγκάθι» είναι η δυνατότητα υπογραφής Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επίθεση Μέρκελ στον Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη

Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη.

Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη προς τους συνέδρους του CDU. Γι’ αυτό θέλουμε να γίνετε όλοι σκλάβοι μας και να μας υπακούτε χωρίς πολλά-πολλά

Οι προσπάθειες του Βερολίνου να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει προκαλέσει τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στην Ευρώπη, επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερ.

Όπως μεταδίδει το Ρόιτερ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας (σ.σ. κράτους μέλους της ευρωζώνης) από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Αυτό που γίνεται είναι ότι αν πέράσει η πρόταση της Γερμανίας, θα χάσουν τα λεφτά τους και οι τοκογλύφοι ιδιώτες επενδυτές, που επειδή ακριβώς φοβούνται ότι θα χάσουν τα λεφτά τους, ΔΕ θα επενδύσουν σε ελληνικά/πορτογαλικά/ιρλανδικά, κτλ ομόλογα, και έτσι αυτές οι χώρες θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία μια ώρα αρχίτερα
«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία….Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει οικονομίες στην χρεοκοπία, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι.

Η κα.Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το «SPD», που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια, είπε η κα.Μέρκελ.

«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου», είπε η κα.Μέρκελ. «Ήταν μια πολιτική απόφαση….οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε.

Ifo: Να αναδιαρθρώσει το χρέος της η Ελλάδα
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, διότι το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα, τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo Χανς -Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο πορτογαλικής εφημερίδας.
«Τα ελληνικά τοκοχρεολύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες», τονίζει. Ειδιά μετά τα νέα νούμερα για το έλλειμμα, είναι φανερό πως ούτε καν το 150% που έλεγε το ΔΝΤ δεν ισχύει, το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα τα επόμενα χρόνια, και το μόνο που τους ενδιαφέρει αυτούς είναι το να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν. Και αυτό κάνουν, και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν αν δεν τους σταματήσουμε

Στο 144% του ΑΕΠ εκτινάσσεται φέτος το δημόσιο χρέος
Νέα μέτρα φέρνει η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 από τη Eurostat. Το περυσινό έλλειμμα ανεβαίνει στο 15,4% του ΑΕΠ από 13,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και το δημόσιο χρέος από το 115,1 % του ΑΕΠ εκτινάσσεται στο 126,8% του ΑΕΠ, δηλαδή αποδεικνύεται υψηλότερο κατά 11,7 ποσοστιαίες μονάδες. Η αναθεώρηση μεταβάλλει τα δημοσιονομικά στοιχεία τόσο για το 2010, όσο και για το 2011, διαμορφώνοντας νέες απαιτήσεις για μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή. Το 2010 το έλλειμμα θα διατηρηθεί υψηλά στο 9,4% και το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 144% του ΑΕΠ.

Η προτεκτορατοποίηση συνεχίζεται:

Ιρλανδία: Διεργασίες για πιθανή διάσωση με πακέτο 80 δισ. ευρώ
Η Γερμανία φέρεται να ασκεί πιέσεις προς το Δουβλίνο.
«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίσημο επίπεδο με διεθνείς αξιωματούχους για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατείς τις αγορές», ανέφερε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η Ιρλανδία δεν έχει αιτηθεί εξωτερικής στήριξης» και ότι «το κράτος διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως και τα μέσα του 2011».


Η νέα γενιά της Ιρλανδίας μεταναστεύει – το ίδιο και στην Ελλάδα. Είναι λυπηρό, και θα πρέπει η αριστερά να το αλλάξει αυτό: Θα πρέπει να δωθεί στο λαό ένα όραμα, προκειμένου να παλέψει για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. Αν δώσεις στους εργατες ένα όραμα που να τους πείθει, θα το ακολουθήσουν “μέχρι θανάτου”, αλλιώς απλά…”θα μεταναστεύουν”

Ireland’s young flee abroad as economic meltdown looms
Many young people are seeking to emigrate rather than face a life of hardship as the republic lurches towards financial collapse

Κίνδυνο αποχώρησης από το ευρώ βλέπει η Πορτογαλία Μωρέ θα διασπαστεί το ευρώ, αλλά η Γερμανία θα διώξει μερικούς, σιγά μη φύγει ο Πορτογάλος κυβερνήτης από το ευρώ. Απλά τα λέει αυτά για να τρομάξει τον κόσμο και να δεχτούν την επιστροφή στο μεσαίωνα που προωθεί
Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Πορτογαλία να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, δηλώνει ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.
Η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μιας «ακραίας κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Λουίς Αμάντο στο εβδομαδιαίο έντυπο Expresso. Όλοι μαζί εναντίον μας. Εμείς;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *