Αρον το φορείο σου και… περιπάτει

asthenoforoΧωρίς σχέδιο μεταφέρουν ασθενείς από τα νοσοκομεία που κλείνουν – Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανοίγει παράθυρο για την ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων.

Η ξαφνική αλλαγή του συστήματος εφημεριών αποδεικνύει τη χρησιμότητα των νοσοκομείων που κλείνουν, λέει  ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Της Ντάνι Βέργου – ” Η Εφημερίδα των Συντακτών”

Ασθενείς στην κινητικότητα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του μνημονιακού σχεδίου για την υγεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Νοσηλευόμενοι, ακόμα και βαριά χειρουργημένοι και διασωληνωμένοι, μεταφέρονται από χθες άρον άρον από τα 5 νοσοκομεία της Αττικής που καταργούνται, αλλού.

Οσοι είχαν προγραμματισμένα χειρουργεία σε αυτά τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο ραντεβού μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Κι όποιος χρειαστεί νοσηλεία από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να ψάξει να βρει ράντσο στα τμήματα ή τους διαδρόμους των μεγάλων νοσοκομείων. Διότι τελικά το κλείσιμο των 5 νοσοκομείων δεν είναι τόσο ανώδυνη υπόθεση, όπως ισχυριζόταν το υπουργείο, το οποίο χθες κατέρριψε μόνο του τον μύθο ότι κλείνει μικρά νοσοκομεία που δεν εξυπηρετούσαν και πολύ κόσμο, δεν είχαν μεγάλη πληρότητα, εντατικοποιώντας τις εφημερίες – αλλάζοντας το σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων με εγκύκλιο από κάθε τέταρτη σε κάθε τρίτη μέρα.

Το σχέδιο κλεισίματος των 5 νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία σταμάτησαν να δέχονται περιστατικά από προχθές, ολοκληρώνεται με την έναρξη των μεταφορών των 108 ασθενών (20 από το «Αγία Βαρβάρα», 26 από το «Πατησίων», 46 από την Πολυκλινική και 16 από το «Σπηλιοπούλειο») σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα μέχρι τις 30 Αυγούστου.

«Χωρίς καμία ενημέρωση των θεραπόντων ιατρών ήρθαν χθες ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», λέει στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Κύργιου, πρόεδρος των εργαζομένων στην Πολυκλινική, το πρώτο νοσοκομείο που εκκενώνεται.

«Σαν να είναι τσουβάλια χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς τίποτα, ξαφνικά μεταφέρουν τους ασθενείς στους “Αγίους Αναργύρους”, ενώ οι γιατροί μας μετατίθενται στον “Ευαγγελισμό”. Ακόμα και ασθενείς βαριά χειρουργημένους, διασωληνωμένους πήραν άρον άρον. Είναι εντελώς απαράδεκτοι», προσθέτει.

Είναι ένα σχέδιο το οποίο εξελίσσεται λίγο από εδώ, λίγο από εκεί. Δεν είναι σαφές, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Λιβαδάς, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Στην κινητικότητα και 1.835 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας [Πολυκλινική 189, «Σισμανόγλειο» 233, «Αμαλία Φλέμιγκ» 300, «Κωνσταντοπούλειο» Νέας Ιωνίας 154, Πατησίων 176, «Σπηλιοπούλειο» 29, Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα (ΙΕΝΘΥΑΕ) 20, Δυτικής Αττικής 270, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης 61, Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης 38, Αφροδισίων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης 7, «Παναγία» Θεσσαλονίκης 170, Κεντρική Υπηρεσία 7]. Οι εργαζόμενοι αυτοί, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Υγείας, θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους μέχρι να απορροφηθούν σε νέα θέση. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι «δεν θα απολυθεί κανείς».

Το καθεστώς ανασφάλειας ασθενών και εργαζομένων είναι σαφές, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Αρρωστοι θα κινδυνεύσουν, εργαζόμενοι θα χάσουν τα δικαιώματά τους. Τα νοσοκομεία κλείνουν και στη θέση τους, αν λειτουργήσει κάτι και δεν μπει οριστικά λουκέτο, είναι αποθήκες αρρώστων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ο οποίος δίνει το παράδειγμα της Πολυκλινικής: «Το κέντρο υγείας αστικού τύπου που σχεδιάζουν θα διαθέτει 60 κρεβάτια (από 120) παθολογικά και καρδιολογικά, με ένα μικροβιολογικό και ένα ακτινολογικό τμήμα, χωρίς γαστρεντερολόγο, χειρουργό, αναισθησιολόγο. Αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα».

 Συνωστισμός στα «μεγάλα»

«Οι πολίτες θα συσσωρεύονται στα μεγάλα νοσοκομεία και από εκεί που ο “Ευαγγελισμός” έβλεπε 1.500 περιστατικά την ημέρα γενικής εφημερίας του, θα βλέπει 2.000-2.500! Οσο για τις κινητικότητες-διαθεσιμότητες των εργαζομένων θα δούμε άλλες τόσες φτάνοντας τις 6.000 μέχρι το τέλος του 2014», επισημαίνει.

Η ξαφνική αλλαγή του συστήματος εφημεριών αποδεικνύει τη χρησιμότητα των νοσοκομείων που κλείνουν, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

«Δημιουργείται κι ένα οικονομικό πρόβλημα καθώς θα αυξηθεί το κόστος. Ολα είναι στον αέρα, σε διαδικασία εξέλιξης. Χθες ζητήθηκε από το υπουργείο να εφημερεύσουν οι “Αγιοι Ανάργυροι” μέχρι τις 10 το βράδυ αντί τις 2 το μεσημέρι», τονίζει ο ο Κώστας Λιβαδάς.

Ο δεύτερος γύρος κλεισίματος νοσοκομείων θα αφορά την περιφέρεια. Καλάβρυτα, Κυπαρισσία, Μολάοι, Κρέστενα, Κύμη, Κάρυστος και άλλα που ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί, αναφέρει ο Στ. Κουτσιουμπέλης.

«Υπήρχε δέσμευση μόνο για διαθεσιμότητα και όχι απόλυση, όμως βλέπουμε κάθε μέρα όλοι οι σχεδιασμοί να αλλάζουν. Μέχρι να τακτοποιηθούν οι εργαζόμενοι (το υπουργείο έχει δεσμευτεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) εξακολουθούμε να έχουμε έντονες ανησυχίες ότι μπορεί να μεταφραστεί σε απόλυση παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, διότι ο σχεδιασμός ανατρέπεται συνεχώς καθώς και τα όσα λένε. Είμαστε σε διαρκή κινητικότητα και αύριο για να εκφράσουμε αντίθεση στην πολιτική της συρρίκνωσης του συστήματος και απειλής στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας», προσθέτει.

Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, οι προνοιακές μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ του λεκανοπεδίου λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας μετά την 4ωρη παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 έξω από το υπουργείο Υγείας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Η Ομοσπονδία ζητά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της υγείας, αναβάθμιση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κανένα λουκέτο σε νοσοκομείο, ούτε μία διαθεσιμότητα-απόλυση υγειονομικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *