Διεργασίες και ανατροπές στο τηλεοπτικό σκηνικό

tholo-to-tileoptiko-topio-1-315x236Γράφει ο  Τ- ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ

Το κλείσιμο της ΕΡΤ άνοιξε την όρεξη σε πολλούς  επιχειρηματίες και αλλότρια μνημονιακά συμφέροντα για τη λεηλασία των τηλεοπτικών συχνοτήτων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αρχείου αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο έχει δημιουργήσει και αρκετούς πονοκεφάλους και προβληματισμούς για τον τρόπο που θα γίνει η εκ νέου μοιρασιά στο τηλεοπτικό τοπίο, γεγονός ουδόλως εύκολο καθώς υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι αποτελούν σοβαρή τροχοπέδη για το διαμοιρασμό των ιματίων.
Ο πρώτος παράγοντας είναι ασφαλώς η δραματική πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και η συρρίκνωση της πίτας. Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι ασφαλώς η αντίδραση των ήδη εδραιωμένων μεγαλοεκδοτικών και κατασκευαστικών συμφερόντων τα οποία εδώ και δύο δεκαετίες νέμονται έσοδα, προνόμια και… δημόσια έργα τα οποία φυσικά δεν είναι διατεθειμένα να απολέσουν αμαχητί.

Οι πρώτες βολές ενδεικτικές των προθέσεων έρχονται από τον ΔΟΛ και διά του «Βήματος» το οποίο ακόμη και την Κυριακή 25 Αυγούστου φιλοξενούσε ολοσέλιδο ρεπορτάζγια τα «μυστικά της πώλησης του 902».
Είναι δεδομένη η πρόθεση της ηγεσίας του ΔΟΛ να πολεμήσει με όσα μέσα διαθέτει τη μεταβίβαση της άδειας από το ΚΚΕ στη μυστηριώδη υπεράκτια κυπριακή εταιρεία η οποία συν τοις άλλοις αποτελεί «βιτρίνα» μιας άλλης εξωχώριας εταιρείας με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Το ορόσημο είναι ασφαλώς η 10η Σεπτεμβρίου οπότε θα είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα του νέου τηλεοπτικού σταθμού, και θα συνεδριάσει το ΕΣΡ με θέμα την έγκριση της μεταβίβασης της άδειας εκπομπής και λειτουργίας της «Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ» η οποία είναι η εταιρεία του ΚΚΕ στην Α- Orizon Media Ltd.
Σε αυτή τη διαδικασία αναμένεται να γίνουν γνωστά και περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του επιχειρηματία ή των επιχειρηματιών οι οποίοι κρύβονται πίσω  από  την αγοραπωλησία.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ασφαλώς το κατά πόσο νομιμοποιείται η διοίκηση μιας αρχής η οποία παράτυπα και κατά παράβαση των σχετικών νόμων εξακολουθεί να γνωμοδοτεί παρά το γεγονός ότι έχει λήξει η θητεία της. Είναι δεδομένο ότι το τρωτό αυτό σημείο της σύνθεσης του ΕΣΡ, ο ΔΟΛ έχει την ευχέρεια να το αξιοποιήσει ασκώντας αμφίπλευρες πιέσεις τόσο προς την ίδια την Αρχή όσο κυρίως προς το κυβερνητικό στρατόπεδο του οποίου αποτελεί την επικοινωνιακή ναυαρχίδα και το σημαντικότερο ίσως στήριγμα της πολιτικής του μνημονίου.

Κάτω από το πρίσμα αυτών των εξελίξεων και με τον υπόγειο πόλεμο να μαίνεται, η νέα ιδιοκτησία του πάλαι ποτέ 902 επισπεύδει τις διαδικασίες στελέχωσης και καταρτισμού προγράμματος ώστε στην κρίσιμη ημερομηνία να έχει ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα με την εκπομπή προγράμματος.
Η στελέχωση του νέου καναλιού φαίνεται πως θα είναι έργο ανθρώπων «ειδικών αποστολών» αλλά ακόμη δεν είναι απόλυτα διασταυρωμένες οι πληροφορίες για να αναφέρουμε ονόματα.
Η επιδίωξη της νέας ιδιοκτησίας να δημιουργήσει έναν νέο ενημερωτικό πόλο ο οποίος θα ισορροπεί «ανάμεσα στο λαϊκισμό του Έξτρα και τη σοβαροφάνεια του Μέγκα», μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι και δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα.

Η διάλυση της ΕΡΤ έχει διαταράξει τις ισορροπίες ανάμεσα και στους ίδιους τους κυβερνητικούς εταίρους και εκ των πραγμάτων ο μικρότερος από τους δυο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αναζητά αυτόνομη και αυτοτελή προβολή του νέου φυράματος «μνημονιακού σοσιαλισμού» το οποίο λανσάρει ο Β. Βενιζέλος.

Η εκτρωματική Δημόσια Τηλεόραση η οποία προέκυψε υπό την ηγεσία του Π. Καψή παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση αποτελεί τσιφλίκι των Σαμαρά και Βενιζέλου οι οποίοι την πλάθουν κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση της… «καλαισθησίας» τους, φαίνεται πως δεν ικανοποιεί πλήρως τις βλέψεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι βεβαίως ένα σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι το «βενιζελικό» ΠΑΣΟΚ μετά την παρακμιακή κατάσταση της ΔΤ κάνει ρεσάλτο και στην περιθωριακή συχνότητα του Action 24 το οποίο έχει επιδοθεί σε σειρά μεταγραφών στελεχών και δημοσιογράφων της πλέον φθαρμένης και όζουσας ΠΑΣΟΚικής νομενκλατούρας και δημοσιογραφίας με στόχο να εκπέμψουν πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο κοκτέιλ των εμετικών δελτίων προπαγάνδας που έχουν υποκαταστήσει και βιάσει πολλαπλώς την έννοια της ενημέρωσης.

Αν μπορεί να δει κανείς κάτι θετικό σε όλα αυτά το μοναδικό που μπορεί να εντοπίσει είναι το διακομματικό εμπάργκο στη ΔΤ από ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Ελληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ. (Το ότι το ΚΚΕ μέσα σε αυτό το τραγικό τοπίο στην ενημέρωση αποφάσισε να απεμπολήσει τα επικοινωνιακά του όπλα παραδίνοντας τα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και στο τέλος θα καταλήξει επαιτώντας λίγο χρόνο στα αστικά μνημονιακά τηλεοπτικά μέσα είναι θέμα μιας άλλης μεγάλης συζήτησης).

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό αναδιάταξης και ανταγωνισμών το οποίο είναι σαφές ότι θα πάρει χρόνο για να παγιωθεί και θα εξαρτηθεί και από τυχόν πολιτικές εξελίξεις υπάρχουν και κάποιοι «ποντικοί» των ΜΜΕ οι οποίοι εποφθαλμιούν τα ψίχουλα που ενδέχεται να περισσέψουν από τη μοιρασιά.

Ο λόγος φυσικά για τον Γ. Κουρή και το Άλτερ το οποίο θα αναλύσουμε εκτενώς σε προσεχές σημείωμα. Τα δεδομένα για την υποτιθέμενη επαναλειτουργία του σταθμού είναι μάλλον ξεκάθαρα. Ο Γ. Κουρής δεν διαθέτει στα χέρια του ούτε δεκάρα τσακιστή από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που έχει τάξει και ουσιαστικά έχει υφαρπάξει τη συναίνεση περίπου 300 εργαζομένων στο σχέδιο του να κερδίσει χρόνο και παράταση στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Ουσιαστικά δεν έχει πιθανότητες να επιτύχει κάτι τέτοιο και πολύ περισσότερο να εκκινήσει ξανά το κανάλι με δεδομένο ότι οι παίκτες που εμφανίζονται στον πρώην 902 και στο Action 24 έχουν και περισσότερες προσβάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικά κάποια από τα ονόματα των επιχειρηματιών των άλλων καναλιών αποδειχτεί ότι κάποτε ο Γ. Κουρής τα εμφάνιζε ως επίδοξους επενδυτές και αγοραστές του Άλτερ. Τα περιθώρια του ωστόσο στενεύουν ακόμα περισσότερο καθώς είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στον μεγαλομέτοχο του Άλτερ πως η άδεια του οδεύει προς αφαίρεση με τη σχετική επανεξέταση των αδειών η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος ο Γ. Κουρής περισσότερο φαίνεται να καίγεται για μια φόρμουλα η οποία θα τον προστατεύει από τις ποινικές διώξεις για χρέη προς το δημόσιο κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει ανοίγοντας έστω και προσωρινά το Άλτερ. Ωστόσο όλο αυτό το σχέδιο έχει φοβερές δυσκολίες και δεν διαθέτει χρήματα για να μπορέσει να το κινήσει.

Το μελανό σημείο της όλης υπόθεσης είναι ότι έχει αποσπάσει τη συναίνεση ευάριθμου τμήματος εργαζομένων οι οποίοι στην απόγνωσή τους έχουν εγκλωβιστεί στα παραμύθια της ιδιοκτησίας από τη μια και τον τυχοδιωκτισμό μιας ολιγομελλούς ομάδας «καταληψιών» οι οποίοι εμφορούνται από λογικές γκανγκστερισμού και φλερτάρουν ιδεολογικά με τη Χρυσή Αυγή, γεγονός το οποίο εκτός από προβληματισμό προκαλεί ανησυχία εδικά αν εξετάσει κανείς το έστω και με μικρές πιθανότητες σενάριο επαναλειτουργίας του σταθμού. Αν καλλιεργηθούν τέτοιες «εκλεκτικές συγγένειες» είναι σαφές ότι οι ήδη αρνητικές εξελίξεις θα έχουν ακόμη αρνητικότερες συνέπειες όχι απλώς για τους εργαζόμενους του καναλιού, αλλά συνολικά για την κοινωνία. Για τα ζητήματα αυτά θα επανέλθουμε σύντομα.

Πηγή:tsak-giorgis.blogspot.g
28 – 08 – 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *