Το Βατερλό των ναζιστών

thyra-4Η «Θύρα 4» του ΠΑΟΚ και η Χρυσή Αυγή

 Γράφει ο Ιός

Τους ήρθε από κει που δεν το περίμεναν. Με μια εξαιρετική ανακοίνωση ο «Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Θύρα 4» έβαλε στη θέση της τη Χρυσή Αυγή, η οποία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το θέμα που προέκυψε όταν ένας Αλβανός ποδοσφαιριστής της ομάδας πόζαρε με φανέλα του UCK.

Στην ανακοίνωση του ιστορικού συνδέσμου περιγράφονται οι ξαφνικές αντιδράσεις «δουλοπρεπών ανθρώπων που έχουν γίνει οικονομικά πειραματόζωα και ανέχονται να τους κυβερνάνε ένα μάτσο ηλίθιοι τηλεπλασιέ», οι οποίοι «έχουν βαλθεί να παραμείνουν θεατές στην προσπάθεια των “ηγετών” τους να γυρίσουν την Ελλάδα στο 1960» και «αποφάσισαν ότι χρειάζεται ακόμα ένα εύκολο θύμα για να ξορκίσουν την αψυχολόγητη απάθεια που τους έχει πλακώσει».

 Ψηφοθηρία

Απαντώντας ευθέως σε σχετική ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η «Θύρα 4» καταγγέλλει ως προσπάθεια ψηφοθηρίας την ανάμειξη των ναζιστών: «Από την πρωτοφανή έφοδο του κρετινισμού δεν θα μπορούσε να λείψει και η αποθέωση της βλακείας. Σε ένα γελοίο κείμενο της Χρυσής Αυγής, παρακολουθούμε μαθήματα ιστορίας για την ίδρυση του ΠΑΟΚ, διπλωματικές συμβουλές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ενέργεια του παίκτη, μέχρι και προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου μετώπου με τη Σερβία για να αντιμετωπιστεί ο φανταστικός αλβανικός κίνδυνος!»

Στο ίδιο κλίμα εκδόθηκαν ανακοινώσεις από πολλούς συνδέσμους φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Για «αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, φασιστοειδή άτομα που εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση της χώρας μας βγήκαν στην επιφάνεια από τις τρύπες τους και βρυχώνται σε ξένους, μαύρους, κίτρινους και μελαψούς», μιλά ο Σύνδεσμος Ανοβέρου, ενώ ο Σύνδεσμος Ευόσμου τους αποκαλεί «ντοπαρισμένα πολιτικά αποβράσματα» και τους προκαλεί: «Ασχοληθείτε με κάτι που είστε καλύτεροι, κοπανήστε κανέναν άπορο μετανάστη, εξαγοράστε με κανένα τσουβάλι πατάτες καμιά ψήφο». Ο Σύνδεσμος Επανομής διαπιστώνει ότι πρόκειται για «μία κομματική-παρακρατική οργάνωση» που νομίζει «πως έχει να κάνει με τίποτα αδύναμες μάζες (αυτές δηλαδή που τσαμπουκαλεύεται με καμάρι)».

Και μια ανακοίνωση που υπογράφεται από δεκάδες Συνδέσμους θυμίζει ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ κατάγονται από εκείνους «που εξαιτίας της (πανομοιότυπης με τη δική σας) μισαλλοδοξίας τής απέναντι πλευράς του Αιγαίου, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την εστία τους […] Ο γνωστός συρφετός σας φορά μπλούζες Ταγμάτων Εφόδου του Χίτλερ και χαιρετά ναζιστικά μέσα σε κάτι λαγκάδια και τραχανοπλαγιές. […] Στον ΠΑΟΚ χωράνε όλοι, μαύροι και λευκοί».

Η ναζιστική οργάνωση έμεινε κυριολεκτικά κάγκελο. Επιχείρησε να ψελλίσει διάφορα για να μειώσει τον αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων μίλησε για «κάποιον σύνδεσμο» που αποτελείται από «μερικές δεκάδες» φιλάθλων. Αστειότητες.

 «Περήφανοι μετανάστες»

Και τι να πει; Μήπως να καταγγείλει και τους ΠΑΟΚτσήδες ως «ανθέλληνες»; Αλλά η «Θύρα 4» είχε ήδη απαντήσει και σ’ αυτή την κατηγορία: «Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος περήφανων μεταναστών, από αυτούς που ήρθαν σφαγμένοι και κυνηγημένοι σαν Ελληνες από την Τουρκία και όταν ήρθαν στην Ελλάδα τούς φέρθηκαν σαν σκουπίδια, αντιμετωπίζοντάς τους σαν Τούρκους. Μαθήματα δεν δεχόμαστε από κανέναν, ιδιαίτερα από άτομα που επιδιώκουν να καλύψουν την πολιτική γύμνια τους με τη συστηματική ενασχόληση με μαλακίες. Ξέρουμε πολύ καλά για τους “τουρκόσπορους” και τις “παστρικιές”, για την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων και το πλιάτσικο από τους ντόπιους, για τις καταχρήσεις, τις εγκληματικές ενέργειες και τις αυθαιρεσίες των ορίτζιναλ Ελλήνων προς τους πρόσφυγες και τους φόνους που ανάγκασαν ολόκληρη τη Βουλή να ασχοληθεί με αυτό το θέμα στις 10 Νοεμβρίου του 1924» (http://www.paokgate4.gr).

Η στάση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ ήταν υποδειγματική. Βρέθηκε επιτέλους και μια ομάδα πολιτών που είπε ανοιχτά ότι δεν αποδέχεται το νταβατζιλίκι των ναζιστών, ούτε υποκύπτει στην τρομοκρατία τους. Αλλά οι αντιδράσεις αυτές σπάνε και έναν ακόμα μύθο που συνόδευε μέχρι σήμερα τη δράση της Χρυσής Αυγής. Αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι οι «απόκληροι» της κοινωνίας, οι «μη προνομιούχοι» νέοι που αποτελούν τον πυρήνα των οπαδών της. Με τις θέσεις της η οργάνωση δεν απευθύνεται τόσο σ’ αυτούς, όσο στο φοβικό σύνδρομο των μικροαστών «νοικοκυραίων». Τα δικά τους στερεότυπα χαϊδεύει και ενισχύει με κάθε τρόπο. Κι αυτά είναι που βρίσκουν άμεση αντήχηση σε κάθε Γιώργο Τράγκα ή Θέμο Αναστασιάδη.

Οσο για τη σχέση της οργάνωσης με τους οργανωμένους φιλάθλους, είναι γνωστό ότι έχει επιχειρήσει εδώ και πολλά χρόνια να διεισδύσει σε συνδέσμους για να στρατολογήσει μέλη. Περηφανεύεται μάλιστα ότι τα δυο βασικά μέλη της ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών) που έδρασε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν δικά της στελέχη.

Ειδικά, πάντως, με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής ποτέ δεν ήταν καλές. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η οργάνωση επιχείρησε να

 Εμπόριο φασιστικού οπαδισμού. Η Χρυσή Αυγή, δια του επισήμου εμπόρου της, του Ηλία Παναγιώταρου, πουλάει σημαίες με τον κέλτικο σταυρό στα χρώματα όλων των ομάδων
Εμπόριο φασιστικού οπαδισμού. Η Χρυσή Αυγή, δια του επισήμου εμπόρου της, του Ηλία Παναγιώταρου, πουλάει σημαίες με τον κέλτικο σταυρό στα χρώματα όλων των ομάδων

αποκτήσει επαφές με τον ΠΑΟΚ μέσω τρίτων. Αλλοτε μέσω ενός «αυτόνομου πυρήνα φίλων ΠΑΟΚ» στην Κομοτηνή (24.3.2000), άλλοτε μέσω των «Εθνικιστών οπαδών του ΠΑΟΚ Headhunters» στα Τρίκαλα (12.4.2002).

 Ευσεβείς πόθοι

Τα σχετικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα της («πολλοί εθνικιστές στον ΠΑΟΚ-Θύρα 4», 10.11.2000) εξέφραζαν μάλλον ευσεβείς πόθους, ενώ ξεχείλιζε την ίδια

περίοδο η οργή για τις σχέσεις της ομάδας με την τουρκική Γαλατασαράι. Οι ναζιστές δεν έχαναν ευκαιρία να επιτεθούν στον ΠΑΟΚ, με στόχο τους παίκτες («Κανίβαλος ο Ουντέζε», 17.11.2000), τα στελέχη («Εχει ξεπουληθεί η ιστορία του ΠΑΟΚ από τους διοικούντες και τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές», 24.11.2000) και τις εφημερίδες του («Εβραίος ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας του ΠΑΟΚ», 1.12.2000).

Την αντιπαλότητα αυτή περιγράφει ένας υποτιθέμενος οπαδός του ΠΑΟΚ με το ψευδώνυμο Siegfried, ο οποίος καταγγέλλει τη διαμαρτυρία φιλάθλων στην Τούμπα κατά του Αυστριακού ακροδεξιού ηγέτη Χάιντερ: «Μπορεί η κερκίδα μας να καταδυναστεύεται εδώ και χρόνια από το σύνδρομο της απολίτικης πολυσυλλεκτικότητας και της επίπλευσης κάποιων ηλιθίων σε καίριες θέσεις, αλλά το προσφυγικό μας σωματείο με αγώνα και συντονισμένη προσπάθεια θα βρει το δρόμο του ορθού εκδηλωτισμού [sic]. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι αριστεριστής ούτε γύφτος ούτε ανεκπαίδευτος ούτε πρεζάκιας. Απλά περιμένει καρτερικά» (9.11.2001).

 Από τη ΝΟΠΟ στη Λάτσιο

Στην πραγματικότητα το σχέδιο της οργάνωσης ήταν να «ξαναϊδρυθεί η ΝΟΠΟ σαν Ναζιστική Οργάνωση όλων των Ελλήνων Οπαδών» (21.4.2000), κάτι που επιχείρησε λίγους μήνες αργότερα με τη δημιουργία ενός ναζιστικού παραρτήματος, του Συνδέσμου Φιλάθλων Εθνικών Ομάδων «Γαλάζια Στρατιά» με στρατηγό

τον έμπορο στρατιωτικών και αθλητικών ειδών Παναγιώταρο.

Φυσικά στο φιλικό της Εθνικής με την Αυστρία στην Καλαμάτα (Φεβρουάριος 2000) οι χρυσαυγίτες ήταν υπέρ των φιλοξενουμένων, φωνάζοντας «Χάιντερ, η Ελλάς μαζί σου», ενώ και οι οπαδικές τους προτιμήσεις είναι εξίσου στραμμένες στο εξωτερικό: η αγαπημένη τους ομάδα είναι η Λάτσιο με τη γνωστή νεοφασιστική κερκίδα και τις επιδείξεις μουσολινικού χαιρετισμού από τον Πάολο Ντι Κάνιο. Η Χρυσή Αυγή υιοθέτησε τον σύνδεσμο της Λάτσιο στην Αθήνα (S.S. Lazio), ενώ άρχισε να πουλάει και τα «προϊόντα» του. Μπροστά στα φασιστικά ιδεώδη και το σχετικό εμπόριο, πάει κι ο εθνικισμός περίπατο.

*Δημοσιεύθηκε στην “Εφημερίδα των Συντακτών” την Τρίτη 10/9/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *