Αποθέωση των ταξικών φραγμών σ’ ένα σχολείο προορισμένο για μια ελίτ

imagesΣτους άθλιους της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας δεν αρκούσαν το σκληρό εξεταστικοκεντρικό σύστημα του «νέου Λυκείου», ούτε καν οι προϋποθέσεις που έθετε το αρχικό σχέδιο νόμου (δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο) για την προαγωγή από τάξη σε τάξη και την απόλυση από το Λύκειο. Η μεγάλη και διαρκής επιθυμία του αστισμού για άγριο χτύπημα της τάσης της νεολαίας της εργαζόμενης κοινωνίας  για πανεπιστημιακή εκπαίδευση υπαγόρευσε στο τελικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την επιβολή και πρόσθετων προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης και ηλικιακών ορίων, που βάζουν φραγμό στην καθυστερημένη (και επίμονη) επιθυμία για φοίτηση στο Λύκειο ατόμων, προερχόμενων κυρίως από τις τάξεις των εργαζόμενων και των μεταναστών.

Το «νέο» Γενικό Λύκειο πρέπει να καταστεί φόβητρο για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ώστε αυτά να μην τολμήσουν να διαβούν καν την πόρτα του και το Επαγγελματικό Λύκειο (το ξαναβαφτισμένο και ρετουσαρισμένο παλιό ΤΕΛ,) να αποτελέσει για τη μεγάλη μάζα τους «σχολείο πρώτης επιλογής», σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχέδιου.

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιέχει συντονισμένα χτυπήματα. Η αποφασιστική συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με το «σχέδιο Αθηνά», η μείωση των εισακτέων, τα απαιτητικά και μεγάλης δυσκολίας θέματα των εισαγωγικών εξετάσεων, η έντονη φημολογία για επαναφορά της βάσης του «10», «κουμπώνουν» μια χαρά με το έντονα ταξικό «νέο Λύκειο», το μαθητοδιώκτη των ταπεινών και καταφρονεμένων παιδιών.

Μικροαλλαγές έγιναν και στον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το μάθημα της Πληροφορικής (μετά τη σχετική πίεση που άσκησε ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος και οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές) επανέρχεται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου (στην Α΄ Λυκείου είναι μάθημα επιλογής, στη Β΄ Λυκείου γίνεται μονόωρο μάθημα, και στη Γ΄ Λυκείου προστίθενται δύο ώρες στο πρόγραμμα διδασκαλίας, φτάνοντας τις ώρες στις 34 εβδομαδιαίως).

Μέγιστο όριο φοίτησης στα Ημερήσια Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια καθορίζεται πλέον το 20ο έτος!

Ποτ-πουρί μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος

Ο,τι σάπιο έφεραν οι «μεταρρυθμίσεις» του παρελθόντος παντρεύτηκε σε αυτό το νομοσχέδιο. «Ολίγη» από κάθε μεταρρυθμιστική δόση του παρελθόντος, μαζί με «ολίγη» από τις νέες «εκσυγχρονιστικές τάσεις», που θέλουν τα Πανεπιστήμια να έχουν λόγο στην επιλογή των φοιτητών τους, αποτέλεσαν το όλον. Η κακόφημη «μεταρρύθμιση Αρσένη», οι δέσμες, τα πορίσματα των επιτροπών Διαμαντοπούλου-Μπαμπινιώτη, προσαρμοσμένα στους περιοριστικούς όρους των Μνημονίων για τις δημόσιες δαπάνες, βρήκαν την έκφρασή τους στο νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο».

Ετσι φτιάχτηκε ένα σχολείο για την ελίτ, γι’ αυτούς που μπορούν να παλέψουν με τους νέους ταξικούς φραγμούς με καλύτερους όρους, επειδή διαθέτουν το ανάλογο μορφωτικό επίπεδο αλλά και την ανάλογη «τσέπη», αφού οι αμέτρητες εξετάσεις σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, σαφώς αναβαθμισμένης δυσκολίας, απαιτούν και πρόσθετη στήριξη και συνταγές επιτυχίας. Τα φροντιστήρια πανηγυρίζουν βλέποντας τη μελλοντική πελατεία τους να αυξάνεται ραγδαία, καθότι, τουλάχιστον ως τώρα, έχει αποδειχθεί ότι οι οικογένειες των εργαζόμενων εμφανίζονται ιδιαίτερα ανθεκτικές στα χτυπήματα του συστήματος, που αποσκοπούν να πετσοκόψουν την τάση για πανεπιστημιακή μόρφωση, και προτιμούν να σφίγγουν άγρια το ζωνάρι, παρά να στερήσουν τα παιδιά τους από τις «υπηρεσίες» των εν λόγω «μαγαζιών».

Πανηγυρίζουν, βεβαίως, όλοι οι έμποροι της γνώσης, διαθέτοντες ΙΕΚ και επαγγελματικές σχολές, επειδή με το νομοσχέδιο τους δίνεται η δυνατότητα να αλωνίσουν στήνοντας ιδιωτικές αντίστοιχες δομές, ενώ παγιώνεται και η εκχώρηση ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων στην αφεντομουτσουνάρα τους, διαδικασία που ξεκίνησε με την κατάργηση ολόκληρων τομέων και δεκάδων ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ο νέος χάρτης, αποτελούμενος από οκτώ Ομάδες Προσανατολισμού, που περιλαμβάνουν η κάθε μια αντίστοιχες σχολές και τμήματα Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, η εξέλιξη των παλιών ΕΠΑΣ), επιβεβαιώνει τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας.

Το νομοσχέδιο, παρά τις φανφάρες για αναβάθμιση του «αυτοδύναμου» και «αυτοτελούς» μορφωτικού χαρακτήρα του Λυκείου, το υποτάσσει πλήρως στην εξεταστική αγωνία για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και διατηρεί τους δυο τύπους Λυκείου (Γενικό και Επαγγελματικό), καθώς και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΣΕΚ), για να υπογραμμίσει ότι πρέπει να διαχωρίζεται η ήρα από το σιτάρι, η όποια γενική μόρφωση (λέμε τώρα) από τη στενή κατάρτιση, για την οποία είναι προορισμένα τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα νέα αναλυτικά προγράμματα γνωστικά αντικείμενα εξοβελίζονται ή υποβαθμίζονται δημιουργώντας νέες δεξαμενές «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών, ενώ άλλα παραμένουν σταθερά διδασκόμενα -και εξεταζόμενα παρακαλώ γραπτώς- μέχρι και την Γ’ Λυκείου (ο βαθμός απολυτηρίου μετρά για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ), όπως είναι τα Θρησκευτικά, για να επιβεβαιώνουν τους δεσμούς της τάσης του αστισμού που μας κυβερνά με το παπαδαριό.

Δομή του Γενικού Λυκείου

♦ Η Α’ Τάξη είναι η μοναδική τάξη γενικής παιδείας. Σ’ αυτή διδάσκεται πρόγραμμα 35 ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, οι 33 ώρες αφορούν εννέα (9) μαθήματα κοινά για όλους τους μαθητές και οι δύο (2) ώρες αποτελούνται από ένα (1) μάθημα επιλογής, που επιλέγεται μεταξύ τριών (3) μαθημάτων από τους μαθητές.

Τα μαθήματα του κοινού προγράμματος γενικής παιδείας είναι:

1. Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία)

2. Μαθηματικά (Αλγεβρα – Γεωμετρία, ως διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδοι)

3. Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία ως διακριτά αντικείμενα)

4. Θρησκευτικά

5. Ιστορία

6. Ξένη Γλώσσα

7. Φυσική Αγωγή

8. Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου και Κοινωνιολογία)

9. Ερευνητική εργασία (συνθετική εργασία ή project)

Τα μαθήματα επιλογής είναι:

1. Εφαρμογές Πληροφορικής

2. Διαχείριση Φυσικών Πόρων

3. Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

♦ Η Β’ Τάξη έχει 35 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, εκ των οποίων οι 30 είναι αφιερωμένες σε 11 μαθήματα γενικής παιδείας (προστέθηκε το μάθημα των Η/Υ ως μονόωρο) κοινά για όλους τους μαθητές και οι πέντε (5) διδακτικές ώρες είναι αφιερωμένες σε κάθε μια από τις δυο Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ποσοστό 15%), μεταξύ των οποίων καλούνται να επιλέξουν μία οι μαθητές. Οι Ομάδες Προσανατολισμού είναι αντίστοιχες των δυο κατευθύνσεων που ίσχυαν ως τώρα, των Ανθρωπιστικών και των Θετικών Σπουδών (κάτι σαν το παλιό κλασικό-πρακτικό της δεκαετίας του ΄70) και έχουν από δύο (2) μαθήματα η κάθε μία.

♦ Στη Γ’ Τάξη οι Ομάδες Προσανατολισμού γίνονται πέντε (5) και οδηγούν σε αντίστοιχες σχολές. Η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως και το βάρος, σε ποσοστό 60%, πέφτει στην ειδίκευση.

Εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 34 ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 14 συνολικά διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις (3) Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού: την Ομάδα Ανθρωπιστικών, την Ομάδα των Θετικών και την Ομάδα των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών, μεταξύ των οποίων οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν μία. Εκάστη από τις Ομάδες αυτές περιλαμβάνει τρία (3) μαθήματα 20 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως.

«Αξιολόγηση», προαγωγή και απόλυση

Οι ταξικοί φραγμοί εντείνονται και απλώνονται σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Για την προαγωγή από τάξη σε τάξη και για την απόλυση από το Λύκειο οι μαθητές εξετάζονται γραπτώς σε όλα τα μαθήματα (εκτός από τη Φυσική Αγωγή και την Ερευνητική Εργασία). Για να πετύχει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στην αναγκαιότητα της έντασης των ταξικών φραγμών με τη μορφή των πανελλαδικών εξετάσεων, από τη μια, και του περιορισμού της δαπάνης που επιτάσσει η σκληρή λιτότητα των Μνημονίων, από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε μια «μεσαία λύση»: τα μαθήματα θα εξετάζονται με θέματα που θα επιλέγονται με κλήρωση σε ποσοστό 50% από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας, που θα καταρτίζει ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων και σε ποσοστό 50% από τον οικείο διδάσκοντα.

Τα γραπτά διορθώνονται από τον διδάσκοντα.

Το νομοσχέδιο εισάγει και έναν επιπλέον ταξικό φραγμό, αυξάνοντας σημαντικότατα το βαθμό δυσκολίας, αφού πλέον η εξεταστέα ύλη καθορίζεται με βάση θεματικές ενότητες και όχι συγκεκριμένες σελίδες του σχολικού βιβλίου.

Γενικό Βαθμό Προαγωγής από την Α’ και Β’ Τάξη αποτελεί το πηλίκο της διαιρέσεως διά του συνόλου των διδασκόμενων μαθημάτων του αθροίσματος του ΜΟ προφορικής ή και γραπτής (εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς) επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.

Οπως προείπαμε, το υπουργείο Παιδείας, στο τελικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, δυσκόλεψε παραπέρα τόσο την προαγωγή από τάξη σε τάξη, όσο και την απόλυση από το Λύκειο, προσθέτοντας και δεύτερη προϋπόθεση (βλέπε σχετικό άρθρο δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα μας τον Αύγουστο).

Δυο, λοιπόν, είναι τώρα οι απαραίτητες προϋποθέσεις προαγωγής:

Στην Α΄ Λυκείου:

α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10 (ως τώρα ήταν 9,5).

β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.

Οταν ο μαθητής δεν πληροί τις προϋποθέσεις α και β επαναλαμβάνει την τάξη, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β σε κάποιο ή κάποια από τα μαθήματα που περιέχονται σε αυτήν, τότε παραπέμπεται σε επανεξέταση στο μάθημα ή στα μαθήματα αυτά.

Στη Β΄ Λυκείου:

α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10.

β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας, των Μαθηματικών και στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.

Αντίστοιχα, όταν ο μαθητής δεν πληροί τις προϋποθέσεις α και β επαναλαμβάνει την τάξη, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β σε κάποιο ή κάποια από τα μαθήματα που περιέχονται σε αυτήν, τότε παραπέμπεται σε επανεξέταση στο μάθημα ή στα μαθήματα αυτά.

Στη Γ΄ Τάξη, τα μαθήματα που εξετάζονται γραπτώς ενδοσχολικά (με το γνωστό διττό τρόπο επιλογής των θεμάτων, 50% από τράπεζα θεμάτων και 50% από τον διδάσκοντα) είναι η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, τα Θρησκευτικά, η Ιστορία, η Ξένη Γλώσσα και τα τρία (3) μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που επέλεξε ο μαθητής.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόλυση του μαθητή είναι:

α) η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10.

β) η επίτευξη ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας τουλάχιστον 10 στα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και σε καθένα από τα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού και τουλάχιστον 8 σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.

Για την επανάληψη της ίδιας τάξης ή την παραπομπή του μαθητή σε επανεξέταση ισχύουν αυτά που ισχύουν και στις δυο προηγούμενες τάξεις.

Είναι φανερό ότι η δομή του «νέου Λυκείου», με τις συνεχείς εξετάσεις, απευθύνεται σε γερούς μαθητές και καλά «πορτοφόλια». Οι υπόλοιποι, προερχόμενοι κατά κανόνα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα εξωθούνται στην ουσία βίαια έξω από το σχολείο από πολύ νωρίς. Τα παιδιά αυτά θα οδηγηθούν είτε στα Επαγγελματικά Λύκεια, αυξάνοντας τον πληθυσμό τους, είτε στις σχολές κατάρτισης, είτε στην ανεργία.

Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ (σύμφωνα με το νομοσχέδιο πραγματοποιούνται μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο) ήταν πάντοτε, βεβαίως, η ιερή αγελάδα του αστικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ηταν και είναι ο κρίσιμος θεσμός που δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε όσους καταφέρουν να ξεπεράσουν τις εξεταστικές συμπληγάδες του Λυκείου.

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα από έξι (6) γίνονται τέσσερα (4). Αυτή η τάχαμου ελάφρυνση είναι το «τυράκι» που προσφέρεται στους απόφοιτους του Λυκείου. Η δυσκολία τους, όμως, έχει τώρα άλλα ποδάρια. Τα θέματα των εξετάσεων προκύπτουν κατά ποσοστό 50% με κλήρωση από την τράπεζα θεμάτων και κατά ποσοστό 50% από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Για να ικανοποιηθούν εν μέρει οι απαιτήσεις των πανεπιστημιακών, των προσκολλημένων στην αρχή του «κλειστού αριθμού» εισακτέων, που υπονομεύει και ακυρώνει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων, το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο καθορισμός του συντελεστή βαρύτητας σε ένα (1) μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση πραγματοποιείται μετά από πρόταση της γενικής συνέλευσης του αρμόδιου Τμήματος (των ΑΕΙ-ΤΕΙ) προς τον υπουργό Παιδείας.

Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα τέσσερα (4) μαθήματα καθορίζονται με βάση το Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης- Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού, που επιλέγει ο μαθητής στη Γ’ Λυκείου. Τα Επιστημονικά Πεδία Εξειδίκευσης είναι πέντε (5): α) Ανθρωπιστικές Σπουδές, Νομικές β) Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες γ) Επιστήμες Υγείας δ) Επιστήμες Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικές Επιστήμες ε) Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Εμπνευσμένη από τη «μεταρρύθμιση Αρσένη», που τσάκισε τους μαθητές, η «μεταρρύθμιση Αρβανιτόπουλου» ορίζει ότι για τον υπολογισμό του Βαθμού Πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα προσμετράται και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ) του μαθητή.

Για την προσμέτρηση αυτή ο γενικός βαθμός προαγωγής της Α΄ Τάξης, της Β΄ Τάξης, ο γενικός βαθμός απόλυσης της Γ΄ Τάξης, εφόσον έκαστος είναι μεγαλύτερος της μιας μονάδας σε σχέση με τον ΜΟ των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού Μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, αναπροσαρμόζεται ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα από τον βαθμό του ΜΟ και στη συνέχεια ο αναπροσαρμοσμένος «προαγωγικός» βαθμός της Α΄ Λυκείου πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4, της Β΄ με συντελεστή 0,7 και ο «απολυτήριος» της Γ΄ Τάξης με συντελεστή 0,9. Το άθροισμα των τριών διαιρούμενο διά δύο αποτελεί τον ΒΠΑ. Το εν λόγω πηλίκο (και μέχρι του τρίτου δεκαδικού) λογίζεται ως πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μεγαλύτερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον ΜΟ των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού Μαθημάτων που εξετάζονται σε πανελλήνιες εξετάσεις, ο βαθμός αυτός δεν αναπροσαρμόζεται αλλά πολλαπλασιάζεται ως έχει με τον προβλεπόμενο ανά τάξη συντελεστή.

Σε περίπτωση που ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης είναι μικρότερος σε σχέση με τον ΜΟ των τεσσάρων ανά Ομάδα Προσανατολισμού Μαθημάτων, ο βαθμός αυτός αναπροσαρμόζεται προς τα άνω κατά μία το πολύ μονάδα (και μέχρι του ορίου του ΜΟ) κατά τον υπολογισμό με τον ανά τάξη προβλεπόμενο συντελεστή.

Τούτη η μπακαλίστικη πολύπλοκη λογική είναι αποτέλεσμα των υπολογισμών που έκαναν τα ξεφτέρια του υπουργείου Παιδείας, με βάση, προφανώς, τα έως τώρα δεδομένα των πανελλαδικών. Στόχος το μεγαλύτερο πετσόκομμα των μαθητών, το σφίξιμο της στρόφιγγας της ροής προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι σε όλο το Λύκειο οι μαθητές θα κυνηγούν με πάθος τη βαθμολογία. Το Λύκειο γίνεται καθαρός προθάλαμος για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Και τα φαινόμενα συναλλαγής με καθηγητές θα θεριέψουν και ο ανταγωνισμός θα φτάσει στα ύψη. Το πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους μαθητές θα στηθεί στον τοίχο. Το ενδιαφέρον των μαθητών για τα μαθήματα θα περιοριστεί αυστηρότατα στη βαθμοθηρία και θα χαθεί το οποιοδήποτε ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ουσία τους (και τώρα, βεβαίως, αυτό γίνεται, αλλά από τούδε και στο εξής θα υπάρξει ένταση του φαινομένου).

Επαγγελματικό Λύκειο

Το Επαγγελματικό Λύκειο είναι ο Καιάδας για τα απόπαιδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προορισμένο να «χωνεύει» τις ελπίδες των παιδιών της εργατικής τάξης για «μόρφωση» και επαγγελματική αποκατάσταση και να απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς από την απογοήτευση που καλλιεργείται στη νεολαία, λόγω της «αποτυχίας» της να σπουδάσει στο Γενικό Λύκειο.

Αποτελείται από δυο (2) κύκλους σπουδών: Τον Δευτεροβάθμιο Κύκλο και τον Μεταδευτεροβάθμιο κύκλο-Τάξη Μαθητείας.

Ο  Δευτεροβάθμιος Κύκλος (έχει τρεις τάξεις) οδηγεί σε πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 3 και η Τάξη Μαθητείας σε πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.
Η λεγόμενη επαγγελματική εκπαίδευση υποβαθμίζεται παραπέρα, αφού τα μαθήματα γενικής παιδείας περιορίζονται αυστηρά στην Α’ Τάξη. Η Α’ Τάξη καθίσταται επιπλέον δυσκολότερη, καθώς έχει το ίδιο εξεταστικό σύστημα για την προαγωγή με τα Γενικά Λύκεια (50% των θεμάτων από την τράπεζα θεμάτων και 50% από τον διδάσκοντα και καθορισμός της ύλης με βάση τις θεματικές ενότητες) και επομένως γίνεται φόβητρο για τους μαθητές, που οδηγούνται έτσι είτε στις ακόμη πιο υποβαθμισμένες επαγγελματικές σχολές είτε στη μαύρη αγορά εργασίας.

Το υπουργείο Παιδείας επιφυλάσσει για τα παιδιά των ΕΠΑΛ επιπλέον μια «έκπληξη». Τους στερεί παντελώς το «προνόμιο» του μετεξεταστέου.
Συγκεκριμένα ορίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη Γενικού Βαθμού ίσου ή μεγαλύτερου του 10, ενώ σε περίπτωση που ο μαθητής δεν πληροί αυτή την προϋπόθεση επαναλαμβάνει τη φοίτηση.

Οι απόφοιτοι του Δευτεροβάθμιου Κύκλου (τρεις τάξεις) των ΕΠΑΛ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα ΤΕΙ και εξετάζονται σε 4 μαθήματα (2 γενικής παιδείας και 2 ειδικότητας). Για εισαγωγή στα ΑΕΙ-ΤΕΙ  δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους απόφοιτους των ΓΕΛ. Πρόκειται, βεβαίως, περί καθαρής υποκρισίας, επειδή οι μαθητές των ΕΠΑΛ δεν έχουν σε καμιά περίπτωση τις ίδιες προϋποθέσεις με τους απόφοιτους των ΓΕΛ (ούτε τις οικονομικές ούτε τις κοινωνικές, ενώ επιπλέον δεν έχουν διδαχθεί τα μαθήματα που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο).

Η Τάξη Μαθητείας είναι καθαρά ένα μεγάλο δώρο στους καπιταλιστές, που εξασφαλίζουν για τα κάτεργά τους τσάμπα εργατικό δυναμικό. Είναι προαιρετική και διαρκεί ένα έτος. Εφαρμόζεται από το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΑΕΔ και την ευθύνη τοποθέτησης στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και όλα τα σχετικά με αυτή, έχουν τα ΕΠΑΛ και ο ΟΑΕΔ από κοινού. Πολλοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα οδηγούνται στην τάξη μαθητείας, προσδοκώντας να γίνουν με την προσήλωση και την υπακοή τους αρεστοί στα αφεντικά, μπας και εξασφαλίσουν μετά κάποια θέση  εργασίας.

Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων αποτελεί «Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή» και εποπτεύεται από τον υπουργό Παιδείας. Είναι ο επιστημονικός επιτελικός φορέας για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων εξετάσεων διαβαθμισμένης δυσκολίας. Προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη, κάνει πρόταση για τον ορισμό των βαθμολογητών, τη βαθμολόγηση των γραπτών, κ.λπ.

ΚΟΝΤΡΑ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7 ΙΟΥΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *