«Μαζί με τους εφοπλιστές μας» η επίθεση εναντίον των αγωνιστών του ΚΚΕ;

XRYSI_533_355

Η επίθεση των χρυσαυγιτών στο Πέραμα εναντίον μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έχει ειδικό ενδιαφέρον, τόσο για τους σκοπούς που εξυπηρετεί όσο και για τις πολιτικές προεκτάσεις της.

Του Παναγιώτη Φραντζή – “Unfollow”

Για παράδειγμα, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Αυτό για το οποίο συζητάνε οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής είναι δυναμικές ενέργειες εναντίον του Σωματείου Μετάλλου Πειραιά που ελέγχει το ΚΚΕ. Έτσι ώστε «μαζί με τους εφοπλιστές μας», όπως ακούγεται χαρακτηριστικά, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα. (Πόσο φτηνό πρέπει να είναι το μεροκάματο θα μας πουν στην πορεία. Ίσως πάλι μια «λύση » να είναι η ανασφάλιστη εργασία.)

Για το δεύτερο ζήτημα, των πολιτικών προεκτάσεων, δείτε τις ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα βρείτε τίποτα. Ενώ όλα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση, ΝΔ και Χρυσή Αυγή συναντήθηκαν, όχι ακόμα στην περιβόητη ιδέα του Μπάμπη Παπαδημητρίου για συντηρητική συγκυβέρνηση, αλλά στην υπόθαλψη των κοινών εγκληματιών που επιτέθηκαν με δολοφονικές προθέσεις, όπως δείχνει το ρεπορτάζ, σε αγωνιστές του εργατικού κινήματος.

Τώρα, για το μετά, το ΚΚΕ επιλέγει το δρόμο της μαζικής απάντησης του λαϊκού κινήματος, αποφεύγοντας μια «σωματική αναμέτρηση» που θα βοηθούσε τους προπαγανδιστές της θεωρίας περί σύγκρουσης των άκρων. Ζητά αντιθέτως από όλα τα σωματεία να πάρουν θέση, ενισχύοντας όμως την πρωτοβουλία των κομματικών δυνάμεων και της ευρύτερης επιρροής τους μέσα στο εργατικό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας. Δηλαδή θα πορευτεί, όπως αποφάσισε στο 19ο συνέδριο, με τις δυνάμεις που αποτελούν τη μαγιά της λαϊκής συμμαχίας: ΠΑΜΕ-ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΟΓΕ-ΜΑΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά φάνηκε ότι υποτιμά τη σημασία της επίθεσης στο Πέραμα, αλλά γρήγορα αναβάθμισε, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιογραφικής κάλυψης το θέμα. Τόσο ο σταθμός Στο Κόκκινο 105,5 όσο και το πόρταλ left.gr είχαν πλήρη ρεπορτάζ.

Είχε ένα συμβολισμό η παρουσία με πανό, αν και με πολύ μικρό μπλοκ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χθες στην πορεία που κάλεσε το ΚΚΕ στο Πέραμα.  Όμως το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ένα αγωνιστικό μέτωπο έχει μείνει αναπάντητο από τον Περισσό που επιστρέφει το κάλεσμα με το σύνθημα: συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον έχουν οι διεργασίες στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο, ένα χώρο με ιδιαίτερο δυναμισμό στη νεολαία. Προκρίνεται απ’ ό,τι φαίνεται η καταδίκη της επίθεσης των χρυσαυγιτών σε εργάτες και αγωνιστές, αλλά με έναν τόνο δυσπιστίας απέναντι στο ΚΚΕ για το ότι δεν επιλέγει πιο δυναμικές μορφές αντιπαράθεσης με τους φασίστες. Δεν λείπουν φωνές φανατικής και τυφλής αντι-ΚΚΕ στάσης, που μάλλον κινούνται περιθωριακά και συναντιούνται με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί η ίδια η ΧΑ – ότι δήθεν το ΚΚΕ είναι συστημική δύναμη, ή ότι ΧΑ και ΚΚΕ είναι ένα και το αυτό.

Οι γνωστοί μηχανισμοί προσπάθησαν χθες να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε μια τέτοια κατεύθυνση, ανατρέχοντας στο φωτογραφικό τους αρχείο από παλιότερα γεγονότα που είχαν διχάσει το κίνημα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Πηγή:tsak-giorgis.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *