Η επιμήκυνση

Η (έντοκη) επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ που «πρόσφεραν» για τη «διάσωση» της ελληνικής οικονομίας η Ε.Ε. και το ΔΝΤ από 5 σε 11 χρόνια είναι καλό νέο για την κυβέρνηση. Όχι όμως και για τη χώρα, καθώς η αμείλικτη ακρίβεια των αριθμών λέει τα εξής:

* Τη διετία 2013-14 το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ.
* θα έχουν απομείνει για να εισπράξει, από τα 110 δισ. του πακέτου στήριξης, 8 δισ.
Ως εκ τούτου, τη διετία 2013-14 η χώρα θα αναζητήσει στις αγορές δάνεια που ξεπερνούν τα 160 δισ.

Από αυτά τα στοιχεία είναι προφανές πως οι αγορές δεν πρόκειται να δανείσουν μια χώρα με χρέος που φτάνει στο 160% του ΑΕΠ και παραπαίει εξουθενωμένη από την ύφεση. Προφανές είναι επίσης ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά το 2014 και καθ’ όλη την πενταετή παράταση (επιμήκυνση) για την υποτιθέμενη αποπληρωμή του.

Τα παραπάνω αυτονόητα προκαλούν δύο ερωτήματα: Πρώτον, γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση με την επιμήκυνση; Δεύτερον, γιατί αυτοί που διαχειρίζονται την ελληνική οικονομική πολιτική (ΔΝΤ και Ε.Ε.) προσφέρουν αυτήν την παράταση;

Οι απαντήσεις είναι – για όσους δεν τρέφουν αυταπάτες – ολοφάνερες:
* Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να ολοκληρώσει, μέσα στη σύγχυση από τις ψευδαισθήσεις της θετικής εξέλιξης (έτσι προβάλλεται από τους παπαγάλους η επιμήκυνση), το έργο της απορρύθμισηςτης ελληνικής οικονομίας. Η επιμήκυνση μάλιστα της προσφέρει τη δυνατότητα να «δραπετεύσει» πριν ακουστεί και επίσημα το δεδομένο (όπως λένε οι αριθμοί) κανόνι της χρεοκοπίας.

* Οι πιστωτές, από την πλευρά τους, χρησιμοποιούν τον χρόνο της επιμήκυνσης για να κερδοσκοπήσουν κατά τη διαδικασία της ελεγχόμενης ελληνικής πτώχευσης κατοχυρώνοντας δικαιώματα στην ελληνική δημόσια περιουσία και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας με βάση τα ελληνικά χρεόγραφα που διαθέτουν.

Κάποιοι, πράγματι, έχουν συμφέρον και δικαιολογημένα πανηγυρίζουν για την επιμήκυνση. Εμείς οι υπόλοιποι;

Πηγή: “Το Ποντίκι’

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *