ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 16/9/2013

image002Ο δίκαιος αγώνας μας βρίσκεται σε εξέλιξη και κλιμακώνεται από τη Δευτέρα 16-09-2013 με πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο Υπουργός Παιδείας συνάντησε την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού και το συντονιστικό των Πρυτάνεων δίχως να υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας. Για το Διοικητικό Προσωπικό είναι ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό οδηγεί στην απόλυση.

Λένε ψέματα από το Υπουργείο όταν μιλούν για 10,200 υπαλλήλους. Είμαστε 6.239 υπάλληλοι και η επικείμενη διαθεσιμότητα 1765 από εμάς θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ,  τα οποία χάνοντας το 25% των εργαζομένων θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Λένε ψέματα από το Υπουργείο όταν μιλούν για αξιολόγηση. Πρώτα έδωσαν τον αριθμό του «πλεονάζοντος» προσωπικού, κι έπειτα μας έδωσαν και τα «κριτήρια αξιολόγησης» στη βάση των οποίων ΠΡΕΠΕΙ να περισσέψουμε!

Η επίθεση στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο κλιμακώνεται. Για το Πάντειο Πανεπιστήμιο αυτό μεταφράζεται σε δραστική περικοπή του  προϋπολογισμού τα τελευταία δύο χρόνια που ξεπερνά το 30% και σε κούρεμα των αποθεματικών του Ιδρύματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που ανακεφαλαιοποιούσε τις τράπεζες.  σε συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας και στη μισθολογική εξαθλίωση του προσωπικού.

Μειωμένη οικονομική δυνατότητα σημαίνει μειωμένα κονδύλια για τα μαθήματα, για τα κτίρια, για τη φοιτητική μέριμνα, για τις βιβλιοθήκες, για τους μισθούς. Παράλληλα απέλυσε τους συμβασιούχους διδάσκοντες, αρνείται επί χρόνια να διορίσει τους νεοεκλεγμένους λέκτορες και καθηγητές, ενώ οι σχολές αιμορραγούν από τις συνταξιοδοτήσεις.

Το υπουργείο περικόπτει πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς και ταυτόχρονα αυξάνει τους εισακτέους φοιτητές. Οι μισοί διοικητικοί, οι μισοί καθηγητές, με ελάχιστους προϋπολογισμούς θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες. Πώς θα γίνει αυτό; Προφανώς θα μειωθούν τα μαθήματα, θα σταματήσει η παροχή σίτισης και στέγασης, θα σταματήσουν τα δωρεάν συγγράμματα, θα κλείσει η βιβλιοθήκη, θα διαλυθούν οι γραμματείες, θα ρημάξουν κτίρια, θα κλείσουν εργαστήρια και μεταπτυχιακά προγράμματα. Τα δίδακτρα βρίσκονται στην επόμενη στροφή. Και οι εταιρίες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τον ερευνητικό πλούτο και το ανθρώπινο δυναμικό των πανεπιστήμιων επίσης. Αυτό δεν θα συμβεί στο μακρινό μέλλον, συμβαίνει τώρα.

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες,

Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο, να υπομείνουμε άλλο τον κατήφορο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα απολυθεί και ο επόμενος διπλανός μας μέχρι να έλθει η σειρά μας, πότε θα πάψουμε να έχουμε υπολογιστή, γραφείο, αίθουσα διδασκαλίας, αμφιθέατρο, εργαστήριο έρευνας, βιβλία. Πότε θα καταργήσουμε το ιστορικό Πάντειο, πότε οι φοιτητές μας θα αναγκαστούν να πληρώνουν δίδακτρα για να διδάσκονται. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πως είναι δυνατόν, συνάδελφοι μας που θα βρεθούν στον δρόμο, νέοι με παιδιά, με άλλους απολυμένους ή ανέργους στις οικογένειες τους, θα κάθονται λίγο πριν μαζέψουν τα πράγματα από το γραφείο τους, στις γραμματείες των σχολών, να εγγράφουν χαμογελαστοί τους φοιτητές μας, πως οι διδάσκοντες οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα έχουν την ίδια τύχη, θα βρουν το κουράγιο να διδάξουν στα αμφιθέατρα, να σταθούν όρθιοι και αξιοπρεπείς σαν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Μα θα μας πείτε: η Ελλάδα έχει ήδη ένα εκατομμύριο ανέργους, η Αθήνα σαράντα χιλιάδες αστέγους στα πεζοδρόμια της, το ένα τρίτο των νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, οι μισθοί όσων έχουν την τύχη ακόμη να πληρώνονται έχουν μειωθεί στο μισό ή στο ένα τρίτο. Ναι, έτσι είναι! Και εσείς βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, ο κάθε γονιός από εσάς μπορεί να είναι άνεργος, το κάθε σπίτι κινδυνεύει με πλειστηριασμό, το μηνιάτικο δεν βγαίνει, ούτε οι σπουδές των παιδιών σας. Δεν ξέρετε αν και πως θα καταφέρουν να πάρουν κάποτε το πτυχίο τους.

Το γνωρίζουμε και εμείς, είμαστε άνθρωποι σαν και εσάς, με οικογένειες, με μικρά παιδιά ή με παιδιά που σπουδάζουν. Περάσαμε από τους ίδιους δρόμους, τα ίδια θρανία. Βρεθήκαμε να υπηρετούμε ένα σπουδαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα με ιστορία, το πρώτο πανεπιστήμιο κοινωνικών επιστημών στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι Παντείου Πανεπιστημίου αποφασίσαμε να σταθούμε με το κεφάλι ψηλά.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013 ομόφωνα αποφάσισε:

·        Τη συμμετοχή στην πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρυχθεί από την Ο.Δ.Π.Τ.Ε.

·        Την οργανωμένη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Προσυγκέντρωση του συλλόγου στις 10:00 π.μ. στο Πάντειο και των εργαζομένων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στις 11:00 π.μ. στα Προπύλαια μαζί με την ΟΛΜΕ.

·        Τον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ένταξη του προσωπικού στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

·        Καλούμε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα «Σ. Καράγιωργα» εκδήλωση με θέμα «Προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων (Δ.Ε.Π. – Διοικητικού – Φοιτητών)όπως επίσης των Πρυτανικών Αρχών, των Κοσμητόρων και των Προέδρων Τμημάτων.

Από τη Γ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *