Καλέσματα Πρωτοβάθμιων Σωματείων & Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την απεργία 15/12

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12, 11:00 π.μ., ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Συναδέλφισσες/-οι

Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Με μια νέα επιχείρηση «ΣΟΚ και ΔΕΟΣ» επιδιώκουν να περάσουν σε χρόνο ρεκόρ την πλήρη κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιας κοινωνικής παροχής, την εγκαθίδρυση καθεστώτος απόλυτης εργοδοτικής τρομοκρατίας και καταστολής.

Με μπαράζ νομοσχεδίων προωθούνται η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, της υγείας, της παιδείας, των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, καταργούνται οι ΣΣΕ και αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις αποικιακού τύπου, «απελευθερώνονται» οι απολύσεις. Αυξάνεται τρομακτικά η φτώχεια, η ανεργία και η ελαστική εργασία.

Μαζί με τη μισητή τρόικα των μαφιόζων-τοκογλύφων «δανειστών», υπογράφουν τον πιο κανιβαλικό προϋπολογισμό εδώ και δεκαετίες! Περικόπτουν άγρια κάθε είδους κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και επιδόματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προγράμματα για δημόσιες επενδύσεις, επιχορηγήσεις στους δήμους. Φορτώνονται απίστευτα φορολογικά βάρη στις πλάτες της εργαζόμενης πλειοψηφίας μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ, του πετρελαίου θέρμανσης κλπ.
Από την άλλη μεριά δίνουν προκλητικά κίνητρα στο κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές, κρατική επιδότηση εργοδοτικών εισφορών και θέσεων εργασίας, κατάργηση οποιουδήποτε κρατικού-νομοθετικού ελέγχου στο όνομα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας). Αυξάνουν δραματικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους. Μέσα στο 2011 θα ξοδέψουν 62 δισεκατομμύρια ευρώ για τοκοχρεολύσια! Χωρίς το χρέος, το «έλλειμμα» των 20 δις του προϋπολογισμού θα γινόταν «πλεόνασμα». Μειώνουν δραστικά τη φορολογία των επιχειρήσεων από 24 σε 20%, με αποτέλεσμα μείωση των κρατικών εσόδων κατά τουλάχιστον 535 εκατομμύρια ευρώ. Συνεχίζουν την σπατάλη των εξοπλισμών για χάρη του ΝΑΤΟ και των εμπόρων όπλων, την αύξηση των δαπανών για την καταστολή των εργαζομένων, τα ρατσιστικά πογκρόμ.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Με αυτή την πολιτική δεν υπάρχει διέξοδος. Για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, για τα κέρδη των επιχειρήσεων, για τις ορέξεις των δανειστών και των τραπεζιτών «χρεώνουν» τη ζωή μας για τουλάχιστον 20 χρόνια, κηρύσσουν έναν ανελέητο ταξικό πόλεμο. Θέλουν να μειώσουν την αξία της εργασίας μας, αφού «κοστίζουμε πολύ» και είμαστε αντικίνητρο για τις επενδύσεις τους. Οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν πείθουν κανένα εργαζόμενο. Η δύναμή τους -μέσω και του απόλυτου ελέγχου των ΜΜΕ αρχίζει να ραγίζει. Ακόμα και οι εργαζόμενοι σε αυτά συγκρούονται με τους καναλάρχες και τους μεγαλοεκδότες ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση των συλλογικών τους συμβάσεων.

Να κάνουμε την οργή μαζικό κίνημα ανατροπής!
Στις 15 Δεκέμβρη απεργούμε!
 • Ενάντια στο μνημόνιο και την αντιλαϊκή επίθεση!
 • Για να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση τους, να μη γίνουμε μια ακόμη φορά τα θύματα της «νέας ανάπτυξης» που ετοιμάζει το κεφάλαιο και το ίδιο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό του.
 • Για να ξεσηκωθούμε ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τη δικτατορία των αγορών, την ξεδιάντροπη υφαρπαγή της λαϊκής θέλησης.
 • Για να μην πληρώσουμε το επαχθές χρέος στους τοκογλύφους.
 • Για την απαξίωση και διαπόμπευσή μαςαπό τις κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους ως «τεμπέληδες», «συντεχνίες», «αντιπαραγωγικοί», «ρουσφετολόγοι» και «ανεύθυνοι». Λες και τον πλούτο αυτής της χώρας τον δημιουργούν οι λογιστές, οι managers, οι χρηματιστές και οι τζογαδόροι.
 • Για να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Γιατί η συνδικαλιστική πλειοψηφία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μας ξεπουλάει χωρίς όρια! Συμφωνεί σε … κοινωνική ειρήνη με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση ώστε να «σωθεί ο δανεισμός της χώρας», ενώ εξελίσσεται ένας πρωτοφανής κοινωνικός πόλεμος απέναντι στις δυνάμεις της εργασίας.
 • Για την αγωνιστική ταξική ενότητα στη βάση, την ανυπακοή στα εκβιαστικά διλήμματα του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και της τρόικα. Με συνελεύσεις και συντονισμούς των πρωτοβάθμιων σωματείων σε κάθε κλάδο και γενικά. Με αποφασιστική κλιμάκωση, απεργίες διαρκείας όπως στους δήμους και τα λιμάνια, για μπλοκαρίσματα του αντεργατικού οδοστρωτήρα και μετά τις 15 Δεκέμβρη.
 • Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή. Εδώ και τώρα μείωση του χρόνου εργασίας στο 7ωρο-35ωρο χωρίς μείωση μισθού, μείωση όλων των ορίων συνταξιοδότησης, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, ίσο με τον βασικό μισθό, διαγραφή των χρεών των ανέργων στις τράπεζες, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Ένας άνθρωπος-μια ολόκληρη θέση εργασίας.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΚΟ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΟΤΑ. Αντί για ιδιωτικές επενδύσεις «φαστ τρακ», δημόσιες επενδύσεις υπέρ των λαϊκών αναγκών, με προστασία του περιβάλλοντος και με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, για να κινηθεί η παραγωγή, ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
 • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κάτω τα χέρι από τις συλλογικές συμβάσεις και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά.
 • ΜΕ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ!
 • Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ «ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ» ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ!
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12, 11:00 π.μ.
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ
Απόφαση ΔΣ Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου
 • ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ εναντια στη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ
 • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η κυβέρνηση έρχεται να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό για το 2011, στην κατεύθυνση των υποδείξεων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Ο προϋπολογισμός αυτός κλιμακώνει την επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο και η πρόσφατη επικαιροποίηση του, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τρόικας.
Αύξηση στο ΦΠΑ για είδη πρώτης ανάγκης, νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων με επιπλέον μειώσεις σε επιδόματα και αποδοχές, απολύσεις συμβασιούχων, αναγκαστικές μετατάξεις και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μονίμων υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ, την αυτοδιοίκηση κτλ, κατάργηση Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και μειώσεις μισθών ως 12% στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση υπερωριών, “απελευθέρωση” απολύσεων, εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 15%, παράδοση του δημόσιου πλούτου στα αρπακτικά των τραπεζών με ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων και ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου (λιγνίτη, πετρελαίου κτλ), του φυσικού περιβάλλοντος, της ενέργειας της χώρας στους δανειστές μας.
Στα πλαίσια αυτά στο στόχαστρο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ μπήκε και το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Περικοπές ζητά η τρόικα 9 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και ο Υπουργός Υγείας συμμορφώθηκε άμεσα στις υποδείξεις. Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 περιορίζει στο μισό τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων, οι προσλήψεις μηδενίζονται, οι μισθοί ακρωτηριάζονται, τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών μπαίνουν στον «Προκρούστη» της καθηλωμένης πίστωσης.
Παράλληλα έρχονται συγχωνεύσεις – καταργήσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, μεθοδευμένη συγχώνευση Τμημάτων με τις «εφημερίες τομέα», εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών με παράλληλη νέα μείωση αποδοχών μέσω του νέου μισθολογίου, των περικοπών επιδομάτων, υπερωριών και εφημεριών των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.
Ο νόμος 3868/10 τίναξε στον αέρα τα προγράμματα εφημεριών, όπου αντί να μειώσει το κόστος τους το αύξησε, όπως αύξησε τη δυνατότητα πλασματικών εφημεριών για κάποιους γιατρούς, κυρίως όμως εμποδίζει την πραγματοποίηση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει καλούνται να πληρώνουν όχι μόνο το χαράτσι των 3 ευρώ στα επείγοντα για να τους εξετάσει γιατρός αλλά και τις εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμα και στα Κέντρα Υγείας. Με την επονομαζόμενη “ολοήμερη λειτουργία” των νοσοκομείων, τίθενται δεκάδες εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τιμές ιδιωτικού τομέα 50 ως 80 ευρώ για να εξεταστούν από ειδικευμένο γιατρό, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνθήκες εργασιακής γαλέρας στο ΕΣΥ. Συντελείται με ραγδαίους ρυθμούς ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του δημόσιου νοσοκομείου και μετατροπή της υγείας σε κερδοφόρο εμπόρευμα.
Είναι προφανές για όλους μας ότι οι καταιγιστική επίθεση, που δεχόμαστε από το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – ΔΝΤ – ΕΕ, δεν πρόκειται να σταματήσει, δεν έχει ημερομηνία λήξεως και στόχο έχει να διαμορφώσει μια κοινωνία “τριτοκοσμική”, όπου ο λαός θα ζει εξαθλιωμένος και χωρίς δικαιώματα ενώ μια μικρή κάστα τοκογλύφων, επιχειρηματιών, πολιτικών θα λυμαίνεται τον φυσικό πλούτο της χώρας και θα εκμεταλλεύεται τους “πληβίους” εργαζόμενους.
Η ελληνική κοινωνία δεν είναι η εξαίρεση αλλά το “πειραματόζωο”, για το μοντέλο κοινωνίας που ετοιμάζουν για όλες της χώρες της Ευρώπης, όπως δείχνουν τα μέτρα που λαμβάνουν σε Ιρλανδία, Πορτογαλία αλλά και Γαλλία, Ιταλία κτλ.
Ποιος μπορεί να τους σταματήσει; Όχι φυσικά η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που δεν χάνουν ευκαιρία να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και που είναι ανίκανες να οργανώσουν ένα πραγματικό αγώνα αλλά είναι υποταγμένες πλήρως στις επιλογές της κυβέρνησης και της τρόικας. Μοναδικό αντίπαλο δέος αποτελούν οι μαζικοί μαχητικοί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, που στηρίζονται στις γενικές συνελεύσεις, κλιμακώνονται και συντονίζονται απο τα ίδια τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Τέτοιοι αγώνες ήταν η απεργία της 5ης Μάη 2010 αλλά και οι αγώνες των Γάλλων εργαζομένων ενάντια στο Σαρκοζί, των φοιτητών στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία.
Με μια τέτοια λογική συμμετέχουμε στην Απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και απαιτούμε:
• Κατάργηση του ν. 3868/10, καθώς και της τροπολογίας Λοβέρδου που περικόπτουν τις εφημερίες των γιατρών και επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών σύμφωνα με τις ανάγκες και τις αποφάσεις των κλινικών, των τμημάτων και των επιστημονικών συμβουλίων των γιατρών. Δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους
.
• Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Δημόσια, δωρεάν, ισότιμη και υψηλής ποιότητας υγεία και περίθαλψη για όλους. Ανάπτυξη δημόσιου και δωρεάν συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Καμιά αναγκαστική μετάταξη ή απόλυση συμβασιούχου υπαλλήλου. Πρόσληψη των 2000 νέων ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών που έπρεπε να στελεχώνουν τα Νοσοκομεία ήδη από την 1 Ιουλίου 2009 σύμφωνα με τον Νόμο 3754/09 και την αντικατάσταση των 1500 συνταξιοδοτούμενων και αποχωρούντων γιατρών του ΕΣΥ. Πρόσληψη 2500 νέων γιατρών στα υποστελεχωμένα Τμήματα των Νοσοκομείων της περιφέρειας, όπως πρόβλεπε η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας. Να παραταθεί η θητεία των επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο και να γίνουν γενναίες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
• Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Έγκαιρη και πλήρης καταβολή των εφημεριών απο τον κρατικό προϋπολογισμό, ως υπερωριακή απασχόληση. Αντισταθμιστική ανάπαυση (ρεπό) μετά από ενεργό εφημερία και για τους αγροτικούς γιατρούς. Άμεση επιστροφή του παρακρατιθέντος επιδόματος τροφής στους ειδικευμένους γιατρούς των ΚΥ και κάλυψη της σίτισης τους κατά την εφημερία.
• Παλεύουμε για την ανατροπή του Μνημονίου και την κατάργηση όλων των νόμων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την τρόικα. Αρνούμαστε τις θυσίες στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του δημόσιου χρέους. Απαιτούμε Διαγραφή του Χρέους και Παύση Πληρωμών προς τους δανειστές, με παράλληλη λήψη μέτρων υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου του λαϊκού εισοδήματος και των κατακτήσεων των εργαζομένων.
 • Συμμετέχουμε δυναμικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και στη συγκέντρωση – διαδήλωση του συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Μυτιλήνη, στα Κεντρικά Λύκεια στις 11 το πρωί.
 • Συνέντευξη τύπου θα δώσει το σωματείο την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 1μμ στο Βοστάνειο για την κατάσταση στην υγεία.
Μυτιλήνη, 6 Δεκέμβρη 2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *