Αντίο Στρατηγέ Γκιάπ!

giap_vietnamΓράφει ο kokkiniotis

vietnam-1Ο πρωτεργάτης της νίκης κατά του γαλλικού ιμπεριαλισμού στο Ντιεν-Μπιεν-Φου το 1954, ο βιετναμέζος στρατηγός Γκιάπ, δεν υπάρχει πια. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 102 ετών στο νοσοκομείο «108» του Ανόι την Παρασκευή 4 Οκτώβρη 2013.

Μαζί με τον Χο-Τσι-Μινχ, ο στρατηγός Γκιάπ ήταν εμβληματική φυσιογνωμία του παγκόσμιου κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος στις δεκαετίες του 1960 και ’70.

vietnam-2Τότε που το σύνθημα «Γκιάπ-Γκιάπ –Χο-τσι-Μινχ» δονούσε τις δυτικές πρωτεύουσες.

Τότε που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές καίγανε τον βιετναμέζικο λαό με τις βόμβες ναπάλμ. Τις ναπάλμ που, μην ξεχνάμε, τις εγκαινίασαν και τις πρωτοδοκίμασαν στο δικό μας λαό, στο Γράμμο…

Επί δεκαετίες ολόκληρες ο λαός του Βιετνάμ πολέμησε με το όπλο στο χέρι ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία  στην αρχή και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό στη συνέχεια.

Ο ηρωικός αγώνας του βιετναμέζικου λαού έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή μακρινή ίσως για αυτούς σήμερα, αλλά τόσο επίκαιρη…giap_time

Στις 30 Απρίλη του 1975, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές ‘τα μαζεύουν’ από τη Σαϊγκόν, πρωτεύουσα τότε του Νοτίου Βιετνάμ -σημερινή Χο-Τσι-Μινχ. Ο πρεσβευτής Μάρτιν και οι τελευταίοι αμερικανοί πεζοναύτες εγκαταλείπουν όπως όπως τη χώρα. Φεύγοντας πήραν μαζί τους και κάποιους από τους συνεργάτες τους. Όμως καθώς δεν χωρούσαν όλοι, κρέμονταν σαν τσαμπιά και συνωστίζονταν ποιος θα πρωτομπεί στα ελικόπτερα.

Ο Βο Νγκουέν Γκιάπ θεωρείται παγκοσμίως στρατιωτική ιδιοφυΐα με καθοριστική συμβολή τόσο στη νίκη κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας στο Ντιέν Μπιέν Φου, όσο και στην πτώση της Σαϊγκόν.

Σε λίγες γραμμές συμπυκνώνει την τακτική του ανταρτοπολέμου στο Βιετνάμ:

xo_tsi_minx-giap

«Ανταρτοπόλεμος είναι η μορφή αγώνα των μαζών μιας φτωχής και κακοεξοπλισμένης χώρας ενάντια σ’ έναν επιθετικό στρατό με καλύτερο υλικό και τεχνικές.

 

Είναι ο τρόπος να διεξάγεις μιαν επανάσταση. Οι αντάρτες στηρίζονται στο ηρωικό πνεύμα για να θριαμβεύσουν πάνω στα μοντέρνα όπλα, αποφεύγοντας τον εχθρό, όταν είναι ισχυρότερος και χτυπώντας τον όταν είναι ασθενέστερος.

 

Άλλοτε σκορπίζοντας, άλλοτε ανασχηματιζόμενοι, άλλοτε φθείροντας, άλλοτε εξοντώνοντας τον εχθρό, είναι αποφασισμένοι να πολεμάνε παντού, έτσι που, οπουδήποτε και αν πηγαίνει ο εχθρός είναι καταποντισμένος σε μια θάλασσα ένοπλου λαού που τον χτυπάει, υποσκάπτοντας το ηθικό του και εξαντλώντας τις δυνάμεις του».

Ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο στρατηγός Γκιάπ διατέλεσε μέλος του ΠΓ, υπουργός στην κυβέρνηση Εθνικής Απελευθέρωσης, αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας και υπουργός Άμυνας του Βιετνάμ.

Δεν τιμήθηκε όμως μόνο στη χώρα του. Το όνομά του, που φωνάχτηκε σαν σύνθημα σε αμέτρητες διαδηλώσεις στις δυτικές πρωτεύουσες, θα συμβολίζει πάντα τον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Τον οργανωμένο και αποτελεσματικό αγώνα, που πρέπει να συνεχίζεται μέχρι το τέλος.

“Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι…”
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *