Οι τρεις αρνήσεις του «υπαρχηγού»

pappas-1Του Δημήτρη Ψαρρά

Με λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, αθωώνει τον εαυτό του και δίνει τους συναγωνιστές του

«Αδικη» και «πολιτική» θεωρεί στην απολογία του τη δίωξή του ο υπαρχηγός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.

Το υπόμνημα που κατέθεσε και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που του τέθηκαν δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα, οι οποίοι αποφάσισαν την Πέμπτη να του επιβάλουν προσωρινή κράτηση, «αφού προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, καθόσον από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα κατασχεθέντα στην οικία του έγγραφα, τη συμπεριφορά του κατηγορουμένου και ειδικότερα την εμφάνιση αυτού στις αστυνομικές αρχές μετά την παρέλευση ικανού χρόνου από τη σύλληψη των λοιπών κατηγορουμένων (το μεσημέρι της επόμενης μέρα), προκύπτει η εξακολουθητική, συστηματική και συντονισμένη δράση του, με τη θέση του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης και η δυνατότητα καθοδήγησης και κρίνεται με βάση τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ότι αν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Ο Παππάς με χιτλερικό λουκ, στη Βαρκελώνη το 1990, επισκέπτεται τον Λεόν Ντεγκκρέλ, καταδικασμένο σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Βάφεν Ες Ες
Ο Παππάς με χιτλερικό λουκ, στη Βαρκελώνη το 1990, επισκέπτεται τον Λεόν Ντεγκκρέλ, καταδικασμένο σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου, στρατηγό των Βάφεν Ες Ες

Απολογούμενος ο Παππάς επιχειρεί να εμφανιστεί ως απλός αρθρογράφος της Χρυσής Αυγής, «με κείμενα ιστορικού, πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου» και ιδρυτής των εκδόσεων «Ηλιοφόρος», όπου εξέδωσε «βιβλία εθνικιστικού ιδεολογικού περιεχομένου». Επικαλείται ως άλλοθι ότι είχε μόνιμη κατοικία στα Ιωάννινα: «Στην Αθήνα ερχόμουν πολύ σπάνια και κατά τας επισκέψεις μου είχα συναντήσεις με τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που τον γνώριζα από το έτος 1987 ή 1988 και τον είχα στεφανώσει και είχα βαφτίσει και την κόρη του».

Ο Παππάς αποφεύγει να δηλώσει τη χρονολογία εισόδου στην οργάνωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δραστηριοποιήθηκε πολιτικά κυρίως κατά τις εκλογές του 2012. Ερωτώμενος για τα στοιχεία του κατηγορητηρίου, αρνείται κάθε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ αρνείται και την ύπαρξη καταστατικού της οργάνωσης άλλου από το επίσημο που κατατέθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2012.

«Ουδεμία σχέση έχω με τα έγγραφα αυτά, ομολογώ σίγουρα κατά οιονδήποτε τρόπο δεν απηχούν σχέσεις της Χρυσής Αυγής, αλλά ούτε και δικές μου, και σε ό,τι αφορά το Καταστατικό είναι ένα κείμενο, το οποίο πρωτοείδα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και το θεωρώ βλακώδες».

Η ιδεολογία

Στο ερώτημα αν έχει ιδεολογική συνάφεια ο γερμανικός εθνικοσοσιαλισμός με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, ο Παππάς αρνείται τα πάντα: «Δεν υπάρχει ουδεμία πολιτική συνάφεια. Η Χρυσή Αυγή πρεσβεύει την ιδεολογία του λαϊκού εθνικισμού. Ο εθνικοσοσιαλισμός ως πολιτικό ρεύμα ανεπτύχθη προ του μέσου του περασμένου αιώνα σε διαφορετική από την Ελλάδα χώρα. Η Γερμανία επετέθη και τότε κατά της πατρίδας μας, αποκρουόμενη ηρωικά από τον γενναίο ελληνικό στρατό, προξένησε όμως χιλιάδες θανάτους».

Στην εύλογη ερώτηση του ανακριτή, πώς εξηγεί τα αντικείμενα και τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του στα Ιωάννινα και συνδέουν τη Χρυσή Αυγή με τον εθνικοσοσιαλισμό, καθώς και σχετικά αντικείμενα (κράνη, σημαίες με σβάστικες κ.λπ.) και σημειώσεις για την εσωτερική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Παππάς τα εξήγησε ως «συλλεκτικά είδη». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν και έγγραφα τα οποία δεν είναι δικά μου, δεν έχουν γραφεί από εμένα, δεν ενθυμούμαι από πού προέρχονται και δεν απηχούν στις προσωπικές μου απόψεις ούτε του κόμματός μου».

Ο ανακριτής επέδειξε στον Παππά τον όρκο της Χρυσής Αυγής που κατασχέθηκε στο σπίτι του, με αναφορά στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, τη σβάστικα και το όνομα του Χίτλερ. «Δεν ενθυμούμαι», ήταν η απάντηση. «Αγνοώ την ύπαρξή του σήμερα μετά από τόσα χρόνια, δεν ενθυμούμαι πώς εγράφη, αν αποτελεί μετάφραση ή οτιδήποτε άλλο και δεν απηχεί τις απόψεις μου εν γένει. Ημουν 21 ετών. Αναγνωρίζω τον γραφικό μου χαρακτήρα».pappas-periandros

Την ίδια άγνοια επέδειξε ο Παππάς και για την οργανωτική διάρθρωση της Χρυσής Αυγής. «Δεν έχω καμιά απολύτως ενασχόληση με τοπικές οργανώσεις και γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Κάποια γραφεία έχω επισκεφτεί ως πολιτικός ομιλητής. Η οργανωτική δομή του κόμματος αποτελείται από την κεντρική επιτροπή, η οποία εκλέγει τον γενικό γραμματέα και στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας ορίζει το πολιτικό συμβούλιο».

Ο Παππάς επιχειρεί έτσι να επιμείνει στην παντοδυναμία του αρχηγού και να υποβαθμίσει τον δικό του ρόλο. «Λόγω της μη συμμετοχής μου σε κομματικές διαδικασίες και της μη ενεργού πολιτικής μου δράσης από το διάστημα του καλοκαιριού 1997 έως την 6.5.2012, δεν είμαι μέλος των οργάνων αυτών, παρά κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος». Επειδή η τοποθέτησή του στην κορυφή της λίστας επικρατείας του κόμματος αντιφάσκει μ’ αυτούς τους ισχυρισμούς, ο Παππάς υποστηρίζει ότι αυτό έγινε «ακριβώς επειδή δεν ήμουν γνωστός στον κόσμο της Χρυσής Αυγής».

Το καταστατικό

Για την αναφορά της «Αρχής του Αρχηγού» στο καταστατικό που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», ο Παππάς υποστηρίζει ότι «ουδεμία αξία ή χρήση δεν έχει» και επικαλείται το μετεκλογικό καταστατικό του Αυγούστου 2012. Στη συνέχεια ο Παππάς αποκηρύσσει τις πράξεις των συναγωνιστών του:

Πρώτα αποκηρύσσει τον Γερμενή: «Το “εγέρθητι” το θεωρώ ατυχές, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί».

Στη συνέχεια αποκηρύσσει τον Κασιδιάρη: «Τον λεγόμενο βηματισμό στον Μελιγαλά τον είδα μέσω διαδικτύου. Σε καμιά των περιπτώσεων δεν ήταν κάτι το οργανωμένο, ήταν ασυντόνιστο και πολιτικά αδόκιμο».

Τους Γερμενή, Μπαρμπαρούση, Ηλιόπουλο, που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις σε μικροπωλητές στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι: «Σε ό,τι αφορά τους πάγκους των μικροπωλητών, παρανόμων ή μη, που εγώ προσωπικά δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω και των οποίων η προβολή πήρε μεγάλη έκταση, σίγουρα δεν αποτελεί καμία λύση σε κανένα πρόβλημα παρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης. Δεν εκτιμώ ότι με δύο χαρτοκιβώτια ή με την οποιαδήποτε άσκηση βίας μπορεί να λυθεί το πρόβλημα».

Στο κλείσιμο της απολογίας του, ο Παππάς παραδέχεται ότι μετακόμισε στις 22.9.2013, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε «σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να ξέρω την εξέλιξη των πραγμάτων, χωρίς να έχω την πρόθεση να αποκρύψω οτιδήποτε, θα είχα αποκρύψει και αυτά τα οποία ανευρέθησαν στην οικία μου στα Ιωάννινα».

Το μήνυμα του υπαρχηγού της οργάνωσης προς τα μέλη είναι, λοιπόν, ένα: ο σώζων εαυτόν σωθήτω.

 

http://www.efsyn.gr/?p=127222

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *