Έφυγε ο σ. Πέτρος Κωστούλας

Scan_Pic0161.Την Πέμπτη 3 Οκτώβρη έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 77 χρόνων, ένας μαχητής του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο σ. Πέτρος αφού πάλεψε θαρραλέα επί τρία χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν, έφυγε ήσυχα στο σπίτι του, στην Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.
Γεννήθηκε στην Σούρπη Μαγνησίας το 1936 και μεγάλωσε σε μία οικογένεια που έδωσε τα πάντα στον αγώνα του λαού ενάντια στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους λακέδες τους. Κυνηγητό, φυλακίσεις, εξορία των γονιών και των αδελφών του είχε να θυμάται ο σ. Πέτρος από τα παιδικά του χρόνια, γεγονότα που τον ατσάλωσαν για την δική του συμμετοχή στο κίνημα, μέχρι τέλους.

Ο σ. Πέτρος ήταν οικοδόμος. Με το κατέβασμά του στην Αθήνα οργανώθηκε στην ΕΔΑ και ήταν από τα πιο ενεργά μέλη του σωματείου του. Ήταν συγκλονιστικές οι αφηγήσεις του σε συναντήσεις της Ταξικής Πορείας για την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα του κλάδου στους αγώνες για την διεκδίκηση του 7ωρου, της ασφάλισης, την αύξηση στο μεροκάματο, στην διάρκεια της δεκαετίας του ’60.Scan_Pic0161

Ανήσυχο πνεύμα, δεν βολευόταν στα εύκολα και κυρίως δεν αποδεχόταν την υποταγή στον ταξικό αντίπαλο. Με αυτές τις σκέψεις στην διάρκεια της δικτατορίας, το 1968, διαχώρισε την θέση του από τον ρεβιζιονισμό και έρχεται σε επαφή με τον μαρξιστικό-λενινιστικό χώρο. Από την μεταπολίτευση του 1974 σαν μέλος της ΠΕΣΠ Οικοδόμων συμμετέχει ενεργά στο σωματείο και σε όλους τους αγώνες της περιόδου, κάτι που τον κατοχυρώνει σαν στέλεχος του κινήματος, σε όλο τον κλάδο. Στην δεκαετία του ’80 πρωτοστατεί στην συγκρότηση της Αγωνιστικής Κίνησης Οικοδόμων και εκλέγεται στο ΔΣ του συνδικάτου Οικοδόμων. Με την συνταξιοδότησή του γυρνάει στην Νέα Αγχίαλο αλλά δεν «συνταξιοδοτείται» από το κίνημα, το αντίθετο. Παρόλες τις δυσκολίες της περιόδου συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά στην κομματική ζωή της οργάνωσης του ΚΚΕ(μ-λ) σε Βόλο και Λάρισα. Το προχωρημένο της ηλικίας του δεν αποτελούσε εμπόδιο για τον σ. Πέτρο να συμμετέχει σε όλες τις δράσεις της οργάνωσης και μας μάλωνε αν καμιά φορά τον απαλλάσσαμε από καθήκοντα για να μην κουράζεται. Συμμετείχε ενεργά στην πανελλαδική συγκρότηση της Ταξικής Πορείας και ήταν ιδιαίτερη η συμβολή του στην συγκρότηση της Ταξικής Πορείας οικοδόμων στην Λάρισα όπου κέρδισε την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη πολλών μεταναστών εργατών.

Η ταξική αδιαλλαξία του και η απαιτητικότητά του για απαντήσεις σε όλα τα πολιτικά ζητήματα αποτελούσαν στοιχείο θαυμασμού από τους υπόλοιπους νεότερους συντρόφους του.

Χάσαμε έναν πολύτιμο σύντροφο. Τα μέλη του ΚΚΕ (μ-λ) που παραβρεθήκαμε στην κηδεία του τον αποχαιρετίσαμε με συγκίνηση δίνοντας υπόσχεση να συνεχίσουμε με την ίδια δύναμη και επιμονή.

http://antigeitonies.blogspot.gr/2013/10/blog-post_8068.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *