Τα Παιδαγωγικά Τμήματα στα ΑΕΙ σε κίνδυνο

assets_LARGE_t_420_54092718ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Η Σύνοδος των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων  συνήλθε στα Ιωάννινα στις  12 και 13 Οκτωβρίου 2013  και συζήτησε εκτενώς ορισμένα ζητήματα τα οποία απασχολούν τα Παιδαγωγικά Τμήματα στα ΑΕΙ, όπως το νέο τρόπο εισαγωγής σε αυτά μέσω του  5ου επιστημονικού πεδίου και το ζήτημα της μη απόσπασης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας & Β/βάθμιας εκπαίδευσης στα Τμήματά μας και εξέδοσε ένα ψήφισμα.

Μεταξύ των άλλων κατέληξε στην απόφαση  να συγκληθούν  σε κάθε Σχολή σε όλα τα παμεπιστήμια, την ίδια μέρα ( 22 Οκτωβρίου) και την ίδια ώρα (11:00-13:00 π.μ.) διευρυμένες Συνελεύσεις Σχολής  με μοναδικό θέμα την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Παιδαγωγικά Τμήματα.

Ζητάμε την πραγματοποίηση αποσπάσεων εκπαιδευτικών στα Παιδαγωγικά Τμήματα εξαιτίας της εξαιρετικά κομβικής  σημασίας τους για τις πρακτικές ασκήσεις και κατά συνέπεια για την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Σπουδών τους. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές κατα το παρελθόν,  η  πραγματοποίηση των πρακτικών ασκήσεων  είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη φύση, το ρόλο και τη λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων  και, κυρίως, με τη δυνατότητα λήψης πτυχίου. Δεδομένης της γνωστής ασφυκτικής πίεσης λόγω των πολλαπλών περικοπών τις οποίες έχουν υποστεί, όλα τα Τμήματα προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε αναγκαστικές προσαρμογές στα προγράμματα των πρακτικών ασκήσεων  έχοντας συνυπολογίσει τόσο την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, όσο και την απόλυτη ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα των σπουδών και η εγκυρότητα των πτυχίων τους. Οι  προτάσεις μας διαμορφώθηκαν στο πνεύμα αυτό και αντανακλούν τις πραγματικές ελάχιστες ανάγκες τους.

Οι αποσπασμένοι/ες εκπαιδευτικοί επιτελούν συγκεκριμένο και αναντικατάστατο έργο, το οποίο περιγράφεται σαφώς και δεν επιτρέπει την υποκατάστασή τους –πολύ περισσότερο  την έλλειψή τους. Θεωρούμε ότι το  Υπουργείο οφείλει να λάβει υπόψη στους υπολογισμούς του την ιδιαιτερότητα αυτή και να υποστηρίξει το έργο των Παιδαγωγικών Τμημάτων το οποίο συνεχίζει μέχρι στιγμής να επιτελείται εν μέσω απαγορευτικών συνθηκών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *