Συνάντηση πανεπιστημιακών δασκάλων : «Κλειστόν» λόγω διαθεσιμότητας…

c1b9a9bf6f1c6c0eb5e6d98724a8c7e11ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

«Κλειστόν» λόγω διαθεσιμότητας…

Εμείς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αγωνιζόμαστε για έξι εβδομάδες σταθερά ενάντια στη διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε οκτώ πανεπιστήμια. Είμαστε εδώ και αντιστεκόμαστε, επειδή το βάρβαρο αυτό μέτρο οδηγεί τα πανεπιστήμια αυτά σε απόλυτη αδυναμία λειτουργίας αποψιλώνοντάς τα από το 50% περίπου του ήδη ελλειμματικού προσωπικού τους, επειδή διαλύει την ανώτατη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας, με απώτερο στόχο την εισαγωγή διδάκτρων όχι μόνο στις μεταπτυχιακές αλλά και στις προπτυχιακές σπουδές, τη διάσπαση των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους και την εφαρμογή ενός νέου, σαρωτικού, σχεδίου «Αθηνά».

Θέλουμε να υπηρετούμε ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, τέτοιου επιπέδου και προσανατολισμού ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του ελληνικού λαού για μόρφωση υψηλής ποιότητας, να παράγει νέα γνώση και επιστήμονες ικανούς να καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες και να συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία. Για να γίνει αυτό, εκτός από το διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό, είναι απαραίτητο το προσωπικό που στηρίζει τις διοικητικές και εργαστηριακές υπηρεσίες, που κρατά τα πανεπιστήμια ανοιχτά και διαφυλάσσει την περιουσία τους. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την συμπαράταξη με τους συνεργάτες μας, τους διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου, οι οποίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λειτουργίας του.

Αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική που υλοποιούν ο Υπουργός ΠΑΙΘ μαζί με τον Υπουργό ΔΜΗΔ, γιατί αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που κλείνει το δημόσιο πανεπιστήμιο! Η επίκληση του Μνημονίου από τον Υπουργό ΠΑΙΘ και την Κυβέρνηση δεν πείθει και δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι τα αυθαίρετα, αντισυνταγματικά και νομικά έωλα μέτρα που εφαρμόζονται οδηγούν τα δημόσια ΑΕΙ στη διάλυση προς όφελος της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Αρνούμαστε να υπογράψουμε το θάνατο του δημόσιου πανεπιστημίου και μαζί με αυτό να σκοτώσουμε τα όνειρα της ελληνικής νεολαίας για δωρεάν και υψηλού επιπέδου σπουδές με αναγνωρισμένα πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των διδασκόντων και των φοιτητών εδώ και έξι εβδομάδες αποτελούν μια ύστατη πράξη αντίστασης για την αποτροπή αυτής ακριβώς της πολιτικής.

Όλο αυτό το διάστημα ο Υπουργός ΠΑΙΘ απειλεί και επιχειρεί να τρομοκρατήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα με πράξεις που παραβιάζουν ωμά τη νομιμότητα. Δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα και ούτε πρόκειται να τα καταφέρει! Ο Υπουργός περίμενε ότι η διαθεσιμότητα θα εφαρμοζόταν στις 16 Σεπτεμβρίου. Η απεργία των διοικητικών και η αντίσταση της πανεπιστημιακής κοινότητας τη σταμάτησε. Απείλησε τις διοικήσεις με εισαγγελικές παραγγελίες και «παράβαση καθήκοντος» αν δεν δώσουν στοιχεία των υπαλλήλων στις 9 Οκτωβρίου, εν μέσω απεργίας, και δεν τα πήρε. Παράβαση καθήκοντος θα ήταν να υπογράψουν οι διοικήσεις την καταδίκη του πανεπιστημίου.

Τώρα προσπαθεί να παρακάμψει για άλλη μια φορά το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ζητά από τους υπαλλήλους ατομικά να δώσουν στοιχεία που συχνά δεν διαθέτουν κάν, όπως οι αξιολογήσεις από την υπηρεσία τους! Και απειλεί πως θα τους θέσει σε αργία αν δεν το κάνουν μέχρι την Τρίτη 22 Οκτωβρίου! Αναζητά τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας του μέσω ατομικού εκβιασμού των διοικητικών υπαλλήλων, τον οποίο θα παρουσιάσει ως νομιμοποίηση των ενεργειών του, την ίδια ώρα που ο ίδιος δεν δημοσιοποιεί τη μελέτη που δικαιολογεί τον αριθμό των υπαλλήλων που “πρέπει να φύγουν”. Την ίδια ώρα που οι αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών δομών, που έγιναν με βάση της οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, καταδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια έχουν έλλειμμα διοικητικών υπαλλήλων. Και αντί να τα ενισχύσει, απολύει το 50% των υπαρχόντων.

Ο Υπουργός ΠΑΙΘ έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πώς μπορεί να ζητά την εκτέλεση ενός “υπηρεσιακού καθήκοντος” εν καιρώ απεργίας καταπατώντας με απαράδεκτο τρόπο κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος; Πώς μπορεί να απειλεί με απολύσεις για έγγραφα που δεν μπορεί κάν να έχει στη διάθεσή του ο εργαζόμενος; Μεταχειρίζεται μέσα ιταμά, αντίστοιχα με τον ανίερο σκοπό του, την υπονόμευση μέχρι διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Πόσοι θα είναι άμεσοι συνεργοί του σε αυτό; Θα σταθεί κανείς γενναία, ακόμη και στη συμπολίτευση, ενάντια σε αυτόν το κατήφορο;

Εμείς, πάντως, δεν θα φοβηθούμε ούτε αυτή τη φορά. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που στήριξε και στηρίζει την ελληνική κοινωνία, που τη στελεχώνει με γιατρούς, μηχανικούς, καθηγητές και δασκάλους, άρτιους επιστήμονες σε όλους τους τομείς, στο οποίο οι οικογένειες μοχθούν για να στείλουν τα παιδιά τους, αξίζει να το υπερασπιστεί κανείς. Η στάση μας είναι το οχυρό μας ενάντια στη κυβερνητική βαρβαρότητα.

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια: Μην φοβηθείτε. Ο αγώνας σας είναι αγώνας πέρα από τη διαθεσιμότητα, είναι ο αγώνας για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, είναι αγώνας για να έχει δικαίωμα σε ανώτατου επίπεδου μόρφωση κάθε νέος και νέα, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών του. Είναι αγώνας για να είναι οι νέοι ελεύθεροι να διαμορφώνουν κριτική σκέψη, να αναπτύσσεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Είναι προϋπόθεση διατήρησης βασικών χαρακτηριστικών μιας κοινωνίας.

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους μας: Συμπαραταχθείτε με τους συνεργάτες σας σήμερα. Όταν κάποιος επιθυμεί να διαλύσει το πανεπιστήμιο, θα επιτεθεί και στα μέλη ΔΕΠ, μην έχετε αμφιβολία. Το πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν να υπάρχει τις επόμενες ημέρες είναι ένα πανεπιστήμιο χαμηλής ποιότητας και μηδαμινού κρατικού κόστους.

Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας: στηρίξτε το πανεπιστήμιό σας και αυτούς που το υπηρετούν. Αγωνιστείτε για ένα ακόμα καλύτερο πανεπιστήμιο και όχι αυτό το οποίο σχεδιάζουν να σας επιβάλουν. Η οικονομική ασφυξία λόγω της υποχρηματοδότησης και το λειτουργικό αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί με τον αποδεκατισμό των εργαζομένων θα ωθήσει τα Ιδρύματα στην εισαγωγή διδάκτρων και εσάς θα σας οδηγήσει είτε στην «έξοδο» είτε στα φοιτητικά δάνεια.

Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία: Ξέρουμε ότι θέλετε να νικήσουμε. Ελάτε μαζί μας. Συσπειρωθείτε με τους αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στη βαρβαρότητα.

Ο αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια είναι ο αγώνας όλων των εργαζομένων απέναντι στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και της κυβερνητικής αυθαιρεσίας του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που αναβιώνει από τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας.

Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει στις υπουργικές προθεσμίες. Θα σταματήσει, όταν αποτραπεί η καταστροφή των πανεπιστημίων, όταν όλοι γυρίσουν με ψηλά το κεφάλι στις δουλειές τους.

Κανένας μόνος του, κανένας «διαθέσιμος»,

Αγωνιζόμαστε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

18 Οκτωβρίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *