Ποινικοποίηση των αγώνων στα Πανεπιστήμια

getFil42367eΟι εισαγγελείς καλούν τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων για τις λίστες διαθεσιμότητας και τις κινητοποιήσεις. Νέο κόλπο Αρβανιτόπουλου με τροπολογία στη Βουλή που αυξάνει τις καταργούμενες θέσεις-κλάδους και μειώνει αυτές που απαιτούν αποτίμηση

 Της Αννας Ανδριτσάκη

Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχεται η σύγκρουση Πανεπιστημίων – υπουργείου Παιδείας αυτές τις ημέρες. Από τη μια «τρέχει» η διορία για την ατομική υποβολή στοιχείων από τους διοικητικούς υπαλλήλους υπό την απειλή της άμεσης αργίας, στην οποία, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο, έχουν ήδη ενδώσει -μέχρι χθες- περίπου 400 άτομα. Από την άλλη, το υπουργείο ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά προσπαθώντας με τη νέα τροπολογία που πέρασε στη Βουλή να σιγουρέψει την εκδίωξη προσωπικού από τα Πανεπιστήμια με νέα κόλπα, όπως η αύξηση των καταργούμενων θέσεων-κλάδων και η μείωση αυτών που απαιτούν αποτίμηση. Την ίδια στιγμή, ανοίγουν μία μία οι δικαστικές διαμάχες που έφτασαν να είναι αυτές που ορίζουν την τύχη της ανώτατης εκπαίδευσης.

«Απολογείται» ο πρύτανης του ΕΜΠ

Οι εισαγγελείς άρχισαν να καλούν τις διοικήσεις ζητώντας εξηγήσεις τόσο για τα λουκέτα διαμαρτυρίας όσο και για τις λίστες διαθεσιμότητας, οι διοικητικοί υπάλληλοι έστειλαν εξώδικο στους κ.κ. Αρβανιτόπουλο και Μητσοτάκη, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών περιμένουν την εξέλιξη της δικής τους μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τις διαδικασίες προώθησης της διαθεσιμότητας. Χθες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική έρευνα ώστε να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά τη μη αποστολή των καταλόγων της διαθεσιμότητας, ενώ σήμερα «απολογείται» στον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΜΠ Σίμος Σιμόπουλος για την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος και τις εξ αυτής τυχόν αξιόποινες πράξεις που έχουν τελεστεί. Χθες, για τον ίδιο λόγο κλήθηκαν από τον εισαγγελέα και οι εκπρόσωποι του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα έχει δώσει σχετικές εξηγήσεις ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Στα δικαστήρια, όμως, κατέφυγαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Με το εξώδικο προς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο ζητούν την αναστολή της προθεσμίας για την απογραφή τους και την αναστολή εφαρμογής της ποινής της αργίας σε περίπτωση μη ανταπόκρισης. Επιχείρημά τους, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Εν τω μεταξύ, προχωρά και η προσφυγή των πρυτάνεων στο ΣτΕ κατά της διαθεσιμότητας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά (αίτηση αναστολής), ενώ η τακτική δικάσιμος ορίστηκε για τις 10 Ιανουαρίου 2014.

Από χθες, πάντως, το κλίμα δυναμιτίστηκε περισσότερο με τη νέα κοινή υπουργική απόφαση. «Δεν είναι δυνατόν με την ίδια τεκμηρίωση να προκύπτουν διαφορετικές θέσεις “πλεονάζοντος προσωπικού”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, θίγοντας και τη θεσμική παράμετρο που πιστοποιεί την τακτική του υπουργείου «ό,τι θέλω κάνω και λογαριασμό δεν δίνω». Προχώρησε σε ανακατατάξεις των θέσεων, και συγκεκριμένα σε αύξηση των καταργούμενων θέσεων-κλάδων και παράλληλα μείωση των -κατόπιν αποτίμησης- καταργούμενων. Καταφανής σκοπός, η εκδίωξη όσο το δυνατόν περισσότερων με τον ευκολότερο τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, όπως και την πρώτη φορά, ούτε και τώρα κοινοποίησε κάποια σχετική έκθεση, αφού πρόκειται για νέα αξιολόγηση που απαιτεί νέα τεκμηρίωση, η οποία αφορά τα έξι από τα οχτώ Πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας. Δεν πείραξε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο, ωστόσο, αντέδρασε έντονα στη στάση του υπουργείου. «Με την τροποποίηση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια της χώρας, αποδεικνύεται με τον πιο εμφανή τρόπο ότι δεν πληρούται η βασική απαίτηση του νόμου για την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση, βασισμένη σε τεκμηρίωση μετά από αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και σχέδιο στελέχωσης. Δεν είναι δυνατό με την ίδια τεκμηρίωση να προκύπτουν διαφορετικές θέσεις “πλεονάζοντος προσωπικού”», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρυτανεία σε ανακοίνωσή της. Επισημαίνει δε το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στο αίτημα (από τις 24 Σεπτεμβρίου) για κοινοποίηση της φερόμενης ως εισήγησης «Ειδικής Εκθεσης Τεκμηρίωσης», ενώ σε περίπτωση που υπήρξε περαιτέρω εμβάθυνση και συνεπώς νέα εισήγηση «θα απαιτούνταν νέα συνεδρίαση και έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, που δεν έχει γίνει». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, -συμπληρώνει- εφόσον υπάρχει νέα υπουργική απόφαση, πρέπει να ισχύσει νέα προθεσμία.

 Μεγάλη ζημιά στα Ιδρύματα Πατρών – Αθήνας

Προφανώς, είναι πολύ ψιλά τα γράμματα αυτά για να τα αντιληφθεί ο υπουργός και η ομάδα του που προχωρούν ακάθεκτοι. Οπως και την πρώτη φορά, έχοντας το άθροισμα έτοιμο, έκαναν νέες προσθαφαιρέσεις και προέκυψαν οι εξής αλλαγές: Από τις 1.349, οι άμεσα καταργούμενες από 242 γίνονται 321, ενώ αυτές που θα προκύψουν μετά την αποτίμηση μειώθηκαν από 1.106 σε 945. Τη μεγαλύτερη ζημιά υφίστανται το Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μόνο που και πάλι δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί, παρά τις «διεθνείς πρακτικές» που ακολουθήθηκαν, δεν βγαίνει ενιαίο το κριτήριο στις αναλογίες μεταξύ προσωπικού και του υπόλοιπου πληθυσμού των Ιδρυμάτων (φοιτητές/διδάσκοντες), κάτι που αποτελεί κανόνα διεθνώς. Πώς γίνεται σε άλλο Ιδρυμα να βγαίνει μικρότερος, σε άλλο μεγαλύτερος και σε άλλο… ακατανόητος; Πώς εξηγείται στην επτασφράγιστη αυτή έκθεση;

● Μια σοβαρή παράμετρο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας επισημαίνουν καθηγητές από τη μαζική κίνηση «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων». Οπως αναφέρουν «Η ιστοσελίδα της απογραφής λειτουργεί χωρίς έλεγχο. Λόγω προχειρότητας θέτει σε άμεσο κίνδυνο τόσο τα προσωπικά δεδομένα όσο και τις δημόσιες βάσεις υπηρεσιακών δεδομένων», εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι «η πλατφόρμα κατασκευάστηκε χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας. Επιτρέπει σε οιονδήποτε πολίτη με απλές γνώσεις Διαδικτύου, ο οποίος γνωρίζει έναν ΑΦΜ-ΑΜΚΑ, να εισέλθει εξ ονόματος άλλου και να συμπληρώσει ή να αλλοιώσει στοιχεία».

Πηγή:efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *