Ο κόσμος το’ χει τούμπανο…

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι παντός φύσεως υποτακτικοί της προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Ελλάδα δε θα χρεωκοπήσει (ενώ είναι ήδη χρεωκοπημένη), και μας δουλεύουν “ψιλό γαζί” προκειμένου να μην τους ανατρέψουμε, προχωρόντας σε στάση πληρωμών και έξοδο από το ευρώ, ο ένας μετά τον άλλο γνωστοί κεφαλαιοκράτες παραδέχονται ότι αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να κάνουμε.

Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική: Μας ζαλίζουν καθημερινά για ένα σωρό λαμογιές (τις οποίες άλλωστε γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους, καθώς πρωταγωνίστησαν σε αυτές), αποφεύγοντας “σαν το διάολο το λιβάνι’ να μπουν στη “ρίζα του προβλήματος”, δηλαδή να μιλήσουμε για το πως η παραγωγή ελέγχεται από μια χούφτα ολιγάρχες, για το πως αυτοί οι ολιγάρχες πλουτίζουν προωθώντας τα κινεζικού τύπου κάτεργα, για το πως έχουν μεταφέρει όλη την παραγωγή εκεί, για το πως οι τράπεζες καλύπτουν το κενό του κεφαλαίου που το μεταφέρουν μέσω του δανεισμού και πλέον ελέγχουν κυβερνήσεις και κάνουν ότι γουστάρουν, κτλ, κτλ, κτλ.

Την ίδια ώρα, οι διάφοροι “οίκοι αξιολόγησης”, οι τραπεζίτες, αυτοί που κρύβουν τα ελλείμματα και τα ανακοινώνουν μετά τις εκλογές, ώστε πρώτα να βγει ο Γιωργάκης με το σύνθημα “λεφτά υπάρχουν” και μετά να τα ανακοινώσουν, έχουν το θράσος και όχι μόνο βγαίνουν και μιλάνε, αλλά θέλουν να ρημάξουν ακόμα περισσότερο αυτούς που ήδη έχουν ξεζουμίσει (τους βρίζουν κιόλας, αλλά πλέον αυτό δεν πιάνει – πλέον, ο λαός περισσότερο εξοργίζεται με αυτά παρά τα καταπίνει αμάσητα όπως στο παρελθόν).

Παραθέτουμε -ενδεικτικά- δύο πρόσφατα άρθρα (υπάρχουν πολλά ακόμα) με καπιταλιστές να παραδέχονται ότι θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να έβγαινε από το ευρώ, αλλά και το ότι οι τράπεζες είναι αυτές που οφελούνται από το συνεχή δανεισμό, αντί της στάσης πληρωμών:

Süddeutsche Zeitung: «Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung στη σειρά ”Ειδικοί αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές” που σήμερα αφορά στην Ελλάδα.
«Ο ’ντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο, εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχίσει η ευρωζώνη το σχέδιο δράσης Α. Δηλαδή τα μπαλώματα. Που σημαίνει την αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει όμως κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ”Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα”, υποστηρίζει ο κ. Μπόσομγουερθ. δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: ”δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα”.

Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή. Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, σύμφωνα με τον γνωστό μάνατζερ, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο κ. Μπόσομγουερθ, ”αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά”. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».

«Το σχέδιο δράσης Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. ”Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ”, υπολογίζει ο γνωστός μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία. Τέλος ο ’ντριου Μπόσομγουερθ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του δεν επενδύει πια στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».

Σε επίπεδα ρεκόρ το spread των δεκαετών ομολόγων

Στις 990 μονάδες βάσης αυξήθηκε το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, δήλωσε ο καθηγητής Κένεθ Ρογκόφ.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».

Εμείς από την πλευρά μας θα κλείνουμε με κάτι ακόμα που έχει ιστορία, και επίσης “μπορεί να το δούμε στο μέλλον”:

0 απαντήσεις στο “Ο κόσμος το’ χει τούμπανο…”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *