Σήμερα η διαδήλωση στο Χαλάνδρι για την επαναπρόσληψη στον «Ευριπίδη»

evripides-3Γράφει ο kokkiniotis

Στην Ελλάδα του μνημονίου έχουν ξεσαλώσει τα αφεντικά. Απολύουν και ‘ανακυκλώνουν’ τους εργαζόμενους με άλλους, χαμηλότερα αμειβόμενους. Στο στόχαστρο φυσικά μπαίνουν οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα σωματεία τους, που παλεύουν συλλογικά για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους.

evripides-2Εξοργιστική είναι η περίπτωση της απόλυσης στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι. Μετά από έξι χρόνια δουλειάς, μια εργαζόμενη απολύθηκε τον Ιούλιο, λίγο πριν πάρει την άδειά της. Αφού προηγουμένως βέβαια, είχε εκπαιδεύσει την αντικαταστάτριά της που προσλήφθηκε με μισθό 480 ευρώ.

Παραθέτουμε πιο κάτω την ιδιαίτερα κατατοπιστική «Ανοιχτή Επιστολή» του σωματείου.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, όχι μόνο από το Χαλάνδρι αλλά και από άλλες περιοχές, του Σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου –Χάρτου Αττικής και της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, καθώς και άλλων συλλογικοτήτων της περιοχής, συνεχίζονται σήμερα Τρίτη 5 Νοέμβρη στις 18.30’, με διαδήλωση που θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου.

Η απόλυση της εργαζόμενης του «Ευριπίδη», πέρα από τη συμμετοχή της στο σωματείο, έχει κι άλλη μια αιτία που έρχεται αυτές τις μέρες πάλι στο προσκήνιο: τη συμμετοχή της στην απεργία της Κυριακής 30 Δεκέμβρη του 2012…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, η εργοδοτική ΕΝΕΛΒΙ, έπεσε πάνω όχι μόνο στην εργαζόμενη και στο σωματείο, αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας που τόλμησε να δικαιώσει την εργαζόμενη γνωμοδοτώντας υπέρ της επαναπρόσληψής της!

Κωμική λεπτομέρεια: τον ‘τραγικό Ευριπίδη’ στηρίζει η ΕΝΕΛΒΙ, η οποία έχει για ταμία(!) της τον γνωστό Καρατζά του «Ιανού», που πρόσφατα καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη στη δίκη μαύρου χρήματος -Τσοχατζόπουλου…

Η απόλυση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Ο κόσμος της εργασίας θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος, μέχρι την επαναπρόσληψη.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ [για τον αγώνα στον “Ευριπίδη”]

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣsyvxa_evripidis_5_11_13

Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια / 210-3820537 /sylyp_vivliou@yahoo.gr http://bookworker.wordpress.com

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

εδώ και 4 μήνες ο Σύλλογός μας αγωνίζεται για να ανακληθεί η απόλυση της συναδέλφισσάς μας στο βιβλιοπωλείο “Ευριπίδης” (Χαλάνδρι).

Η συνάδελφος απολύθηκε τον Ιούλη λίγο πριν πάρει την άδειά της. Τη θέση της πήρε άλλη εργαζόμενη, η οποία είχε εκπαιδευτεί από την απολυμένη. Μικρή λεπτομέρεια: η νεοπροσληφθείσα έχει μισθό 480 ευρώ.

Η αιτιολογία της απόλυσης κατά την εργοδοσία ήταν πως, «δεν ταιριάζει με το περιβάλλον του μαγαζιού», «δεν κάνει καλά τη δουλειά της», «δεν εξυπηρετεί καλά τους πελάτες». Τα επιχειρήματα αυτά είναι τόσο αβάσιμα που δεν τα δέχθηκε ούτε η Επιθεώρηση Εργασίας. Μετά από 6 χρόνια δουλειάς στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», η εργοδοσία ανακάλυψε τώρα, πως «δεν κάνει καλά τη δουλειά της». Η Επιθεώρηση Εργασίας μετά την 3μερή συνάντηση γνωμοδότησε και κάλεσε την εταιρεία να ανακαλέσει την απόλυση.xalandri

Η πραγματική αιτία της απόλυσης είναι, ότι η συνάδελφος διεκδικούσε τα δικαιώματά της, ήταν μέλος του Συλλόγου, μιλούσε στους συναδέλφους της για τα εργασιακά δικαιώματα. Η εργοδοσία θεώρησε μεγάλο ατόπημα, ότι η συνάδελφος απήργησε την Κυριακή 30/12/2012. Εκείνη την ημέρα δίναμε τη μάχη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η συνάδελφος διεκδικούσε και απολύθηκε. Θα το επιτρέψουμε αυτό; Οι εργοδότες μας θέλουν υποταγμένους και σκυφτούς. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Να προτάξουμε την οργάνωση, την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Ο Σύλλογός μας από την πρώτη στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε διαμαρτυρίες έξω από τον «Ευριπίδη», ενημερώνοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία. Βρήκαμε τη συμπαράσταση συλλογικοτήτων, κατοίκων και εργαζόμενων του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών. Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, μέχρι να ανακληθεί η άδικη και εκδικητική απόλυση.

Πάνω στο Σύλλογό μας που δίνει το δίκαιο αγώνα για να γυρίσει η απολυμένη στη δουλειά της, έπεσαν λυτοί και δεμένοι. Και πρώτα και κύρια η ΕΝΕΛΒΙ, της οποίας ο «Ευριπίδης» είναι μέλος. Η συγκεκριμένη εργοδοτική οργάνωση με επιστολές της προς τον ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου και προς τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου, ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί και τον πολιτικό φορέα και τον Εμπορικό Σύλλογο για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους αντίστοιχα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά το λόγο, κατηγορώντας τον ότι στηρίζει τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου μας και από τον Εμπορικό Σύλλογο ζητά το λόγο, επειδή δεν έχει αντιδράσει για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες μας. Η παρέμβαση αυτή είχε ως στόχο να απομονωθεί ο αγώνας της απολυμένης και του Συλλόγου μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση της ΕΝΕΛΒΙ και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες μας ακραίες καιapolysi_eyripidis_syvxa_afisa_m υπερβολικές… «Για μια απόλυση τόσο μεγάλης διάρκειας και τόσο μεγάλης έντασης διαμαρτυρίες;;;», αναρωτιέται. Κάθε απόλυση είναι μια μάχη για το εργατικό κίνημα, απαντάμε εμείς. Το λέμε και το εννοούμε! Και σύμφωνα με αυτή την αντίληψη κινούμαστε. Αν θα μπορούσαν, να ανακληθούν οι απολύσεις και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες με ένα δελτίο τύπου και ένα φιλολογικό τσάι, θα το κάναμε… για να μην κουραζόμαστε κιόλας. Τα αφεντικά μόνο από τους αγώνες που δίνονται στο δρόμο καταλαβαίνουν. Το αίσχος των απολύσεων και του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε.

Είναι επίσης απαράδεκτη η τακτική της ΕΝΕΛΒΙ, επειδή με την παρέμβασή της ουσιαστικά εγκαλεί την Επιθεώρηση Εργασίας για τη γνωμοδότησή της υπέρ της απολυμένης. Σύμφωνα με την επιστολή της ΕΝΕΛΒΙ, ο μόνος ρόλος που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας είναι να βλέπει, αν τα σχετικά έγγραφα που συνοδεύουν την απόλυση είναι τυπικά εντάξει. Σε παλαιότερο έγγραφό της, η ΕΝΕΛΒΙ σχολίαζε τη γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ισχύ της αργίας του Αγίου Πνεύματος για τον κλάδο του βιβλίου ως εξής, «αυτή είναι απλά η γνώμη ενός υπαλλήλου του υπουργείου». Τελικά ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; η Τρόικα και η ΕΝΕΛΒΙ;  

Θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε τη στάση και το ρόλο της ΕΝΕΛΒΙ λέγοντας, «δείξε μου τον ταμία σου, να σου πω τι είσαι!». Όμως αξίζει τον κόπο να ειπωθούν δυο λόγια παραπάνω. Η ΕΝΕΛΒΙ φτιάχτηκε και υπάρχει για να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα και τη συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων στο χώρο του βιβλίου. Με παλαιότερες παρεμβάσεις της έχει δηλώσει, πως δεν αναγνωρίζει το Σύλλογό μας ως εκπρόσωπο των εργαζόμενων του κλάδου. Πρωτοστατεί στην υπονόμευση των κατακτήσεων μας και μπαίνει μπροστά για να υπάρξει μια αντι-συνδικαλιστική τακτική από την πλευρά των εργοδοτών. Ας είναι σίγουροι οι κύριοι και οι κυρίες της ΕΝΕΛΒΙ, πως θα πάρουν την απάντησή τους μέσα από τη συλλογικοποίηση και τον αγώνα μας.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,evripides-6

Ο Σύλλογός μας κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να οικοδομήσει μέσα στον κλάδο ένα μέτωπο αντίστασης, επειδή αντιπάλεψε σθεναρά τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο του Συλλόγου, αλλά και του κλάδου του βιβλίου να δίνουμε τις μάχες. Από πάντα, όσο υπάρχει αυτός ο Σύλλογος με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο οποιοσδήποτε απολυμένος ζήτησε στήριξη για να διεκδικήσει επαναπρόσληψη, την είχε αμέριστα από το Σύλλογο και από τους συναδέλφους του κλάδου. Έτσι γινόταν και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Έτσι χτίστηκε η συλλογικότητα στο χώρο του βιβλίου… αντιπαλεύοντας τις απολύσεις. Θυμήσου συνάδελφε: ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, Ελληνικά Γράμματα, Ελευθερουδάκης, ΑΓΡΑ, Π. Κυριακίδης, ΠΑΤΑΚΗΣ, ΚΑΤΑΡΤΙ και σε πολλές ακόμη εταιρείες. Μάχες πετυχημένες, ή λιγότερο πετυχημένες, αλλά πάντα μάχες που δόθηκαν. Ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι, ούτε τώρα θα το σκύψουμε… ούτε στην ΕΝΕΛΒΙ, ούτε σε «καμία ΕΝΕΛΒΙ»… ούτε στον Ευριπίδη, ούτε σε «κανέναν Ευριπίδη».

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Η  μάχη για την επαναπρόσληψη στον «Ευριπίδη» είναι και δική σου υπόθεση. Στήριξε τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου. Βοήθησε, ώστε να δυναμώσει η πίεση στην εργοδοσία για να ανακαλέσει την απόλυση. Πίσω από τον «Ευριπίδη» στέκει η ΕΝΕΛΒΙ. Πίσω από την απολυμένη συναδέλφισσα, ας σταθούμε όλοι οι συνάδελφοί της. Μαζί μας θα σταθεί το εργατικό κίνημα και συλλογικότητες της περιοχής. Κανένας δεν πρέπει να αφήνεται μόνος και να οδηγείται στη σφαγή της απόλυσης και της ανεργίας.

Ο Σύλλογός μας, μαζί με την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ. Παρασκευής, εργατικά σωματεία, συνελεύσεις γειτονιάς καθώς και άλλες κινήσεις και συλλογικότητες της περιοχής οργανώνει διαδήλωση ενάντια στην απόλυση στον «Ευριπίδη». Η διαδήλωση θα γίνει την Τρίτη 5 Νοέμβρη στο Χαλάνδρι. Θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου (Αγ. Νικόλαος) και θα καταλήξει έξω από το βιβλιοπωλείο.  Ας είμαστε όλοι/όλες στη διαδήλωση. Οποιοσδήποτε βρεθεί στη θέση της συναδέλφισσας θα χρειαστεί τη στήριξη του Συλλόγου και όλου του κλάδου. Αυτή τη στήριξη πρέπει ο καθένας/καθεμία να την βρει, τώρα και στο μέλλον.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *