Αν δεν σπάσουμε τις αλυσίδες …

Μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των σημερινών φυλλάδων να ρίξει κανείς βλέπει την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας από τις δυνάμεις του κεφαλαίου –δυστυχώς χωρίς να είναι σε θέση να προβάλλει τις απαιτούμενες αντιστάσεις. Και αυτό δεν είναι «ελληνικό φαινόμενο» που οφείλεται στους «κοπρίτες» δημόσιους υπάλληλους, στους «ελληνες τεμπέληδες», στον «τεράστιο δημόσιο τομέα» και όλα τα σχετικά που έχουν τρελαθεί να μας πείσουν τα διάφορα δημοσιοκαφρικά παπαγαλάκια της τρόικας.

Η πλανητική οικονομική ολιγαρχία έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα γιατί οι οικονομικές κρίσεις είναι έμφυτο στοιχείο του καπιταλισμού και μόνο με την παραπέρα εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα μπορέσουν ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Και ας μην αναφέρουμε τι συμβαίνει σήμερα στις λεγόμενες «τρίτες χώρες» και να αρκεστούμε σε ένα βιντεάκι από το σημερινό μεσημεριανό δελτίο του Mega.

Nα σταθούμε μόνο στην «γειτονιά» μας, την Ευρώπη. Είδαμε πριν λίγο καιρό τι έγινε στην Γαλλία, με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση Σαρκοζί. Στην Ισπανία τώρα προχωρά το αίτημα που έθεσε η ντόπια αστική τάξη, ώστε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας να υπογράφονται στο εξής από μηδενική βάση, διαγράφοντας κατακτήσεις δεκαετιών, μπαίνουν σε εφαρμογή νέα αντιασφαλιστικά σχέδια κλπ. Στην Ιταλία, η υπερίσχυση επιχειρησιακών συμβάσεων που προσπερνούν όσα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προχωρά ολοταχώς και ήδη εφαρμόστηκε στην Fiat. Στην Πορτογαλία είναι στα σκαριά ολομέτωπη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της χώρας κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή όμως που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται διεθνώς, εκατομμύρια κόσμος αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης, καπιταλιστές και τραπεζίτες θησαυρίζουν.
Διαβάζοντας σήμερα τα στοιχεία της Fed, της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, βλέπουμε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου κατασπάραξαν δεκάδες τρισ. δολάρια με αφορμή την κρίση. Μόνο οι μεγαλύτερες 8 τράπεζες έβαλαν στα ταμεία τους πάνω από 9,5 τρις δολάρια το προηγούμενο διάστημα από «πακέτα σωτηρίας».

(Σε μας πρόσφατο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» έκανε λόγο ότι το αστικό κράτος το 2011 θα δώσει τους τραπεζίτες 100 δις ευρώ).

Να συμπληρώσουμε μόνο, προς αυτή την κατεύθυνση πως ο ημερήσιος διεθνής τζίρος των αγορών συναλλάγματος φτάνει τα 4 τρισ. δολάρια, δηλαδή 20 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ!!!

Στην ίδια ρότα και οι καπιταλιστές, με πρόσχημα την κρίση, εξακολουθούν να θησαυρίζουν ξεζουμίζοντας όσο γίνεται τους εργάτες. Δυο εκατ. Ευρώ κέρδη το 2009 είχε η επιχείρηση ΝΕΟΓΑΛ (στα ίδια επίπεδα προβλέπονται και τα κέρδη για το 2010) και όμως προχώρησε σε μείωση μισθών κατά 9%. Ανάλογα περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας και σε επιχειρήσεις του Ψυχάρη του Μπόμπολα, του Μπακατσέλου και του Αλαφούζου ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, το ντόπιο εφοπλιστικό κεφάλαιο είχε τα μεγαλύτερα κέρδη από όλο το συνάφι του παγκοσμίως.

Οσο το κεφάλαιο διεξάγει μόνο του χωρίς αντίπαλο ταξικό πόλεμο, αυτή θα είναι η κατάσταση. Αν δεν σπάσουμε τις αλυσίδες … που λέει και το άσμα … δεν πρόκειται να ξημερώσει λαμπερή μέρα για μας και την τάξη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *