Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες

 Οι αγρότες όλης της χώρας μας βιώνουν τραγικές καταστάσεις από την αγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μνημονίου, υπακούοντας στις εντολές που έχει επιβάλλει η ΚΑΠ και που αποβλέπει στο ξερίζωμα και μαράζωμα των ξωμάχων της γης.
Είναι χαρακτηριστική η σημερινή ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι επικαλούμενοι στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ με βάση τα οποία παρατηρείται δυσθεώρητη διαφορά τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή στα δημητριακά (500-1550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και σε σειρά άλλων προϊόντων με άνοιγμα ψαλίδας από 170-530%. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, έστω και ασπιρίνες μπροστά στις διαφαινόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούν οι αγρότες της Θεσσαλίας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας της Λάρισας «Ελευθερία»:

Τρακτέρ και συμμάχους «ζεσταίνει» η ΠΑΣΥ

Τη στρατηγική του μετώπου και της κοινής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών με τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματοβιοτέχνες – εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά χθες, δεκάδες μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ, που συνεδρίασαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Εξειδικεύοντας αυτή τη γενικότερη στρατηγική στα αγροτικά προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της υπαίθρου, κάλεσαν τη μικρομεσαία αγροτιά σε πανελλαδική εβδομάδα αγωνιστικής δράσης το διάστημα 24-29 Ιανουαρίου 2011 «με όποιο πρόσφορο τρόπο θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες και τα συνδικαλιστικά όργανά τους», καθώς και μέσα από συσκέψεις, «αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία από όλες τις μορφές πάλης του αγροτικού κινήματος και την εναλλαγή τους, με στόχο την καλύτερη ανάδειξη των προβλημάτων και τη μαζική συμμετοχή των αγροτών». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τόνισαν αρκετά στελέχη της οργάνωσης, ο αγώνας «θα είναι πιο μαζικός, ποιο δυναμικός και πιο αποτελεσματικός και, ταυτόχρονα, θ’ ανοίγει προοπτική για το μέλλον».

Στη σύσκεψη, μετείχαν περίπου 50 εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και οργανώσεων που πρόσκεινται στην ΠΑΣΥ, από τη Μυτιλήνη μέχρι την Ήπειρο και από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης (Λέσβου) και Διαμάντω Μανωλάκου (Α΄ Πειραιώς). Δυο παρουσίες, που υπογράμμιζαν ακριβώς την κομβική-στρατηγική σημασία που αποδίδει το ΚΚΕ στο εγχείρημα του συντονισμού και της κοινής δράσης των αγροτοκτηνοτροφικών οργανώσεων και των λαϊκών στρωμάτων.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της ΠΑΣΥ και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας με τη «Λαική Συσπείρωση» Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος σημείωσε ότι 30 χρόνια μετά την ένταξη στην Ε.Ε. και τις υποσχέσεις ότι «θα τρώμε με χρυσά κουτάλια», σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει ξεκληριστεί το 25% των μικρομεσαίων αγροτών, καταστροφή η οποία θα έχει ακόμη πιο βίαια χαρακτηριστικά μετά το 2013.

Η ΠΑΣΥ, ανέφερε, απευθύνεται και προς τους εργαζόμενους των πόλεων και τα άλλα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα μας αφορά όλους. Γιατί είναι εφικτό να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής στη χώρα μας, να συρρικνώσουμε τις εισαγωγές και την εξάρτηση σε τρόφιμα και πρώτες ύλες, να εξασφαλίσουμε εισόδημα σε μικρομεσαίους αγρότες, εργάτες, επιστήμονες κ.ά. Αυτό απαιτεί ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πολιτική συγκυρία και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι «από την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση, με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση. Εκτίμησε πως «τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ που στους χαιρετισμούς τους, τόνισαν την αναγκαιότητα του συντονισμού και της κοινής δράσης όλων των αγωνιστικών συσπειρώσεων.

Υπογραμμίστηκε ότι για να έχει αποτελέσματα η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να συνδυαστεί και να συντονιστεί με την πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για τη συγκρότηση ενός κοινού, αγωνιστικού, λαϊκού μετώπου, που θα οργανώνει τη λαϊκή αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου και θα περνάει στην αντεπίθεση παλεύοντας για να φύγει η εξουσία από τα μονοπώλια και να περάσει στα χέρια του λαού.

Όπως τόνισαν στη συνέχεια άλλα στελέχη που πήραν το λόγο, η μικρομεσαία αγροτιά απειλείται, πλέον, με αφανισμό, καθώς, όσοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απομείνει στη χώρα μας, καταφέρνοντας να «επιζήσουν» μέσα στον «ανεμοστρόβιλο» της πολιτικής του μαζικού ξεκληρίσματος, βρίσκονται, κι αυτοί, «στο χείλος του Καιάδα», με το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί και τα χρέη τους προς την τράπεζα και σε τρίτους να τους «πνίγουν το λαιμό». Η κατάσταση γι’ αυτούς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αφού, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που φουντώνει την ανεργία, δεν υπάρχει, πια, η δυνατότητα που είχαν παλιότερα να κάνουν και κάποια άλλη δουλειά, (π.χ., μερικά μεροκάματα στην οικοδομή, ή σε άλλη εργασία, λειτουργία ενός μικρομάγαζου στο χωριό κ.ά.), για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους και να ζουν τις οικογένειές τους.

Η ΠΑΣΥ, τόνισαν άλλοι ομιλητές, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική συμμετοχή, στους νέους μεγαλύτερους αγώνες που θα αναπτυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να κρατήσουν τη γη τους, να παραμείνουν στον τόπο τους, να μπορούν να ζήσουν και να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Οσον αφορά στο πλαίσιο αιτημάτων που προτείνει η ΠΑΣΥ για το επόμενο διάστημα στον αγροτικό κόσμο και στις συνδικαλιστικές του εκφράσεις, συμπυκνώνεται στις παρακάτω προτάσεις διεκδίκησης:

– Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.

 – Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.

 – Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

– Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

 – Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.

 – Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.
 – Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

 – Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.

 – Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

– Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.

 – Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».

– Οχι στην μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων, (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

 – Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.

 – ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 – Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής, (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).

– Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.

 – Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.

– Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς – κτηνοτρόφους.

 – Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις

– Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.

0 απαντήσεις στο “Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *