Φιλμ τύπου F/ 9 ιστορίες για τα λευκά κελιά στην Τουρκία, στην Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

24Αυτήν την Κυριακή 10/11 στις 21:00 η κινηματογραφική ομάδα της Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας “Φιλμ τύπου F”. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Ερκάν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης

Υπόθεση:

Φιλμ τύπου F

εννιά ιστορίες για τα λευκά κελιά στην Τουρκία

Οι φυλακές τύπου F, κοινώς γνωστές ως «λευκά κελιά», ήταν η απάντηση που έδωσε το τουρκικό κράτος στον αγώνα χιλιάδων κρατουμένων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στις φυλακές.

Το 2000 η κυβέρνηση Ετζεβίτ προπαγάνδιζε τις νέες φυλακές ως «δωμάτια πολυτελείας όπου οι κρατούμενοι θα απολαμβάνουν ατομικές ελευθερίες» που στερούνταν όσο έμεναν στοιβαγμένοι σε θαλάμους πολλών ατόμων.

Τα ΜΜΕ φρόντισαν να καλλιεργήσουν το κατάλληλο κλίμα διαδίδοντας ότι «οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε σχολές εκπαίδευσης τρομοκρατών». Η δολοφονική επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων εξαπολύθηκε στις 19 Δεκέμβρη του 2000 σε 20 φυλακές της χώρας.

Στις τρεις μέρες που κράτησε η επιχείρηση «Επιστροφή στη Ζωή» 28 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Εκατοντάδες άλλοι βασανίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα ολοκαίνουργια λευκά κελιά.

Η ταινία που γυρίστηκε πριν από ένα χρόνο με την εθελοντική συνεισφορά δέκα Τούρκων σκηνοθετών και πολλών ηθοποιών, απεικονίζει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εδώ και 10 χρόνια χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι αλλά και οι πιο «επικίνδυνοι» ανάμεσα στους ποινικούς.

Ο έλεγχος της μνήμης και της επικοινωνίας, η βαρβαρότητα της πλήρους απομόνωσης από τον έξω κόσμο αλλά και ο η προσπάθεια των πολιτικών κρατουμένων να συνεχίσουν πίσω από τα κάγκελα τον αγώνα για αξιοπρέπεια και ελευθερία μεταφέρονται μέσα από εννιά αυτοτελείς ιστορίες.

Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου
τηλ: 2114013060

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *