Ο “αργός οικονομικός θάνατος” της Ελλάδας, η Γερμανία και η ευρωζώνη

Αργός οικονομικός θάνατος
ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟΙ ΤΟΚΟΙ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ελληνικό Δημόσιο μπόρεσε να διαθέσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, συνολικής αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με το απαγορευτικό επιτόκιο 4,9%. Οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν ανακουφισμένοι επειδή το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων δεν ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 5%. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνεχίζεται η σταθερή αύξηση του κόστους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να διαθέτουν τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου με επιτόκιο που είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο απ’ ό,τι κατά το παρελθόν.

16 δισ.

Η αύξηση του επιτοκίου σε συνδυασμό με την αύξηση του δημόσιου χρέους οδηγεί σε ολοένα περισσότερους τόκους που καταβάλλουμε, σε ετήσια βάση, για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Το 2010 δώσαμε για τόκους 13,26 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 6,9% του ΑΕΠ. Τα πράγματα προβλέπονται πολύ χειρότερα για το 2011, οπότε θα επιβαρυνθούμε με τόκους που θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ, ενώ δυναμική προβλέπεται η αύξηση του σχετικού κονδυλίου και για τα επόμενα χρόνια.

Με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί πληρώνουμε, σε ετήσια βάση, περισσότερα για τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου απ’ ό,τι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μερικά χρόνια η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, γιατί η αύξηση του ποσού που απορροφούν οι τόκοι συνδυάζεται με τη συρρίκνωση, χρόνο με το χρόνο, του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα απορροφούν ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι να ρίξουν η ελληνική οικονομία και η κοινωνία λευκή πετσέτα.

Η κατάργηση του «δώρου» για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, η δραστική περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και του επιδόματος ανεργίας, οι μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, στον ΦΠΑ, στα διόδια απορροφώνται πολύ εύκολα και σε χρόνο-ρεκόρ από το κονδύλι για την πληρωμή των τόκων.

Δοκιμασία

Οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν τον αργό οικονομικό θάνατο της χώρας μας. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου θα απορροφούν τους περισσότερους οικονομικούς πόρους και θα δημιουργούν τεράστιες κοινωνικές παρενέργειες.

Η συνέχιση της κατάστασης που περιγράφουμε για 2-3 χρόνια θα μας οδηγήσει σε πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και στη διαπίστωση ότι είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουμε την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου με βάση τους όρους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου και που επιβάλλουν τα διεθνή κερδοσκοπικά κυκλώματα της λεγόμενης «αγοράς». Σχεδόν όλοι πλέον προβλέπουν αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου με τρόπο που στην καλύτερη περίπτωση θα υποθηκεύσει το οικονομικό, κοινωνικό μέλλον των επόμενων γενεών και στη χειρότερη θα μετατρέψει την Ελλάδα σε Αργεντινή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

El – Erian: Δευτερεύουσες οι λύσεις που προτείνει η ΕΕ για την κρίση

Δεν έχει βρεθεί ακόμη η “πανάκεια” στο πρόβλημα της Ευρώπης, δήλωσε ο CEO της Pacific Investment Management, Mohamed El- Erian σε συνέντευξη του, επισημαίνοντας ότι όλες οι λύσεις που εξετάζονται είναι δευτερεύουσες σε σχέση με το πραγματικό πρόβλημα. Αυτό που κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να συσσωρεύουν νέο χρέος στο παλιό και αυτό δεν αποτελεί λύσει με οποιαδήποτε μορφή κι αν συμβεί.

Ο El-Erian στην ουσία σχολίασε τις νέες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και θέλουν την ΕΕ να καταρτίζει σχέδιο επαναγοράς πορτογαλικών ομολόγων ή ελληνικών, ή την παροχή εγγυήσεων σε εκδόσεις. Όλες αυτές οι προτάσεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά προσωρινά αποσυμφορείται τόσο η αγορά ομολόγων όσο και η αγορά συναλλάγματος, πρόσθεσε ο El-Erian.

Bill Gross Says PIMCO Is Not Buying Portuguese And Other European Debt

the world’s biggest bond fund is implicitly saying that frontrunning the last recourse EUR backstops is too risky for him.

Και τι γίνεται αν τα “κορόιδα” σταματήσουν να πληρώνουν;

Στάση πληρωμών φοβούνται στελέχη τραπεζών στη Γερμανία

Η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young ρώτησε υψηλόβαθμα στελέχη 120 τραπεζών εάν αναμένουν αυτή την περίοδο «παύση πληρωμών σε μια ευρωπαϊκή χώρα». Μια οριακή πλειοψηφία της τάξης του 53% απάντησε αρνητικά, όμως το 47% είπε «ναι».

Μάλιστα, το 25% των ερωτηθέντων παραδέχθηκε ότι μια τέτοια στάση πληρωμών θα είχε άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη δική του τράπεζα, ποσοστό χαμηλό μεν, αλλά και δικαιολογήσιμο, καθώς η πλειοψηφία των γερμανικών τραπεζών έχει «ξεφορτωθεί» τα χρεόγραφα των κλυδωνιζόμενων χωρών.

Sovereign default remains top 2011 risk for WEF

The risk that parlous government finances will trigger sovereign debt defaults remains one of the biggest threats facing the world in 2011, according to the World Economic Forum.

Punishing levels of public debt built up to counter the financial crisis have reduced the capacity of countries to handle further shocks to critically low levels, according the group’s closely watched 2011 Global Risks report.

“Current fiscal policies are unsustainable in most industrialized economies. In the absence of far-reaching structural corrections, there will be a high risk of sovereign defaults,” said Daniel Hofmann, chief economist at Zurich Financial Services, who contributed to the report.

“The world is probably more vulnerable to future shocks than it ever has been in the last half century,” WEF Chief Business Officer Robert Greenhill told reporters at a briefing in London. Αυτό είναι αλήθεια – η αρχή αυτού του αιώνα μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, που είχε τεράστια και εντελώς ωμή εκμετάλλευση των λαών, 2 παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τεράστιους ανταγωνισμούς σε έναν “πολυπολικό” κόσμο, αλλά βέβαια είχε και την οκτωβριανή επανάσταση, που παρά την αποτυχία της, έδειξε το δρόμο της ανατροπής της βαρβαρότητας του καπιταλισμού στους λαούς

“The response to the financial crisis has drained national treasuries and drained household incomes, but the underlying risks still remain.”

Ότμαρ Ίσινγκ: Φοβάται για το μέλλον του ευρώ

Φόβους για το μέλλον του ευρώ εκφράζουν κάποιοι από τους «αρχιτέκτονες» του ευρώ, μεταξύ των οποίων το «γεράκι» της οικονομικής και πολιτικής σκηνής της Γερμανίας, Ότμαρ Ίσινγκ.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά στην επιβίωση του ευρώ, υποστηρίζοντας σε άρθρό του ότι η αποτυχία στην εφαρμογή ισχυρών δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Ευρωζώνης.

«Αποτυγχάνοντας να εναρμονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών με τις συνθήκες στην ενιαία νομισματική περιοχή, οι χαράσσοντες την πολιτική όχι μόνο έχουν αποδυναμώσει τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης, αλλά έχουν θέσει ζήτημα και για την ίδια την επιβίωσή της», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλήθεια λέει: Για να επιβιώσει η ευρωζώνη, πρέπει οι λαοί να δεχτούν την προτεκτορατοποίηση τους, αλλιώς, αν δεν το δεχτούν αυτό, η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Εμείς βέβαια είμαστε με τη δεύτερη επιλογή


Και αν η Γερμανία δε δεχτεί να τυπώσει ευρώ; Βέβαια, θα τυπώσει ευρώ, όχι όμως άπειρα, Και το κυριότερο, για κάθε ευρώ που τυπώνει η Γερμανία, ζητά ως αντάλλαγμα της περαιτέρω προτεκτορατοποίηση των υπόλοιπων

Γερμανία: Δεν βλέπει λόγο ενίσχυσης του ευρω-ταμείου διάσωσης

Η Γερμανία δεν βλέπει τον λόγο να αναληφθεί δράση από την ΕΕ αυτή τη στιγμή ώστε να ενισχυθεί το ταμείο Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) της ΕΕ, είπε την Τετάρτη ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Steffen Kampeter.

Νωρίτερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε πει ότι δεν βρίσκει χρήσιμο ούτε απαραίτητο να συζητά η Γερμανία το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια του ταμείου

France and Germany veto increase in EU rescue fund

Germany and France have rejected calls by Brussels for a rapid increase in the size and powers of the EU’s rescue machinery, once again exposing serious differences at the heart of monetary union.

Jose Barroso, head of the European Commission, called on EU leaders to boost the firepower of the EU’s €440bn (£366bn) bail-out fund and beef up its role, allowing it to intervene with pre-emptive bond purchases to help states under threat.

He also proposed a “new phase of European integration” with far-reaching oversight of the budgets, pensions, labour markets, and trade flows of EU states to prevent a recurrence of the imbalances that led to the EMU debt crisis.

Mr Barroso said the fund boost was a “precautionary” move, not directed at any one country. The gambit is risky since it may be taken by investors as a sign that Brussels fears imminent contagion to Spain, deemed too big for the current fund.

The response in Paris and Berlin was chilly. “We think the fund is big enough,” said Francois Baroin, France’s budget minister. German Chancellor Angela Merkel said the bail-out mechanism was “nowhere near exhaustion”, adding curtly that she did not wish to debate the matter “any further”.

Προφανώς και έχει “έκρηξη” ανάπτυξης, αφού ρημάζει όλη την υπόλοιπη ευρωζώνη

Γερμανία: «Εκρηξη» ανάπτυξης το 2010

Με άκρως εντυπωσιακό τρόπο ξεπέρασε την οικονομική κρίση η Γερμανία. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 3,6% την χρονιά που πέρασε, έπειτα από μια μεγάλη συρρίκνωση της τάξεως του 4,9% που είχε σημειώσει το 2009. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας που καταγράφεται μετά την ενοποίηση της χώρας το 1990. Αλλά και η συρρίκνωση του 2009 ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν αποτελεί έκπληξη η επιβεβαίωση ότι οι εξαγωγές αποτελούν το ισχυρό χαρτί της γερμανικής οικονομίας – πρόκειται άλλωστε για τη δεύτερη σε εξαγωγές χώρα του πλανήτη μετά από την Κίνα. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2% το 2010, αφού είχαν συρρικνωθεί κατά 14,3% το 2009.

Αντιθέτως, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η εκτίναξη του ρυθμού ανάπτυξης στη Γερμανία στα επίπεδα των δεκαετιών της μεγάλης ανοικοδόμησης (1950 και 1960) δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις εξαγωγές. Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η αρμόδια υπηρεσία, «εκείνο που εντυπωσιάζει το 2010 είναι το ότι η αναπτυξιακή διαδικασία δεν τροφοδοτήθηκε μόνο από το εξωτερικό εμπόριο, αλλά επίσης και από την εσωτερική ζήτηση».

Εννοείται βέβαια πως δεν είναι όλοι οι “Γερμανοί’ στην ίδια μοίρα:

Υπερχρέωση α λα γερμανικά

Κι’ όμως, από την υπερχρέωση δεν γλιτώνουν ούτε οι Γερμανοί, με 6,5 εκατ. Γερμανούς, 10% του ενήλικου πληθυσμού, να έχουν χρέη.

Μόνο φέτος, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Ντόιτσε Βέλε», προστέθηκαν 290.000 νέοι οφειλέτες με μέσο όρο οφειλών 35.000 ευρώ. Εξαιτίας της αυξανόμενης χρέωσης των Γερμανών, οι πτωχεύσεις ιδιωτών αναμένεται να αυξηθούν 11% το 2010.

Οπως μάλιστα επισημαίνει σε πρόσφατη μελέτη της η εταιρεία Creditreform, που ειδικεύεται σε ζητήματα χρέους, είναι η πρώτη φορά από το 2007 που αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρεώνονται.

Η υπερχρέωση των νεαρών Γερμανών αποδίδεται στις αυξημένες καταναλωτικές συνήθειες της νεολαίας, στην έλλειψη πλήρους κατανόησης των οικονομικών, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, πολλοί από τους οποίους δεν εργάζονται, κληροδοτώντας την κατάσταση του οφειλέτη στα παιδιά. Περί τα δύο εκατ. Γερμανοί εκτιμάται ότι θα παραμείνουν χρεωμένοι για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Εκλογικό εφιάλτη φέρνει στη Μέρκελ το 2011

Οι κρίσιμες τοπικές εκλογές σε επτά κρατίδια αναμένεται να απεικονίσουν τη δραματική πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τα γκάλοπ.

Τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο εταίρος της Γκίντο Βεστερβέλε των Φιλελεύθερων Δημοκρατών έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα στη δημοτικότητά τους και οδεύουν προς εκλογική πανωλεθρία. Οπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι πιθανό να χάσουν όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι το οποίο θα μπορούσε να στερήσει στη Μέρκελ τη διεκδίκηση τρίτης θητείας το 2013.

Παρομοίως, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορεί να «εξαφανιστούν» εντελώς από τα τοπικά κοινοβούλια, μια εξέλιξη που ενδεχομένως να οδηγήσει στην παραίτηση του Βεστερβέλε από την ηγεσία του κόμματος.

Μια φωτογραφία που έμεινε ιστορική, με παιδιά πλούσιων οικογενειών έξω από το Lords Cricket Ground, την ίδια ώρα που εκεί βρίσκονται και μερικά παιδιά φτωχών οικογενειών μέσα στη φτώχεια και τη συνεπαγόμενη βρωμιά

Τράπεζες: Μην τρέφετε ελπίδες για διαγραφή

Σαφή προειδοποίηση προς όσους σκέφονται να ενταχθούν στο κίνημα του «δεν πληρώνω» απηύθηναν χθες οι τράπεζες.

Διά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι τραπεζίτες ανοίγουν και πάλι μέτωπο με την κ. Κατσέλη, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις αιτιάσεις για τη μη συμμόρφωσή τους με το Νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ταυτοχρόνως, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τους ασυνεπείς δανειολήπτες που τρέφουν «φρούδες ελπίδες» για τη διαγραφή του χρέους τους. Οπως επισημαίνουν, δεν θα επιτρέψουν η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των «καταθετών και των μετόχων τους».

Ας λένε οι τράπεζες – στην πραγματικότητα αυτό που σήμερα συμβαίνει με τα διόδια είναι μόνο η αρχή ενός ευρύτερου φαινομένου, καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος θα οδηγείται σε λύσεις τύπου “δεν πληρώνω”, διότι απλούστατα…δεν έχει να πληρώσει. Και επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι μόνο τα διόδια, σύντομα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να φουντώσουν κινήματα “δεν πληρώνω, δεν πληρώνω” για λογαριασμούς ρεύματος/τηλέφωνου/νερού, κτλ, ή για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών (για τους αυτασφάλιστους), κτλ, κτλ, κτλ.

Ο κόσμος βλέπει ότι “το παιχνίδι είναι στημένο”, και ειδικά αν υπάρξει και κάτι οργανωμένο, θα στραφεί μαζικά προς συνειδητή άρνηση πληρωμής προς αυτούς που τον κλέβουν και το ξέρει, πόσο μάλλον αν πλέον αδυνατεί “έτσι και αλλιώς” να πληρώσει τα διαρκώς αυξανόμενα χαράτσια που του επιβάλλουν με ένα σωρό τρόπους και μεθόδους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *