Επιδεινώνεται η υγεία του Σύρου πρόσφυγα

image.ashxΟ δικηγόρος που διώκεται από το καθεστώς Ασαντ και έχει απορριφθεί δύο φορές η αίτησή του για αποφυλάκιση μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Απόφαση αυτοεξαίρεσης πήρε η δικαστής που δεν αποδέχθηκε το αίτημά του τις δύο προηγούμενες φορές

Του Δημήτρη Αγγελίδη*

Με νευρικό κλονισμό και έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό μεταφέρθηκε εσπευσμένα το Σάββατο σε νοσοκομείο ο Σύρος δικηγόρος, που εξακολουθεί να κρατείται περισσότερο από ενάμιση μήνα σε κρατητήριο της Αττικής, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου, της κοινωνίας των πολιτών και βουλευτών που ζητούν να αφεθεί ελεύθερος, γιατί η κράτησή του αντίκειται στον νόμο και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του.

Η περίπτωσή του συνοψίζει τη συνήθη αντιμετώπιση που επιφυλάσσει σε πρόσφυγες το ελληνικό κράτος, χωρίς να τηρεί ούτε τα προσχήματα. Ακόμα και στο νοσοκομείο ο κρατούμενος εξετάστηκε χωρίς μεταφραστή, και μάλιστα για ψυχικά συμπτώματα που θα απαιτούσαν να μιλήσει ο ίδιος με ψυχίατρο. Αντί γι’ αυτό, του έδωσαν χάπια Tavor και τον μετέφεραν ξανά στο κρατητήριο, στις ίδιες συνθήκες που έχουν επιδεινώσει όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία του, όπως καταγγέλλει: εντυπωσιακή απώλεια βάρους, αίμα στα κόπρανα, οξύς πόνος στην κοιλιά.

Στο τρίτο αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε την Παρασκευή, ζητώντας να ανακληθούν οι δύο αρνητικές αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ρωτά: «Πρέπει να χάσω ή να διακινδυνεύσω τη ζωή μου λόγω της κατάστασης που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Με ποια λογική απαιτείται […] να προσκομίσω ιατρικό έγγραφο για την εκ μέρους σας πιθανολόγηση της βλάβης της υγείας μου ή του κινδύνου για τη ζωή μου, όταν η οξύτητα του παραπόνου μου έγκειται ακριβώς σε αυτό, ότι δεν οδηγούμαι σε νοσοκομείο, παρότι τούτο επιβάλλεται σε περιπτώσεις που μια κατάσταση είναι εν δυνάμει επικίνδυνη για τη ζωή;»

Στο αίτημά του διατυπώνει την ευχή -χωρίς να υποβάλει επίσημο αίτημα, καθώς η σχετική διαδικασία θα καθυστερούσε κι άλλο την αποφυλάκισή του- να εξαιρεθεί η δικαστής που είχε απορρίψει τα δύο προηγούμενα αιτήματα. Η δικαστής επικαλούνταν, μεταξύ άλλων, ότι δεν αποδεικνύεται ότι είναι Σύρος ο κρατούμενος (παρ’ όλα τα έγγραφα που είχε υποβάλει και την αυτοπρόσωπη παρουσία του δίδυμου αδελφού του, αναγνωρισμένου πρόσφυγα στην Αγγλία). Εκρινε μάλιστα τις συνθήκες κράτησής του «ανεκτές», παραγνωρίζοντας επανειλημμένες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, και απέδιδε την οικονομική κρίση στην «αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών» και την απουσία υποδομών της χώρας να τους υποδεχτεί.
Σημειώνει ο ίδιος στο αίτημά του: «Η αναφορά εκ μέρους σας στο πρόσωπό μου ως “λαθρομετανάστη” με προσβάλλει βαθύτατα και δεν μου αναλογεί! […] Δεν είμαι “λαθραίος”, ούτε εμπόρευμα, είμαι άνθρωπος, επιστήμονας νομικός, είμαι πρόσφυγας, προερχόμενος από εμπόλεμη ζώνη, αγαπώ την πατρίδα μου και αναγκάστηκα να την εγκαταλείψω για να σώσω τη ζωή μου, εισερχόμενος σε έδαφος Ε.Ε., όπου συγκεκριμένα δικαιώματα έχουν θεσμοθετηθεί ως “εγγυήσεις”».

Η ευχή του φαίνεται ότι εισακούστηκε και η δικαστής ζήτησε η ίδια να εξαιρεθεί από την υπόθεση.

Παράλληλα, ο κρατούμενος έχει υποβάλει μήνυση κατά του διευθυντή του Τμήματος Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. και του προϊσταμένου του Γραφείου Απελάσεων για έκδοση ψευδούς εγγράφου, στο οποίο βασίστηκαν εν μέρει οι δύο δικαστικές απορρίψεις του αιτήματός του για αποφυλάκιση. Ισχυρίζεται ότι μόλις στις 8 Νοεμβρίου του κοινοποιήθηκε η απόφαση κράτησής του από το Τμήμα Αλλοδαπών, η οποία φέρει ημερομηνία 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η δικηγόρος του διαπίστωσε στις 21 Οκτωβρίου ότι τέτοια απόφαση δεν είχε εκδοθεί, ούτε είχε σταλεί στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείται, με αποτέλεσμα η κράτησή του τουλάχιστον μετά τις 18 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία καταγράφηκε ως αιτών άσυλο, να είναι παράνομη.

 *Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τρίτη 12/11/13

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *