Νέα από την εκπαίδευση (+ το πως περιμένουν τις κινητοποιήσεις στην Αγγλία)

Από τη σημερινή κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής από εκπαιδευτικούς

Εννοείται ότι η κυβέρνηση απλά δε συζητά με κανέναν και για τίποτα, απλά “πυροβολεί κατά ριπάς” προς όλες τις κατευθύνσεις, και αν δεν σταματηθεί, σύντομα δε θα προλαβαίνουμε ούτε καν να “μετράμε τα πτώματα”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κατάληψη των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15 – 17), από εκπαιδευτικούς οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων, απαιτώντας να έρθει ο Περιφερειακός Δ/ντής και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Η κατάληψη διήρκεσε από τις 1.30 μμ μέχρι τις 4 μμ περίπου.

Το ιστορικό

Περικυκλωμένη είναι από τις 1 μμ σήμερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής από εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΛΜΕ- ΔΟΕ για παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι παραστάσεις διαμαρτυρίας είχαν ανακοινωθεί από ΟΛΜΕ -ΔΟΕ από τον Δεκέμβριο, όχι μόνο για την Αθήνα αλλά για όλη την Ελλάδα, το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε λίγες μέρες πριν να καλέσει τους Περιφερειάρχες σε σύσκεψη την ίδια ακριβώς ημερομηνία που είχαν οργανωθεί οι συγκεντρώσεις στις περιφέρειες.

Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17, Αμπελόκηποι) δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν έρθει ο περιφερειάρχης για να γίνει η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί. Η παρελκυστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας την ίδια στιγμή που οργανώνει εκατοντάδες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων καταγγέλεται από τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς.
alfavita.gr

Η “Καθημερινή” σε σχετικό ρεπορτάζ της παραλείπει τη στάση της κυβέρνησης (άλλωστε δεν πρόκειται παρά για “πταίσμα” μπροστά στα όργια τα οποία κάνει εναντίον του λαού), και τουλάχιστον αναφέρει πχ το εξής:

Κατάληψη των γραφείων Περιφερειακής Εκπαίδευσης Αττικής από εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «το τελευταίο διάστημα, μέσα απο «άτυπες» συνεννοήσεις μεταξύ των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, προωθείται σχέδιο εκτεταμένων συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, με μοναδικό στόχο τη δήθεν εξοικονόμηση πόρων απο τις λειτουργικές δαπάνες των μικρών και των μεσαίων σχολικών μονάδων.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγες μέρες εκπαιδευτικοί είχαν πάει στο υπουργείο παιδείας, όπου απειλήθηκαν με τα ΜΑΤ, τα οποία η κυβέρνηση τα βάζει να ξυλοφορτώνουν “οτιδήποτε κινείται”, προκειμένου έτσι να διασφαλίσει ότι θα μας γυρίσει έναν αιώνα πίσω χωρίς καλά-καλά οι περισσότεροι να καταλάβουν “από που τους ήρθε”.

Αν και το είχαμε δει το θέμα σε προηγούμενο άρθρο, αξίζει να παραθέσουμε και μια ανάλυση που είχε δημοσιεύσει τότε το “Ποντίκι“:

Η “εισβολή” στην Παιδεία

«Σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας έγινε μια εισβολή. Υπήρξαν βία και ζημιές στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου».

Αυτό είδε, αυτό κατάλαβε, ή αυτό… έπρεπε να εκπέμψει προς τα φιλικά ΜΜΕ η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου από την κινητοποίηση των διοριστέων εκπαιδευτικών έξω από το υπουργείο την Παρασκευή. Οι τελευταίοι εξαγριωμένοι μετά από δίωρο παρελκυστικό δούλεμα, κατά τη διάρκεια του οποίου παραπέμπονταν από τον Άννα (και όχι την Άννα) στον Καϊάφα και τούμπαλιν, μπούκαραν στο υπουργείο και ανέβηκαν ως τον τρίτο όπου το γραφείο της υφυπουργού, με αποτέλεσμα να ξηλωθεί μια σιδερένια πόρτα. Σιγά τα ωά, που λέει κι ο λαός, κυρία Εύη μας. Η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ) και το ΠΑΣΟΚ να δεις βία! Εκεί να δεις εισβολή και ζημιές «στην περιουσία του ελληνικού λαού, που έγινε με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου»! Είναι σαν ο ταυρομάχος να καταγγέλλει τον ταύρο για επίθεση, αφού τον ερέθισε με το κόκκινο πανί επί ώρα!

Κι όμως αυτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αυτή που έχει διακηρύξει το «ανοιχτό» σχολείο και το «ανοιχτό» πανεπιστήμιο, – προφανώς δεν ισχύει το αυτό και για το ίδιο το υπουργείο. Όχι βέβαια, ότι η υπουργός και οι υφυπουργοί είναι ασυνεπείς προς τις διακηρύξεις τους. Απεναντίας. Το σχολείο του ΔΝΤ – και βεβαίως και το υπουργείο του ΔΝΤ – είναι ανοιχτό, ορθάνοιχτο στην αγορά, όχι όμως στον εκπαιδευόμενο και τον εκπαιδευτικό οι οποίοι αμφότεροι έχουν υποδειχθεί ως παράγοντες ταραχών που κρατούν «κλειστά» τα σχολεία και στέλνονται σε μαθητοδικεία ή στιγματίζονται ως απεργοί, υποκινητές, κλπ…

Παρόλο που η εκπαιδευτική διαδικασία με τη σφραγίδα του υπουργείου, ανατρέπεται σήμερα με ποικίλους τρόπους στα σχολεία: από τις ξεχαρβαλωμένες σχολικές αίθουσες, χωρίς καν θέρμανση κι από τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων που οδηγούν σε αίθουσες με 30 και πλέον παιδιά έως τις μεταβολές στις εργασιακές συνθήκες του εκπαιδευτικού προσωπικού που…σήμερα είναι, αύριο δεν είναι (εξαιτίας μετακινήσεων, της εκτεταμένης ωρομισθίας ή αναπλήρωσης που υπάγεται στο ΕΣΠΑ και όχι στον προϋπολογισμό με συνέπεια πολλοί εκπαιδευτικοί να μένουν επί μήνες απλήρωτοι κάτι που αυξάνει την πιθανότητα να τα βροντήξουν, κλπ.) αλλά και ως την αυριανή αγορά των σχολικών βιβλίων.

Παρόλο που μεθοδεύεται το πανεπιστήμιο με «διόδια», δηλαδή δίδακτρα, καθίσταται δηλαδή «ανοιχτό» υπό όρους και σε ορισμένους, την ώρα που το περιεχόμενο ξεπέφτει, θεσμοθετημένα πια και όχι ατύπως, στις ανάγκες της αγοράς δηλαδή σε γνώσεις με βραχυχρόνια ισχύ που θα έρθει η επί πληρωμή Δια Βίου Μάθηση να αναβαθμίσει.

“Εισβολή” στην πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει σε όλο το φάσμα της παιδείας (και της υγείας και του κοινωνικού κράτους ολόκληρου), η εισβολή των συμφερόντων της αγοράς στα χωράφια ενός κοινωνικού αγαθού. Αλλά το ΠΑΣΟΚ μας έχει συνηθίσει στην οικειοποίηση της σημασίας των λέξεων προς δική του χρήση κι εξυπηρέτηση. Παρ’ όλα αυτά νομίζουν ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει; Κάθε οικογένεια που έχει ένα παιδί στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ή κάθε οικογένεια που έχει ένα μέλος της στην εκπαίδευση, έχει γνώση από πρώτο χέρι…

Ως “τελευταία πινελιά”, και μερικά άρθρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της εκπαίδευσης στην Αγγλία. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα οι φοιτητές βγήκαν δυναμικά στους δρόμους, με αφορμή την αύξηση των διδάκτρων (και βαθύτερη αιτία τη συνολικότερη αβεβαιότητα, αν όχι “μαυρίλα” που βλέπουν ότι οι κυβερνώντες προετοιμάζουν για το μέλλον τους).

Εκεί λοιπόν έγινε η δίκη ενός φοιτητή που κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων πέταξε έναν άδειο πυροσβεστήρα από την οροφή ενός κτιρίου, “μέσα στην τρέλα της στιγμής”, όπως μας λέει το άρθρο της συντηρητικής Telegraph, και καταδικάστηκε σε σχεδόν 3 χρόνια φυλάκιση.

Η Telegraph μάλιστα, σε ένα “διπλανό” άρθρο της, με τον εύγλωττο τίτλο “Η δημοκρατία πρέπει να προστατευτεί από τους εξεγερμένους” (“Democracy must be protected from the rioters”), ζητά από την αστυνομία να λάβει [ακόμα περισσότερα] μέτρα. Άλλωστε, η Telegraph παραδέχεται ότι φέτος θα είναι μια “βίαιη χρονιά” (χωρίς βέβαια να μας λέει το ποιος προκαλεί αυτή τη βία – είναι προφανές ότι δε θέλει να παραδεχτεί το προφανές, ότι δηλαδή η άρχουσα τάξη εξαθλιώνει-“κινεζοποιεί” τους εργάτες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και να αυξηθούν έτσι τα δικά της κέρδη από την εκμετάλλευση τους).

Στην Αγγλία, η αστυνομία “πιάστηκε αδιάβαστη” με τις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις – άλλωστε, η νεολαία, και ο εργάτες, στην Αγγλία έχουν να βγουν στους δρόμους και να ακουστούν από τα χρόνια της Θάτσερ, και έτσι η αστυνομία ήταν “εφησυχασμένη”. Να όμως που αυτοί που εδώ και χρόνια είχαν εξαφανιστεί από το ιστορικό προσκήνιο, τώρα κάνουν δειλά-δειλά την επανεμφάνιση τους…

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και ένα ακόμα σημείο του άρθρου της Telegraph, που μας αναφέρει την άποψη του Sir Hugh Orde, ο οποίος είναι ηγετικό στέλεχος της αστυνομίας, και θεωρεί “κρίσιμο” το να φανεί η αστυνομία ως “προστάτης των δικαιωμάτων του πολίτη”, όχι ως “ο μπράβος του κράτους”.

Όπως λοιπόν σχολιάζει ο αρθρογράφος της Telegraph, η ανησυχίες του Sir Hugh Orde είναι “κατανοητές”, αλλά…στην πραγματικότητα η αστυνομία ΕΙΝΑΙ “ο μπράβος του κράτους”, και ζητά από την αστυνομία να προστατέψει με κάθε τρόπο (παρακολουθήσεις, φακελώματα, βία, κτλ) το κοινοβούλιο, τους νόμους, τη “δημοκρατική διαδικασία” εν γένει (το ότι η “δημοκρατική διαδικασία ρημάζει το λαό είναι προφανές ότι δεν ενοχλεί ιδιαίτερα τον αρθρογράφο της Telegraph, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Scotland Yard):

Democracy must be protected from the rioters
This will be a violent year – so the police will need bold leadership, writes Peter Clarke.

The defining features of the year are likely to be demonstrations and probably riots. Serious though the attack on the Prince of Wales and the Duchess of Cornwall was, there are bigger issues at stake as we enter a new era of protest.

Sir Hugh Orde, the president of the Association of Chief Police Officers, and a man well used to policing divided communities in Northern Ireland, recently said it was crucial that the police are not seen as an “arm of the state, delivering the government’s will, rather than protecting the rights of the citizen”. I understand his concern, but in truth the police are an arm of the state, paid for by the public to keep the peace and enforce laws passed by their democratically elected government.

When protest turns to violence during 2011, as it surely will, there are some predictable outcomes. No one should be surprised by the ferocity of the violence or the disdain for national institutions of the current crop of protesters. The police will need good intelligence built up over months of surveillance, bold leadership and, when things get tough, strong political support.

Είναι προφανές ότι ετοιμάζονται για μεγάλες μάχες – και άρα θα πρέπει και εμείς να είμαστε σοβαροί και οργανωμένοι, προκειμένου σε αυτή την ιστορική στιγμή να βάλουμε ένα στοπ στη διαρκή οπισθοχώρηση, και να αρχίσουμε να ανακαταλάμβουμε το χαμένο έδαφος, με τελικό στόχο την ανατροπή τους και την εξουσία των εργατών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *