Με το στεγαστικό στις ΗΠΑ τι γίνεται;

Από τη στιγμή που οι καπιταλιστές, που ολιγοπωλιακά ελέγχουν την παραγωγή, βρήκαν δισεκατομμύρια “φρέσκους” εργάτες στην Κίνα που δέχονται να δουλέψουν για 1 ευρώ/μέρα, η “κατάρρευση” της δύσης ήταν προδιαγεγραμμένη, αν δεν άλλαζε πορεία. Όμως, καμία αλλαγή πορείας δεν είχαμε, τα “δάνεια” διατήρησαν την αγορά εν κινήσει, και οι διαμαρτυρίες ήταν ελάχιστες.

Πλέον, η παραγωγή έχει μετακομίσει στην Ασία σε τεράστιο ποσοστό, στη δύση έχουμε ένα σωρό δάνεια που δε μπορούν να αποπληρωθούν, και οι τράπεζες είναι κατά συνέπεια χρεωκοπημένες. Και κάπως έτσι, όπως λέει εύστοχα και το παραπάνω σκίτσο, οι τράπεζες επιτίθενται για να αρπάξουν ότι μπορούν με τη βοήθεια της κυβέρνησης ως “πακέτα σωτηρίας”, οι βιομήχανοι επιτίθενται για να μειώσουν μισθούς, συντάξεις, κτλ ώστε να “κινεζοποιήσουν” τους εργάτες και άρα να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, πιο ελκυστικοί δηλαδή για το κεφάλαιο προκειμένου να επενδύσει στη δύση και όχι στην Ασία.

Η επίθεση στους εργάτες κορυφώνεται, και κανένας δε μπορεί πλέον να κρυφτεί, ή να “αδιαφορήσει”:

Το BBC αναφέρει σε άρθρο του για το στεγαστικό στις ΗΠΑ (που, όπως εδώ και καιρό λέγαμε – δείτε πχ εδώ), δεν έχει ακόμα “κάνει τον κύκλο του, και ας [μη] λένε τα διάφορα φερέφωνα των media που έχουν “θάψει” το θέμα για προφανείς λόγους) ότι κατά τη διάρκεια του 2010, οι τράπεζες κατάσχεσαν περίπου 1.000.000 σπίτια στις ΗΠΑ, αριθμός-ρεκόρ, και οι προβλέψεις για το 2011 είναι αυξητικές:

US banks ‘foreclosed on record 1m homes in 2010’

Banks repossessed a record one million US homes in 2010, and could surpass that number this year, figures show.
Foreclosure tracker RealtyTrac said about five million homeowners were at least two months behind on their mortgage payments.
Foreclosures are likely to remain numerous while unemployment remains stubbornly high, the group said.
Among the worst hit states were Nevada, Arizona, Florida and California, once at the heart of the housing boom.

Θυμίζουμε παλιότερο άρθρο μας, όπου επισημαίναμε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για να μη μείνουν απούλητα όλα αυτά τα σπίτια, ή για μη χάσουν τα λεφτά τους οι κτηματομεσίτες και οι τραπεζίτες, έδιναν δάνειο για να συμπληρώσει ο εργαζόμενος το -ολοένα και μικρότερο- εισόδημα του και να μπορέσει έτσι να πάρει σπίτι (ή και αυτοκίνητο, κτλ).

Αν δεν είχαν δώσει, θα είχαμε κρίση υπερπαραγωγής, καθώς τα προιόντα θα έμεναν απούλητα, μιας και παράγονται με βάση το πως θα πλουτίσει η εκάστοτε επιχείρηση, ότι το τι χρειάζεται ο κόσμος.

Τελικά αυτό βέβαια γίνεται σήμερα, η πτώση στις τιμές των σπιτιών είναι τεράστια πλέον.

Οι τράπεζες έχουν τεράστια χρέη διότι αν πχ είχαν δώσει ένα δάνειο 100.000$ για ένα σπίτι, ακόμα και αν μετά το κατασχέσουν αν ο δανειολήπτης δεν το αποπληρώσει, το σπίτι αυτό αξίζει πλέον πολύ λιγότερα. Γι’ αυτό και ΟΛΕΣ (ναι, ΟΛΕΣ) οι τράπεζες είναι χρεωκοπημένες, και γι’ αυτό και αρπάζουν ότι μπορούν (“πακέτα διάσωσης”) από τα κορόιδα.

Κάποιες επιβιώνουν και βγαίνουν και ενισχυμένες, κάποιες (εκατοντάδες έως τώρα – και συνεχίζουμε) κλείνουν – και έπεται συνέχεια, όπως λένε και διάφοροι αξιωματούχοι της άρχουσας τάξης.

Γι’ αυτό ο κόσμος ας ετοιμαστεί για νέες επιδρομές τρισεκατομμυρίων, και ας πάρει τα μέτρα του…

Όσο βέβαια αυτό δε συμβαίνει:

Τα επίσημα στοιχεία που βγήκαν για το Μάρτη “μιλούν από μόνα τους”:

Επτά εκατομμύρια αμερικανικών νοικοκυριών είναι πίσω στις πληρωμές υποθηκών τους. Οι κατασχέσεις έφτασαν τις 367.056 για το Μάρτη (που είναι 4.4 εκατομμύρια αναγόμενο σε ετήσια βάση). Ένα εκατομμύριο κατασχέσεις προβλέπονται για το 2010. Ένα σε κάθε 138 νοικοκυριά των ΗΠΑ έλαβε μικρές επιδοτήσεις μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο και μόνο. Από τα 230.000 περίπου “τυχερούς”, τους λίγους που πήρε μια τροποποίηση στην υποθήκη τους (1,2 εκατομμύρια μπήκαν το πρόγραμμα κατά το προηγούμενο έτος), το 75% χρωστάει περισσότερα από την νέα (χαμηλότερη, τώρα που έσκασε η φούσκα) τιμή αξίας του σπιτιού τους. Η τράπεζα Bank Of America, που έχει και τα περισσότερα στεγαστικά, δήλωσε ότι θα αυξηθεί η δραστηριότητα κατασχέσεων της της από 7500 μηνιαίως σε 45.000 κατασχέσεις/μήνα.

Προς το παρόν, οι τράπεζες έχουν να εγγράψουν πολλές απώλειες, και θα έχουμε και πολλά λουκέτα, παρά τα διάφορα προγράμματα των κυβερνήσεων, που με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τις στηρίζουν εις βάρος των εργαζόμενων.

Όταν “καθίσει η σκόνη” όμως, και “καθαρίσει το τοπίο”, θα αποκαλυφθεί η απόλυτη φαρσοκωμωδία στις ΗΠΑ, τη χώρα όπου η υποστήριξη/αποδοχή του κόσμου στον καπιταλισμό, την ατομική ιδιοκτησία ήταν τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερη από οποιοδήποτε ίσως άλλο μέρος του κόσμου:

Τι ειρωνεία όμως, οι εκατομμύρια “ιδιοκτήτες” σπιτιών που τα είχαν πάρει με δάνειο υποστήριζαν την ατομική ιδιοκτησία, την ίδια στιγμή που ζούσαν σε σπίτια που…δεν ήταν ιδιοκτησία τους!!!

Οι (λίγες) τράπεζες που θα έχουν επιβιώσει, θα έχουν στην κατοχή τους σπίτια και εκτάσεις που τώρα έχουν κατασχέσει, και οι εκατομμύρια “ιδιοκτήτες” σπιτιών που τα είχαν πάρει με δάνειο θα αρχίσουν (ίσως) να καταλαβαίνουν ότι ίσως δε θα έπρεπε να υπερασπίζονται με τόσο μεγάλο πάθος την ιδιοκτησία, από τη στιγμή που ζουν σε σπίτια που…ανήκαν στις τράπεζες και από τη στιγμή που τους φτώχυναν τόσο πολύ που δε μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους, τους πέταξαν στο δρόμο…

“Για γέλια και για κλάματα” η κατάσταση, καθώς αν οι άνθρωποι αυτοί πάλευαν για να πάρουν πίσω από τις τράπεζες αυτά που τους έχουν αρπάξει, θα μπορούσαν να έχουν στέγαση, σίτιση, δουλειά, την εξουσία να είναι κύριοι του εαυτού τους, γενικά μια “ανθρώπινη” ζωή.

Αν πχ έλεγαν “ανατροπή του καπιταλισμού-τα σπίτια να περάσουν στα χέρια του λαού, με ένα σπίτι για όλους”, τότε θα είχαν αυτό που τώρα αδυνατούν να το έχουν. Ναι, ξέρω, δύσκολο, ναι, “οι κολλεκτίβες είναι κακές”, “αυτά είναι γραφικότητες των κομμουνιστών” κτλ, κτλ, κτλ. Και όμως, αυτές οι γραφικότητες αποτελούν τη μοναδική περίπτωση να στεγαστούν όλοι αυτοί που τώρα μένουν χωρίς σπίτι (και χωρίς δουλειά, χωρίς αυτό, χωρίς εκείνο, κτλ)

Έλα όμως που τελικά οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνο οικονομικά φτωχοί, οι λαοί και η αριστερά είναι και πολιτικά/ιδεολογικά φτωχοί, και έτσι τώρα που περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να πάρουμε πίσω αυτά που μας έχουν κλέψει, ο κόσμος, προς το παρόν, αδυνατεί να απαντήσει

Από αφίσα της ένωσης των κτηματομεσιτών στις ΗΠΑ, μερικά χρόνια πριν ξεσπάσει η κρίση, που καλούσε τον κόσμο να επενδύσει σε σπίτια και real estate, διότι-τάχα- θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και θα μπορούσε κανείς να βγάλει πολλά λεφτά μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Βέβαια, όσοι τους άκουσαν τώρα όχι μόνο έχουν μπλέξει με δάνεια, αλλά χάνουν και τις δουλειές τους, οι μισθοί μειώνονται, κτλ, και άντε να ξεπληρώσεις το δάνειο. Όσο για τις τιμές των σπιτιών, αυτές εννοείται πέφτουν, καθώς οι εργάτες δεν έχουν λεφτά για να τα αγοράσουν. Μάλιστα, το Reuters αναφέρει ότι η πτώση είναι μεγαλύτερη και από αυτή που είχαμε στο “Κραχ του 29”:
Home price drops exceed Great Depression

Ηome prices fell for the 53rd consecutive month in November, taking the decline past that of the Great Depression for the first time in the prolonged housing slump, according to Zillow.

Home prices have fallen 26 percent since their peak in 2006, exceeding the 25.9 percent drop registered in the five years between 1928 and 1933, the housing data company said in a report on Monday. Prices fell 0.8 percent over the month.

Προκειμένου μάλιστα να καλύψουν το μέγεθος της χρεωκοπίας τους, οι τράπεζες “κρύβουν” τουλάχιστον 1 τρις $ ζημιών, όπως μας εξηγεί το Forbes: Ο τρόπος που το κάνουν αυτό είναι να εμφανίζουν στα “έσοδα” των λογιστικών τους βιβλίων τους τόκους από δάνεια που δεν αποπληρώνονται, μέχρι τη στιγμή της κατάσχεσης, ακόμα και αν τα δάνεια δεν αποπληρώνονται. Αν δηλαδή κάποιος δεν πληρώνει τις δόσεις του δανείου, η τράπεζα τον εμφανίζει παρόλα αυτά ότι τάχα την πληρώνει, μέχρι τη στιγμή που του κατάσχει το σπίτι, ώστε να φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση ο προϋπολογισμός της:

US Banks Reporting Phantom Income on $1.4 Trillion Delinquent Mortgages

The giant US banks have been bailed out again from huge potential writeoffs by loosey-goosey accounting accepted by the accounting profession and the regulators.

They are allowed to accrue interest on non-performing mortgages ” until the actual foreclosure takes place, which on average takes about 16 months.

All the phantom interest that is not actually collected is booked as income until the actual act of foreclosure. As a resullt, many bank financial statements actually look much better than they actually are.

among hundreds of other smaller institutions, can report interest due them, but not paid, on an estimated $1.4 trillion of face value mortgages on the 7 million homes that are in the process of being foreclosed.

Ultimately, these banks face a potential loss of $1 trillion on nonperforming loans, suggests Madeleine Schnapp, director of macro-economic research at Trim-Tabs, an economic consulting firm 24.5% owned by Goldman Sachs.

The potential writeoffs could be even larger should home prices continue to weaken, placing more homes in the nomnperforming category on bank balance sheets.

Η κατάσταση είναι πράγματι κρίσιμη: Οι τράπεζες δίνουν μάχη επιβίωσης, μια μάχη “μέχρι θανάτου” στην κυριολεξία, καθώς αν δε ρημάξουν μέχρι τέλους τους εργάτες, θα “πεθάνουν” (θα βάλουν λουκέτο, άλλωστε πάνω από 300 τράπεζες έχουν κλείσει στις ΗΠΑ από το 2008 ως σήμερα). Οι εργάτες αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης, ίσως επειδή ξέρουν ότι είναι απροετοίμαστη και δεν τολμούν να δουν κατάματα την πραγματικότητα, διότι φοβούνται αυτό που θα αντικρίσουν. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει, και σύντομα, αλλιώς…

Ο Γκάιτνερ, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (και βέβαια με στενές σχέσεις με τον τραπεζικό τομέα), βγήκε ήδη και δήλωσε ότι είναι “πολύ πιθανό” (=σίγουρο) η κυβέρνηση να πάρει μερικά ακόμα “έκτακτα μέτρα” για να διασώσει τις τράπεζες – με απλά λόγια, ετοιμαστείτε για νέα επιδρομή “κορόιδα”:

Geithner warns of future intervention
Government ‘may have to do exceptional things again,’ Treasury secretary says

asury Secretary Timothy Geithner warned that the U.S. government may have to take control of major financial institutions again if there’s a crisis as big as the last one, according to a report released Thursday by a group overseeing the Troubled Asset Relief Program.

“We may have to do exceptional things again if we face a shock that large,” Geithner told the Office of the Special Inspector General for TARP in December.

Η ανεργία ανεβαίνει – “πρώτα θα σας κινεζοποιήσουμε” και ας ψοφήσουν και όσοι ψοφήσουν, και μετά θα επενδύσουμε πάλι:

Applications for U.S. jobless benefits rise

The number of U.S. workers who filed new applications for jobless benefits jumped 35,000 last week to 445,000, the highest level in more than two months

Και για όσους ακόμα δεν καταλαβαίνουν, ιδού και ένα “σινεφίλ” βιντεάκι από το “Αποκάλυψη Τώρα” το οποίο μέσα στα τέσσερα λεπτά που διαρκεί περιγράφει πολύ καλά τη σημερινή επιδρομή:

Και να ήταν μόνο η Καλιφόρνια…

Από τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει λεφτά, και ο παραγωγικός ιστός έχει σαρωθεί,, τότε και οι πόλεις και οι Πολιτείες αδυνατούν να μαζέψουν λεφτά – οπότε χρεωκοπούν:

More Bad News For States: State Revenue Plunges By 31% In 2009 To $1.1 Trillion As Spending Increases

in 2009 total state revenue plunged by 31%, from $1.6 trillion to $1.1 trillion. “The large decrease in total revenue was mainly caused by the substantial decrease in social insurance trust revenue. Social insurance trust revenue is made up of four categories — public employee retirement, unemployment compensation, workers compensation and other insurance trusts (i.e., Social Security, Medicare, veteran’s life insurance).” But the drop in the top line did not stop states from spending more: in the same year, state government spending rose by 3%, while that pervasive source of backstop funding, the US government, saw its grants to states increase by 13% to $477.7 billion. At this point it is safe to say nobody believes there is a deficit that the US government can not fill.

Η FED δηλώνει ότι δε θα τυπώσει χρήμα για τις χρεωκοπημένες πολιτείες/πόλεις. Αυτό όμως είναι μάλλον απίθανο. Θα τυπώσουν, αρκεί πρώτα οι τράπεζες να αρπάξουν τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία (τα “ασημικά”) των πόλεων/πολιτειών, και μετά θα τυπώσουν χρήμα, άλλωστε είναι ολοένα και πιο φανερή η πρόθεση τους να θυσιάσουν το δολάριο, υποτιμώντας το μέχρι τέλους, ώστε να γλιτώσουν με “πακέτα σωτηρίας” τις τράπεζες

The Fed Has Spoken: No Bailout for Main Street

On January 7, according to The Wall Street Journal, Federal Reserve Chairman Ben Bernanke announced that the Fed had ruled out a central bank bailout of state and local governments. “We have no expectation or intention to get involved in state and local finance,” he said in testimony before the Senate Budget Committee. The states “should not expect loans from the Fed.”

So much for the proposal of President Barack Obama, reported in Reuters a year ago, to have the Fed buy municipal bonds to cut the heavy borrowing costs of cash-strapped cities and states.


Ο κόσμος το βλέπει και στις ΗΠΑ ότι ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει. Η πλειοψηφία θέλει να ΜΗΝ ανέβει άλλο το όριο δανεισμού που νομικά υπάρχει στις ΗΠΑ: Αυτό το όριο, καθορίζει ένα ανώτατο ποσό δανεισμού που μπορεί να έχει το κράτος, πριν κηρύξει πτώχευση. Επειδή η Αμερική διαρκώς το ξεπερνά, διαρκώς η αντίστοιχη βουλή αλλάζει (προς τα επάνω εννοείται) αυτό το όριο, ώστε να μην κηρυχτεί νομικά η πτώχευση.

71% Oppose Raising Debt Ceiling As Congress Prepares To Ignore Supermajority’s Wishes Again

Just in case there was any confusion that congress (and its Wall Street superiors) almost work for the majority, but not quite, here is some additional evidence: “The U.S. public overwhelmingly opposes raising the country’s debt limit even though failure to do so could hurt America’s international standing and push up borrowing costs, according to a Reuters/Ipsos poll released on Wednesday. Some 71 percent of those surveyed oppose increasing the borrowing authority, the focus of a brewing political battle over federal spending. Only 18 percent support an increase.”

Yet somehow the market has already factored in that no matter what happens, Congress has no choice but to continue heaping on the debt, and following this week’s auctions, the total should approach $14.1 trillion in debt, cutting the buffer by another $100 billion. Which is why expect to hear many more threats of untold destruction should Congress actually side with the supermajority for once.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *