Προκήρυξη με πρωτόγνωρο λεξιλόγιο

imagesΤης Αντας Ψαρρά*

Τη φορά αυτή όλα δείχνουν ότι μάλλον η ΕΛ.ΑΣ. θα δυσκολευτεί πολύ να ανακαλύψει τους δράστες της διπλής δολοφονίας των χρυσαυγιτών. Μπορεί να προσομοιάζουν οι μισοί Ελληνες με τον «σωματότυπο» του εκτελεστή, αλλά κανένα κείμενο ένοπλης οργάνωσης που θεωρήθηκε γνήσιο (μια και υπήρχαν και πολλά κατασκευασμένα από άγνωστα-γνωστά κέντρα) δεν «προσομοιάζει» στο κείμενο που ετέθη στη διάθεση της ιστοσελίδας «Ζούγκλα». Από τις προκηρύξεις του ΕΛΑ και της 17Ν, τις θολές αναλύσεις με σαφές όμως ιδεολογικό στίγμα των αντιεξουσιαστικών και αναρχικών ομάδων μέχρι και το τελευταίο κείμενο του Νίκου Μαζιώτη, τίποτα δεν θυμίζει αυτή τη γνήσια (;) προκήρυξη των 18 σελίδων.

Κατ’ αρχήν τι σημαίνει ο όρος γνήσια προκήρυξη όταν μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό στικάκι; Ας θυμηθούμε τη λίστα Λαγκάρντ και τις πολλές ηλεκτρονικές εκδοχές της κι αυτό ενώ υπήρχε στην περίπτωση αυτή το πρωτότυπο. Ο όρος «γνήσια» δεν έχει κανέναν αντικειμενικό προσδιορισμό πλην του ότι πράγματι πετάχτηκε σε μια σακούλα και έγινε το τηλεφώνημα στον ιστότοπο του Μ. Τριανταφυλλόπουλου. Γνήσια σε σχέση με τι; Οταν μια οργάνωση εμφανίζεται για πρώτη φορά τι ακριβώς είναι εκείνο που προσδιορίζει τον όρο γνήσια; 

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης επέλεξαν τον παρουσιαστή των εκπομπών που εμφανίζουν ως πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των πολιτών τη Χ.Α. Η οργάνωση εμφανίζει ως στόχο τον εκφοβισμό όσων πολιτών ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, ακόμη και με παραδειγματικές εκτελέσεις. Το συγκεκριμένο αυτό «στίγμα» απέναντι σε πολίτες όσο κι αν αναζητηθεί δεν θα βρεθεί σε κανένα κείμενο των οργανώσεων που έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα ευθύνη για κάποια ενέργεια.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τώρα οι ένοπλες οργανώσεις στέλνουν τις προκηρύξεις τους στα λιγότερο στρατευμένα με την ακροδεξιά ΜΜΕ και στους αντεξουσιαστικούς ιστότοπους, δεδομένου ότι πάντα εμφανίζεται να προέχει η ευρύτερη δυνατή «λήψη» του μηνύματος από εκείνους στο όνομα των οποίων υποτίθεται ότι αναλαμβάνουν «δράση». Αυτή τη φορά όμως το μήνυμα (απειλή) δίνεται σε όσους «ψηφίζουν» κατά συρροήν (σύμφωνα και με τις οδηγίες της Χ.Α.) τους ναζιστές, στις εκπομπές του Τριανταφυλλόπουλου. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο της «μη προσομοίωσης» της συγκεκριμένης οργάνωσης με τις υπόλοιπες.

Ο Ντουρούτι στην αρχική αναφορά δεν φτάνει για να καλύψει εκφράσεις όπως «έγινε ως αντίποινα», «προσπάθεια υφαρπαγής κατ’ ιδίων όφελος», «ολιγομελείς ευέλικτες δυνάμεις», «οικεία μέσα», «χωρίς να απολεστεί ο αντικαθεστωτικός αγώνας», «να τους ανοίγει κεφάλια με σφυρί, να τους κόβει προς παραδειγματισμό το χέρι με δρεπάνι», «ημεδαποί φασίστες», «οργανωμένη επίθεση αναρχικών [σ.σ. στο «Κάραβελ»]», «Ελλάδα υποχείριο των μεγάλων δυνάμεων», «[η Ελλάδα] δεν ανήκε ποτέ στους Ελληνες», «πατριώτες πρόγονοί μας», «ο ολοκληρωτισμός στον οποίον μεταβαίνει η Ε.Ε.», «και ο καθείς ημών καλείται». Οι εκφράσεις αυτές και πλήθος άλλες είναι φανερό ότι «ξεφεύγουν» από το λεξιλόγιο της «δεξαμενής» από την οποία φέρονται να προέρχονται οι συγκεκριμένοι. 

Τα περισσότερα στοιχεία της εγκληματικής δράσης της Χ.Α. είναι πλήρης αντιγραφή από ρεπορτάζ των εφημερίδων αλλά και πολλαπλή χρήση του google, ακόμη και στα ιστορικά στοιχεία. Η οργάνωση αυτή δεν καταφέρνει μέσα στις 18 σελίδες της προκήρυξης να πει ούτε μια λέξη για τον εαυτό της και στο σημείο αυτό επίσης δεν υπάρχει καμιά «προσομοίωση». Η μόνη αναφορά της είναι στην απόφαση να επιλεγεί ένα γραφείο της Χ.Α. που βρίσκεται κοντά σε αστυνομικό τμήμα για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι τα περισσότερα γραφεία της Χ.Α. βρίσκονται κοντά σε αστυνομικά τμήματα. Ως μοναδικό της πρόταγμα εμφανίζει τη βία και τον προτεινόμενο τρόπο οργάνωσης του εμφυλίου, για τον οποίο τόσο λόγο έχουν ήδη κάνει η ναζιστές και οι οπαδοί τους. Μιλάει, τέλος, για αντίποινα και προβοκάτσιες που δεν πρέπει να «μας πτοήσουν».

Το ερώτημα όμως παραμένει και για το ποιες τελικά είναι οι προβοκάτσιες και ποιοι ακριβώς «πτοούνται» από αυτές; 

Και ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα: Για ποιο λόγο άραγε και έπειτα από τόσα χρόνια εγκληματικής και δολοφονικής δράσης της ναζιστικής Χ.Α. επιλέγει τώρα να «δράσει» για πρώτη φορά αυτή η οργάνωση δολοφονώντας δύο χρυσαυγίτες αμέσως μετά τον εγκλεισμό της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής στη φυλακή; 

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Δυτέρα 18/11/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *