ΤΕΕ: Να μη διαχειριστούμε τη μιζέρια, να την ανατρέψουμε!

aep-3του Κωστή Μασούρα*

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ» είναι ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα που παρεμβαίνει στο ΤΕΕ, επιδιώκοντας να εκφράσει τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους: Τους μισθωτούς του δημόσιου  και ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους και υποαπασχολούμενους μηχανικούς, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς, άμεσα θύματα της ανεργίας και των νέων εργασιακών σχέσεων.

Οι δεσμοί μας ξεκινούν από τις μεγάλες αναμετρήσεις του φοιτητικού κινήματος, το ρεύμα της ΕΑΑΚ και της γενιάς της μεταπολίτευσης, από τους αγώνες του κινήματος της νεολαίας και των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια. Οι εργαζόμενοι μηχανικοί που συσπειρωνόμαστε στην «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» βρεθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με πολλούς συναδέλφους στους αγώνες:

1.    Με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και τα σωματεία του κλάδου, ενάντια στην προοπτική εργασίας χωρίς δικαιώματα μέσω του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, για την καταβολή των δεδουλευμένων, για να στεκόμαστε όρθιοι και με αξιοπρέπεια απέναντι στην εργοδοσία.

2.    Στη συγκρότηση των Ανοιχτών Συνελεύσεων μηχανικών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις με στόχο οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από διαδικασίες βάσης, ενάντια σε λογικές ανάθεσης.

3.    Με τους μηχανικούς του Δημοσίου ενάντια στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων τους και στις ιδιωτικοποιήσεις.

4.    Στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, που ανάγκασαν το ΔΣ του ΕΤΑΑ να αναστείλει προσωρινά τις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ και έδειξαν πως ο δρόμος του αγώνα, μπορεί να έχει αποτελέσματα.

5.    Στην πάλη για την αναγνώριση της ιδιότητας του «άνεργου μηχανικού», για αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, περίθαλψη, απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα χρέη στο ταμείο, αλλά πρώτα απ’ όλα για το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπεια.

6.    Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών, στην υποβάθμιση της εργασίας μας. Ενάντια στους φραγμούς στην άσκηση του επαγγέλματος και στις «πιστοποιήσεις» που κατακερματίζουν το πτυχίο και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα.

7.    Απέναντι σε ένα υποταγμένο ΤΕΕ, τεχνικό σύμβουλο της κυβέρνησης και της τρόικα, αλλά και τις κυρίαρχες παρατάξεις μέσα σε αυτό, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας και συναίνεσαν σε κάθε μέτρο ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών. Στα όργανα του ΤΕΕ, επιδιώξαμε την ακύρωση κάθε απόπειρας επιδείνωσης των δικαιωμάτων μας..

8.    Σε όλες τις μάχες του εργατικού κινήματος για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, στον συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο φασισμό, στους αγώνες για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

9.    Στο πλευρό των κατοίκων στις Σκουριές, στην Κερατέα, στο Ελληνικό, ενάντια στο κυρίαρχο δόγμα «καταστολή και ανάπτυξη», για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελευθέρων χώρων, στις μικρές και μεγάλες μάχες της γειτονιάς.

10.    Διεκδικούμε μία εργασία με αξιοπρέπεια, κοινωνικό περιεχόμενο και δυνατότητα ελέγχου του προϊόντος της από τους ίδιους τους εργαζόμενους, ενάντια στους νόμους της αγοράς. Θέλουμε να κάνουμε βήματα για τη συγκρότηση του «τεχνικού συμβούλου» των κινημάτων, συμβάλλοντας σε κάθε προσπάθεια λαϊκής αυτοοργάνωσης για τη συλλογική επιβίωση και οργάνωση των αγώνων από καλύτερες θέσεις.

Θεωρούμε πως κανένας επιμέρους αγώνας δεν μπορεί να επιτύχει σταθερή νίκη, όσο παραμένει δέσμιος της λογικής συνδιαχείρισης των πολιτικών της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ σημαίνει την τήρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και μόνιμα μέτρα λιτότητας, ύψους 10 δις το χρόνο. Σημαίνει ακόμα την κατάργηση των δημοσίων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της παραγωγής και το ξεπούλημα των  δημοσίων επιχειρήσεων.

Τα έργα τύπου ΕΣΠΑ πραγματοποιούνται σε ασφυκτικά καθορισμένους τομείς, με κριτήρια των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και πάντα με ιδιωτική λειτουργία.

Όλα αυτά οδηγούν στην διάλυση του τεχνικού κλάδου, στην  επιστημονική απαξίωση και στην κατάργηση της απασχόλησης για χιλιάδες μηχανικούς.

Είναι πλέον εμφανές ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη αποτελούν τη βασική μέγγενη των των δικαιωμάτων μας και η αποδέσμευση από αυτές, μέσα από τους συλλογικούς αγώνες μας, είναι προϋπόθεση για την ανάκτηση του κλεμμένου πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί.

Θέλουμε να συμβάλουμε στη συγκρότηση μίας άλλης Αριστεράς, αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής, που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι μηχανικοί αλλά και ολόκληρη η κοινωνία.

Την ανάγκη αυτή θέλει να εκφράσει η Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία και καλούμε κάθε συνάδελφο να τη στηρίξει στις εκλογές του ΤΕΕ, αλλά και σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

*Μηχανικός, μέλος της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Δημοσιεύθηκε στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 23-24.11.2013

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *