«Στον αέρα» το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού

panepistimio_aigaiou1385058036Γιώργος Μουρμούρης

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας εντείνει τις πιέσεις για τον τερματισμό της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, εκβιάζοντας με την απώλεια του εξαμήνου, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το εξάμηνο βρίσκεται «στον αέρα» λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου τα μαθήματα είναι ακόμα σε «εκκρεμότητα έναρξης», καθώς δεν έχουν εκδοθεί τα ΦΕΚ των συγκεκριμένων θέσεων 21 μελών Διοικητικού Ερευνητικού Προσωπικού, που θα έπρεπε ήδη να είχαν αναλάβει περίπου 42 προπτυχιακά μαθήματα.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε να εκδώσει τις Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που απαιτούνται για να χρησιμοποιηθούν τα «ταμειακά υπόλοιπα τακτικού προϋπολογισμού» για την αμοιβή του διδακτικού προσωπικού.

Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχει ως αποτέλεσμα «τα μαθήματα όλων των Πανεπιστημίων που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά υπόλοιπα να μην μπορούν να διεξαχθούν για το χειμερινό εξάμηνο». Γεγονός που «πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφερθούν φέτος πλήρη προγράμματα σπουδών, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τους φοιτητές μας, για την εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία των τμημάτων και για το κύρος του Ιδρύματος».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, «εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, οι φοιτητές/τριες κινδυνεύουν άμεσα να αναγκαστούν να παρατείνουν τις σπουδές τους κατά ένα έτος, λόγω μη ενεργοποίησης σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών».

«Εικόνα από το μέλλον»

Μιλώντας στο «Π» ο Παναγιώτης Σωτήρης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο ως μία «εικόνα από το μέλλον».

«Το εξάμηνο βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν παρέχεται πλήρες πρόγραμμα σπουδών», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κατηγορεί τους απεργούς διοικητικούς υπαλλήλους πως κλείνουν τα πανεπιστήμια, η ασκούμενη πολιτική οδηγεί αναγκαστικά σε κλείσιμο των ιδρυμάτων.

«Η κυβερνητική πολιτική έχει κλείσει τα πανεπιστήμια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη, «στον ορίζοντα δεν υπάρχει μόνο η συρρίκνωση, αλλά και η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων».

«Από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ, πρώτα έρχεται η χρηματοδοτική ασφυξία και ακολουθεί η ‘’ανταποδοτικότητα’’», είπε.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *