Βλαπτικές αντιπαραθέσεις

 Δεν έχουμε καμιά διάθεση να υπερασπιστούμε το ΝΑΡ και τον Γ. Δελαστίκ στην επίθεση που δέχεται σήμερα από τον «Ριζοσπάστη». Όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ισχύει η ρήση που λένε οι Χριστιανοί ότι  «αν απομονώσεις κομμάτια από το ευαγγέλιο μπορείς να βγάλεις τον Χριστό, Αντίχριστο».

Ο αρθρογράφος λοιπόν του «Ριζοσπάστη» απομονώνοντας κομμάτια από το Κυριακάτικο πόνημα του Δελαστίκ στο «Πριν» ασκεί την κριτική του και καταλήγει στα συμπεράσματα που θέλει. Και ποιο είναι αυτό; Ότι μέσα από τα γραφόμενα του Δελαστίκ υπάρχει “«Αντικαπιταλιστικό» λιβάνισμα στη ΓΣΕΕ” όπως τιτλοφορεί το κείμενο του.

Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Και επειδή έχουμε την αίσθηση ότι οι αναγνώστες μας έχουν την αντίληψη να καταλάβουν αν υπάρχει παραποίηση των γραφομένων του Δελαστίκ και λαθροθηρία ή όχι εκ μέρους του «Ριζοσπάστη» παραθέτουμε και τα δυο κείμενα και τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους.

«Ριζοσπάστης» 20/1/2011

Αποκαλυπτικό για την …αντικαπιταλιστική στρατηγική του ΝΑΡ είναι το άρθρο του Γ. Δελαστίκ, στο ΠΡΙΝ της περασμένης Κυριακής. Ο διευθυντής του ΠΡΙΝ τιτλοφορεί το πόνημά του «Κυβέρνηση Γιώργου …Τσολάκογλου». Αναπαράγει και με αυτόν τον τρόπο όλη την προπαγάνδα που θέλει τη χώρα σε κατοχή και την κυβέρνηση υποχείριο των ξένων πολιτικοοικονομικών οργάνων του ιμπεριαλισμού, και όχι, βέβαια, συμμέτοχο και συνένοχο στο ξεπάστρεμα του λαού. Αρα, να μαζευτούμε όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, «πατριώτες» αστοί και πάει λέγοντας, για να διώξουμε τους σύγχρονους Τσολάκογλου από τη χώρα μας και να φέρουμε στη θέση τους κάποιους λιγότερο υποτελείς! Εκεί οδηγεί η ερμηνεία του ΝΑΡ περί κατοχής και υποτέλειας της χώρας, με μια κυβέρνηση υποχείριο του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Σε άλλο σημείο, γράφει ο διευθυντής του ΠΡΙΝ: «Το ζήτημα για μας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό είναι ότι ολόκληρη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στελεχώνεται από υπουργούς παρόμοιας φύσης με εκείνη του Μ. Χρυσοχοΐδη, πράγμα που κάνει εξαιρετικά πιεστική την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσής της από την εξουσία. Οσο γρηγορότερα τους διώξουμε, τόσο μικρότερη ζημιά θα προλάβουν να κάνουν σε όλους τους τομείς». Οι «κακοί» και υποτελείς υπουργοί φταίνε για την αντιλαϊκή κυβέρνηση και όχι η φιλομονοπωλιακή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση και το κόμμα υπηρετούν. Αρα, λέει το ΝΑΡ, να φύγει η σημερινή κυβέρνηση κι ας κατσικωθεί στο σβέρκο του λαού ένας άλλος διαχειριστής της αστικής εξουσίας, αφού ο στόχος πάλης περιορίζεται στο να αλλάξει μια κυβέρνηση και όχι βέβαια να αλλάξει τάξη στην εξουσία.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, γράφει ο Δελαστίκ: «Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου υποχρεώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιούνται από αυτήν. Εστω και σε φραστικό επίπεδο, αυτό υποχρεώθηκε να κάνει ακόμη και η ηγεσία της… ΠΑΣΚΕ (…) με επικεφαλής τον… πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και δεκάδες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προέδρους των μεγαλύτερων εργατικών κέντρων της χώρας και των μεγαλύτερων κλαδικών συνδικάτων, ιδίως των ΔΕΚΟ (…) Με δεδομένες τις προθέσεις των καθεστωτικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, στη διακήρυξή τους λένε πράγματα που οπωσδήποτε κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση Παπανδρέου και συρρικνώνουν δραστικά την εργατική της βάση (…) Αν λέει τέτοια πράγματα ακόμη και η ΠΑΣΚΕ, λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Παπανδρέου».

Μετά από ένα τέτοιο λιβάνισμα στη συνδικαλιστική πλειοψηφία, η οποία έχει τη δική της καθοριστική συμβολή σε κάθε αντιδραστικό μέτρο που στήνει το λαό στον τοίχο, κάθε άλλο σχόλιο για την αντικαπιταλιστική στρατηγική του ΝΑΡ καθίσταται περιττό.
Π.

    Κυβέρνηση Γιώργου… Τσολάκογλου

«Πριν» 16/1/2011

Εφριξε όλη η Ελλάδα διαβάζοντας το τηλεγράφημα – αναφορά του τέως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντανιέλ Σπέκχαρντ για συνάντηση που είχε στις 22 Ιανουαρίου του 2010 με τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το οποίο αποκαλύφθηκε από τα έγγραφα που δημοσιοποίησε στο διαδίκτυο η WikiLeaks.

Η απίστευτη δουλοφροσύνη με την οποία δίνει αναφορά στον αμερικανό πρέσβη ο έλληνας υπουργός επιβεβαιώνει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο αυτά που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων για τη φύση της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Ένα αποπνικτικό κλίμα εθελόδουλης αμερικανοκρατίας αναδύεται, τόσο αηδιαστικό που η χώρα μας δεν το έχει ξαναζήσει από τη δεκαετία του 1950. Ο Σπέκχαρντ ανακοινώνει στον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι έχει ήδη κάνει απευθείας ο ίδιος πρόταση στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τη συγκρότηση …κοινής αντιτρομοκρατικής ομάδας υπουργείου και αμερικανικής πρεσβείας! Ο Μ. Χρυσοχόίδης, αντί να θιγεί έστω και τυπικά επειδή ένας ξένος πρεσβευτής συναντά τους υφισταμένους του και τους υπαγορεύει γραμμή κατά το τηλεγράφημα, «εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην πρόταση του πρεσβευτή»! Διαβεβαίωσε ότι «θα καλέσει στο εγγύς μέλλον την πρεσβεία για να αρχίσει η υλοποίηση της ιδέας», αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Δήλωσε με ρωμαλέο τρόπο ότι ήθελε εξαιρετική συνεργασία με τις ΗΠΑ και ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήθελε να έχει οποιαδήποτε μυστικά από την αμερικανική πλευρά», όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του Σπέκχαρντ!

Με μια πρωτοφανή κίνηση, η οποία πιθανότατα του στοίχισε και τη θέση του υπουργού Ασφαλείας, ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει στον αμερικανό πρέσβη ότι «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα», ότι «στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια {!)» και ότι προτίθεται «να την κατεδαφίσει και να την ξαναχτίσει» μέσω νομοσχεδίου που ετοίμαζε.
Αγνοούμε αν πρόλαβε να φτιάξει το νόμο που υποσχέθηκε στον αμερικανό πρεσβευτή πριν φύγει άρον άρον από το υπουργείο…

Το ζήτημα δεν είναι η αμερικανοδουλεία του Μ. Χρυσοχοϊδη, του οποίου οι πρωθυπουργικές βλέψεις δέχτηκαν μοιραίο πλήγμα από τη διαρροή όσων είπε στον Σπέκχαρντ. Αυτό μας είναι αδιάφορο. Αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Το ζήτημα για μας και ολόκληρο τον ελληνικό λαό είναι ότι ολόκληρη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου στελεχώνεται από υπουργούς παρόμοιας φύσης με εκείνη του Μ. Χρυσοχοΐδη, πράγμα που κάνει εξαιρετικά πιεστική την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης της από την εξουσία. Όσο γρηγορότερα τους διώξουμε, τόσο μικρότερη ζημιά θα προλάβουν να κάνουν σε όλους τους τομείς.

Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου υποχρεώνει ολοένα και περισσότερους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιούνται από αυτήν. Έστω και σε φραστικό επίπεδο, αυτό υποχρεώθηκε να κάνει ακόμη και η ηγεσία της… ΠΑΣΚΕ! Και δεν μιλάμε για κάποια αριστερή φράξια, αλλά για τη δεξιά, καθεστωτική κυρίαρχη τάση της συνδικαλιστικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον… πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και δεκάδες μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προέδρους των μεγαλύτερων εργατικών κέντρων της χώρας και των μεγαλύτερων κλαδικών συνδικάτων, ιδίως των ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν με τη διακήρυξη που έβγαλαν να συγκρατήσουν την οργισμένη κατά της κυβέρνησης βάση της ΠΑΣΚΕ. Επιδιώκουν επίσης να εναρμονιστούν φραστικά με τις διαθέσεις των εργαζόμενων ώστε να μπορούν κάπως να κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να τους δέρνουν, ενώ ο Γ. Παναγόπουλος με την κίνηση αυτή προχωρεί σε επίδειξη ισχύος απέναντι στο Μαξίμου που είχε θέσει σε κίνηση «πληροφορίες» περί καθαίρεσης του από τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ, επειδή ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του τον θεωρούν πλέον «καμένο χαρτί» και θέλουν να τον πετάξουν σαν «στυμμένη λεμονόκουπα».

Με δεδομένες τις προθέσεις των καθεστωτικών στελεχών της ΠΑΣΚΕ, στη διακήρυξη τους λένε πράγματα που οπωσδήποτε κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση Παπανδρέου και συρρικνώνουν δραστικά την εργατική της βάση. «Η κατ’ εφαρμογήν του Μνημονίου ασκούμενη οικονομική και κοινωνική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ» καταγγέλλουν. «Οι έχοντες και κατέχοντες εξακολουθούν να πίνουν στην υγεία των κορόιδων» προσθέτουν, χαρακτηρίζοντας «ηθικά αντισοσιαλιστική πολιτική να επιχειρείται η διάσπαση των εργαζομένων σπέρνοντας το ζιζάνιο του “κοινωνικού αυτοματισμού” – δηλαδή να στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου», όπως κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Γελοιοποιούν επίσης τις υποκριτικές δηλώσεις υπουργών ότι δήθεν «κάνουν αγώνα για να βελτιώσουν τους όρους του Μνημονίου».
«Είναι αδιανόητο κάθε επικαιροποίηση του Μνημονίου (…) να φέρει πιο επαχθή, πιο αντικοινωνικά και πιο άδικα μέτρα. Αλήθεια, τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που φέρνει τη χώρα και τους Έλληνες σε δυσχερέστερη θέση;» αναφέρει σαρκαστικά η διακήρυξη της ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλοντας εμμέσως ότι «οι διαπραγματευόμενοι σε κάποια ζητήματα υπερακόντισαν και τις απαιτήσεις της τρόικας» επειδή πιστεύουν ότι αυτή είναι η σωστή πολιτική. Αν λέει τέτοια πράγματα ακόμη και η ΠΑΣΚΕ, λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης Παπανδρέου.

0 απαντήσεις στο “Βλαπτικές αντιπαραθέσεις”

 1. Καγκεμούσα, μιας που διαβάζεις ΚΟΜΕΠ (αν δεν γράφεις κιόλας…)

  Για πες μου ένα κείμενο που να αντιπαραβάλλει με πολιτικά επιχειρήματα (και όχι περικοπές ευαγγελίων) τις θέσεις του ναρ ή του τροτσκισμού; Ένα πες μου.
  Να φανταστείς, σε ανάλυση για τον αναρχισμό (που θεωρητικά και πολιτικά μπορείς να τον κρινεις με τις ώρες) ο συγγραφέας δεν κάνει κάτι πολύ βασικό: μια σκιαγράφηση των διαφορετικών αναρχικών χώρων. Και δεν είναι περιττό σε μια ανάλυση, ειδικά όταν για πηγή έχει "μια αναρχική προκήρυξη".Ακριβώς έτσι..ούτε από ποιον ούτε τίποτα.
  Για να μη μιλήσουμε για την ανάλυση για το τείχος του Βερολίνου, που (αν και σωστά βάζει τις αιτίες που στήθηκε) δεν μπάινει καν στον κόπο να εξηγήσει πως τόσος κόσμος μαζικά είχε σιχαθεί τη ζωή του μέσα στα τείχη (μη φανταστείς ότι ασπαζομαι κάτι ταινιούλες τύπου "ζωές των άλλων").

  Δε μπορεί να εξηγήσει πως κάτι τέτοιες στρεβλώσεις του σοσιαλιστικού ιδεώδους αποτέλεσαν τη δυσφήμησή του.

  Αλλά καγκεμούσε, εσύ γουστάρεις τον μάκη παπαδόπουλο..τι να λέμε τώρα…που ξεκινά να απαντήσει και ζαλίζεται από το κομματικό λιβανιστήρι..

  :)το "όρνεο και σαπρόφυτο" fRED

 2. @ kollaps Που την προβαλατε,σε θερινο σινεμα? Γιατι δεν υπαρχει σε επισημο κειμενο.Αντιθετα τα συνεδρια του ΚΚΕ το βγαζουν στο λεγομενο και συνεδριο-πλυντηριο 15ο συνεδριο.

 3. "αδυνατούν να παρουσιάσουν καμία σοβαρή κριτική στις θέσεις και κείμενα του ΝΑΡ" Λολ. Να διαβαζεις περισσοτερο ΚΟΜΕΠ θα βρεις μπολικη.

  "ορθό λόγο και το κομουνιστικό κίνημα" οπου ορθο λογο, εννοεις ορθοδοξο λογο?. Και οση σχεση εχεις εσυ και το ΝΑΡ με το κομμουνιστικο κινημα αλλη τοση εχουν τα Κολεόπτερα με την πυρηνικη φυσικη.

  Πληρης διαστρεβλωση με βαση την εκτεταμενη ασχετοσυνη, αγραματοσυνη και ημιμαθεια.Οι ανθρωποι που επιχειρουν να ξεπερασουν τον Λενιν καθως πιστευουν οτι δεν εχουμε πια ιμπεριαλισμο!
  Καλα σας λεει ο Μακης Παπαδοπουλος:"φωστηρες"!

  Ελα! Αντιο ανωνυμε 3:24 Αντε και σε 30 χρονια ευχομαι να κανετε επανασταση. Μην την ξεκινησετε απο την Κοτζια μονο γιατι δεν ειναι η σταση μου.

 4. Δεν έχει κανένα νόημα πλέον να ασχολείται κανείς με την σέχτα που καπηλεύεται τον τίτλο « ΚΚΕ». Μηδενική προσφορά στην θεωρία είχαν και έχουν εδώ και χρόνια, και τώρα τελευταία αποφάσισαν να έχουν και μηδενική προσφορά στην συγκρότηση του εργατικού κινήματος. Χαζοί γραφιοκρατάκοι – ούτε καν γραφιοκρατίσκοι είναι – που καθώς δεν έχουν καμία δυνατότητα να αρθρώσουν πολιτικό και θεωρητικό λόγο αναλώνονται σε λαθροχειρίες, αχαλίνωτη ψευδολογία και χαζοκριτική σε δημοσιογραφικά άρθρα. Καθώς αδυνατούν να παρουσιάσουν καμία σοβαρή κριτική στις θέσεις και κείμενα του ΝΑΡ, προσπαθούν να αντικαταστήσουν το κενό που διακρίνει τον πολιτικό τους λόγο με χαζοκριτικές σε δημοσιογραφικά άρθρα. Τέτοια χάλια και τέτοια μιζέρια. Αλλά τι να περιμένεις από πρώην μεσαία – για να μην πω μικρομεσαία στελέχη του προ – διάλυσης ΚΚΕ που κάποτε μας έκαναν και μαθήματα για τις λενινιστικές αρχές της περεστρόικας του Γκορμπατσόφ.

  Ακόμη και σήμερα αδυνατούν να καταλάβουν προφανώς πως οι συγκροτημένες συλλογικότητες έχουν και οργανωμένο τρόπο έκφρασης λόγου και πραγματώσεις των έργων τους. Αριστεριστές στην κυριολεξία βάση του ορισμού του Λένιν ΕΙΝΑΙ η σημερινή σέχτα του Περισσού , για να μην πω απλά αυτόνομοι. Όχι ότι είναι κακό, απλά με το κομουνιστικό κίνημα δεν έχουν σχέση εδώ και καιρό.

  Δεν πάνε να λένε ότι θέλουν, έτσι κι αλλιώς πιο πολύ με χιλιαστική θρησκευτική σέχτα μοιάζουν παρά με οτιδήποτε έχει να κάνει με τον ορθό λόγο και το κομουνιστικό κίνημα. Τους έχει πάρει χαμπάρι μέχρι και ο κόσμος που κάποτε τους ψήφιζε. Ας πάνε να μαζέψουν κανέναν απογοητευμένο ΠΑΣΟΚ. Πλήθος κομμουνιστών τους γυρίζουν την πλάτη καθημερινά με αυτά που κάνουν. Δεν χρειάζεται να τους κάνει κανείς καν κριτική.

 5. Kagemusha οι δυνάμεις του ΝΑΡ ήταν οι πρώτες στην αριστερά που πρόβαλλαν την αντίληψη του διαχωρισμού από τη ΓΣΕΕ. Το 1995 στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς για την ακρίβεια. Καλά είναι τα βλογήματα των γενιών στο Ριζοσπάστη για το πρωτοπόρο ΠΑΜΕ, αλλά μην παραποιούμε και την ιστορία.

 6. Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι πάντα βλαπτικές, και μπορεί να είναι και γόνιμες

  αρκεί να μην έχουν εμπάθεια. Τότε επιβάλλονται και μπορεί να γεννήσουν πολύ

  γόνιμες ιδέες.

  Τώρα όσον αφορά την αριστερά της ΠΑΣΚΕ κλπ – σήμερα δεν μιλάω για το 1981 –

  (για όσους ελπίζουν σε συμπορεύσεις κλπ):
  Με αυτούς παιδιά δεν θα μπορέσετε να πάτε ούτε μισό τετράγωνο.
  Και αν πάτε παραπέρα θα μείνετε στο τέλος με εκτεθειμένα τα νώτα σας (που

  θάναι και το χειρότερο).
  Δεν μιλάω ατομικά σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο διαβούλευσης με "αυτή τη συλλογικότητα"

  Σίγουρα τρέχουν τα σάλλια (γιατί ο αριθμός τους είναι λιμπιστερός) σε όποιον

  θέλει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα κλπ.
  Το πιό σημαντικό είναι όμως να μην χάσει ο ίδιος την ταυτότητα του και

  "Κουβελοποιηθεί" στο τέλος (χωρίς να το καταλάβει).

  Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι οτι ο νεοφιλελευθερισμός "πήρε το πάνω χέρι" στις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κλπ
  Αλλα ότι η πλειοψηφία της αστικής τάξης συντάσσεται στο νεοφιλελεύθερο όχημα για να ανατρέψει μαζί του τις ισορροπίες (που ποτέ δεν ήταν ισορροπίες τελικά).
  Περισσότερο ίσως εμφανές στις άλλες Ευρωπαίκές χώρες π.χ Ουγγαρία, Βουλγαρία άρχισε ήδη να φαίνεται και στην Ελλάδα
  Μοιάζει λίγο αντιφατικό το πως αντιδρά ο μέσος μεσοαστός (που βλέπει την τάξη του να συρρικνώνεται) ή το πως αντιδρά ο μικροαστός (που βλέπει ότι είναι ζήτημα ημερών να προλεταριοποιηθεί).
  Αντιδρά λοιπόν με βάση την κουλτούρα του και τις εμπειρίες του.
  Μουρμουρίζει και ελπίζει ότι ο ίδιος θα γλυτώσει (έστω και με απώλειες) και ο γείτονας του στην διπλανή πόρτα θα είναι ο άτυχος που θα την πληρώσει.
  Παριστάνει ότι είναι πνευματικά καθυστερημένος (και δεν βλέπει στο σύνολο τι συμβαίνει) για να κρύψει την κοινωνική του καθυστέρηση (την αδιαφορία του και τον ατομισμό του).
  Είναι πιθανά θυμωμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί (και τώρα που γενικεύτηκε δεν θα πληρώσει διόδια) αλλά που να βγαίνουμε από την ΕΟΚ τώρα;
  Βέβαια αν εκδιωχθούν ή αν τους βγάλλουν οι ηγέτες τους κάποια στιγμή, θα νοιώσουν να τους πλημυρίζει εθνική υπερηφάνεια.
  Στο παρελθόν (εθνικοί) πόλεμοι έχουν κερδηθεί ακόμη και μόνο απο το γεγονός, ότι οι στρατιώτες μουρμούριζαν, δυσανασχετούσαν, στασίαζαν ίσως αλλά τελικά δεν άλλαξαν στρατόπεδο.

  Ενα κίνημα μπορεί σίγουρα να διαπαιδαγωγήσει και τέτοιους ανθρώπους, αλλά αν "χαλαρώσει" τα όρια του για να τους συμπεριλάβει σαν συλλογικότητα δεν θα είναι πια κίνημα (θα είναι στάση λεωφορείου).

  Σε αυτό το πλαίσιο η "ύπαρξη ρεαλιστικής πλατφόρμας", οι "άμεσα πραγματοποιήσιμοι στόχοι" δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εναλλακτική πρόταση, που με "κατάλληλες ακόμη περισσότερο ρεαλιστικές τροποποιήσεις" (με ή χωρίς διαβουλεύσεις με τους εκφραστές τους) θα οδηγήσει σε μια διάδοχη κατάσταση αν τα πράγματα ξεφύγουν (όπως ξέφυγαν προς στιγμή π.χ. στην Τυνησία).

  Αντίθετα η πρώτη άσπρη μέρα θα έρθει μόνο κάτω από το φόβο.
  Φόβο, που θα τους γεννήσει το γιγάντωμα ενός κινήματος που θα θέτει ένα και μοναδικό στόχο και θα τον υπηρετεί με μουλαρίσιο πείσμα.
  Την ολοκληρωτική και χωρίς όρους ανατροπή τους.

 7. Οι αντιπαραθέσεις δεν είναι πάντα βλαπτικές, και μπορεί να είναι και γόνιμες

  αρκεί να μην έχουν εμπάθεια. Τότε επιβάλλονται και μπορεί να γεννήσουν πολύ

  γόνιμες ιδέες.

  Τώρα όσον αφορά την αριστερά της ΠΑΣΚΕ κλπ – σήμερα δεν μιλάω για το 1981 –

  (για όσους ελπίζουν σε συμπορεύσεις κλπ):
  Με αυτούς παιδιά δεν θα μπορέσετε να πάτε ούτε μισό τετράγωνο.
  Και αν πάτε παραπέρα θα μείνετε στο τέλος με εκτεθειμένα τα νώτα σας (που

  θάναι και το χειρότερο).
  Δεν μιλάω ατομικά σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο διαβούλευσης με "αυτή τη συλλογικότητα"

  Σίγουρα τρέχουν τα σάλλια (γιατί ο αριθμός τους είναι λιμπιστερός) σε όποιον

  θέλει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα κλπ.
  Το πιό σημαντικό είναι όμως να μην χάσει ο ίδιος την ταυτότητα του και

  "Κουβελοποιηθεί" στο τέλος (χωρίς να το καταλάβει).

  Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι οτι ο νεοφιλελευθερισμός "πήρε το πάνω χέρι" στις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κλπ
  Αλλα ότι η πλειοψηφία της αστικής τάξης συντάσσεται στο νεοφιλελεύθερο όχημα για να ανατρέψει μαζί του τις ισορροπίες (που ποτέ δεν ήταν ισορροπίες τελικά).
  Περισσότερο ίσως εμφανές στις άλλες Ευρωπαίκές χώρες π.χ Ουγγαρία, Βουλγαρία άρχισε ήδη να φαίνεται και στην Ελλάδα
  Μοιάζει λίγο αντιφατικό το πως αντιδρά ο μέσος μεσοαστός (που βλέπει την τάξη του να συρρικνώνεται) ή το πως αντιδρά ο μικροαστός (που βλέπει ότι είναι ζήτημα ημερών να προλεταριοποιηθεί).
  Αντιδρά λοιπόν με βάση την κουλτούρα του και τις εμπειρίες του.
  Μουρμουρίζει και ελπίζει ότι ο ίδιος θα γλυτώσει (έστω και με απώλειες) και ο γείτονας του στην διπλανή πόρτα θα είναι ο άτυχος που θα την πληρώσει.
  Παριστάνει ότι είναι πνευματικά καθυστερημένος (και δεν βλέπει στο σύνολο τι συμβαίνει) για να κρύψει την κοινωνική του καθυστέρηση (την αδιαφορία του και τον ατομισμό του).
  Είναι πιθανά θυμωμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί (και τώρα που γενικεύτηκε δεν θα πληρώσει διόδια) αλλά που να βγαίνουμε από την ΕΟΚ τώρα;
  Βέβαια αν εκδιωχθούν ή αν τους βγάλλουν οι ηγέτες τους κάποια στιγμή, θα νοιώσουν να τους πλημυρίζει εθνική υπερηφάνεια.
  Στο παρελθόν (εθνικοί) πόλεμοι έχουν κερδηθεί ακόμη και μόνο απο το γεγονός, ότι οι στρατιώτες μουρμούριζαν, δυσανασχετούσαν, στασίαζαν ίσως αλλά τελικά δεν άλλαξαν στρατόπεδο.

  Ενα κίνημα μπορεί σίγουρα να διαπαιδαγωγήσει και τέτοιους ανθρώπους, αλλά αν "χαλαρώσει" τα όρια του για να τους συμπεριλάβει σαν συλλογικότητα δεν θα είναι πια κίνημα (θα είναι στάση λεωφορείου).

  Σε αυτό το πλαίσιο η "ύπαρξη ρεαλιστικής πλατφόρμας", οι "άμεσα πραγματοποιήσιμοι στόχοι" δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εναλλακτική πρόταση, που με "κατάλληλες ακόμη περισσότερο ρεαλιστικές τροποποιήσεις" (με ή χωρίς διαβουλεύσεις με τους εκφραστές τους) θα οδηγήσει σε μια διάδοχη κατάσταση αν τα πράγματα ξεφύγουν (όπως ξέφυγαν προς στιγμή π.χ. στην Τυνησία).

  Αντίθετα η πρώτη άσπρη μέρα θα έρθει μόνο κάτω από το φόβο.
  Φόβο, που θα τους γεννήσει το γιγάντωμα ενός κινήματος που θα θέτει ένα και μοναδικό στόχο και θα τον υπηρετεί με μουλαρίσιο πείσμα.
  Την ολοκληρωτική και χωρίς όρους ανατροπή τους.

 8. Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή………
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές ……

  Παραπάνω παράθεσα την αρχή δυο παραγράφων από το άρθρο του Δελαστικ. έχω την εντύπωση ότο Φάσκει και αντιφάσκει ο αρθρογράφος. Σε απλά ελληνικά είναι δυο παράγραφοι με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις.

 9. Θα εκτιμουσα giorgis αν εκανες το ιδιο και με τις επιθεσεις του ΝΑΡ απενταντι στο κομμα. Υπαρχει μια μονομερια εκ μερους σου μην το αρνεισε. Προχθες μολις διαβαζα απομωνομενες εκφρασεις τις Αλεκας απο το 1997 για τις κινητοποιησεις των εκπαιδευτικων τοτε(!).
  Αντοιστιχα παραδειγματα υπαρχουν και απο την αλλη πλευρα θα ηταν πιο εντιμο να την εβαζες και αυτη. Αν και προσωπικα δεν διαφωνω με την κριτικη του Κομματος απεναντι στο ΝΑΡ ουτε και σε αυτο το αρθρο.
  Μολις προσφατα τον ΝΑΡ αποκοπηκε απο τις συγκεντρωσεις του απο την ΓΣΕΕ. Οταν το ΠΑΜΕ εκανε ξεχωριστες συγκεντρωσεις η υπολοιπη αριστερα ελεγε το "διασπαστικο ΠΑΜΕ". Τωρα το διασπαστικο ΝΑΡ, λεει το ΠΑΜΕ παλι διασπαστικο επειδη δεν παει με το ΝΑΡ(κλασικα συμ-πτωματα οπορτουνισμου.) Ειναι ξεκαθαρο στις γραμμες του ΝΑΡ οι συνεργασιες ΟΧΙ με κοσμο που ψηφισε παλια ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΚΕ να ερθει μαζι τους ή με το ταξικο συνδικαλιστικο κινημα, αλλα ακομα και με κομματια της ηγεσιας της που κατα καιρους εχουν εκφρασει καποιους προβληματισμους. Αυτο ειναι επικινδυνο.

 10. Νομιζω εδω και χρονια καποιοι πιπιλιζουν για την συν κυβερνιση του 89 κανοντας παντιερα και πολεμικη την τοτε ηγεσια του κκε που τωρα τα βρισκουν μαζι και κατηγορουν το κκε σημερα για σεχταρισμο ποιοι οι βασιλιαδες του σεχταρισμου ναρ -ανταρσια και αλλα κομματιδια.ΦταΝΗ ΠΟΙΑ ΕΜΕΙς ΟΙ ΚΚΕΔΕς λεμε ναι στο διαλογο λεμε ναι στην κριτικη και στην πολεμικη γιατη κατι στο τελος θετικο θα βγη.

 11. Το παρήγορο είναι ότι η βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου υποχρεώνει ολοένα…

  Αυτό δεν είναι ούτε καν παρήγορο. Στο ίδιο ελικόπτερο με τον παπανδρέου πρέπει να μπουν και αυτοί. Ούτε μήνας δεν έχει περάσει από τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τα μυστικά ραντεβού με τον ΣΕΒ. Αυτά είναι σα διαφήμιση ότι μπορεί και να αλλάξουν κάτω από την πίεση των οργισμένων. Είναι σαν αυτούς που ψήφισαν πασοκ γιατί νόμιζαν ότι άλλαξε.

 12. Όχι, ΔΕΝ καλλιεργεί αυταπάτες. ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ τι γράφει: ¨Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ προσπαθούν με τη διακήρυξη που έβγαλαν να συγκρατήσουν την οργισμένη κατά της κυβέρνησης βάση της ΠΑΣΚΕ.¨
  Έλεος πια. Ένα κι ένα κάνουν δύο!

 13. Δεν καλλιεργεί αυταπάτες ο Δελαστίκ για την ΠΑΣΚΕ της οποίας ο ρόλος είναι γνωστός? Και μάλιστα για τα μεγαλοστελέχη που όλοι ξέρουν τον άθλιο ρόλο τους. Αυτοί μόνο ειρωνεία χρειάζονται για τις διακηρύξεις τους.
  A και κριτική κάνουν όλοι σε όλους και δεν είναι λάθος (μέχρι και η προλεταριακή σημαία κάνει κριτική στο ναρ, το ναρ στο κκε,το κκε στο συριζα κλπ). Εδώ το ΝΑΡ έκανε προχθές κριτική στο ΚΚΕ με αποσπάσματα μέχρι και από το 1982. Εκεί δεν ίσχυε ότι με αποσπάσματα κάνεις και το χριστό αντίχριστο αλλά ότι απαντά στις συνεχείς επιθέσεις κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *