Νέα μαρτυρία για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων

4B7584347E384CB34087A67C707FE998Μετά την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» με τους 139 Σύρους που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα, ακόμη ένα περιστατικό έρχεται στο φως, με 65 αυτή τη φορά πρόσφυγες. Εννέα από αυτούς επέστρεψαν στην Ελλάδα και ζουν κρυμμένοι ζητώντας προστασία από οργανώσεις και κόμματα

Του Δημήτρη Αγγελίδη

Μαρτυρία για νέο περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από την Ορεστιάδα στην Τουρκία φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με πληροφορίες στενού συγγενή γυναίκας που επαναπροωθήθηκε μαζί με τα δύο παιδιά της και άλλους περίπου 65 πρόσφυγες, το περιστατικό συνέβη στις 14 Νοεμβρίου, μόλις δύο μέρες μετά την επιχείρηση επαναπροώθησης 139 Σύρων από το χωριό Πραγγί, την οποία αποκαλύψαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νέα μαρτυρία αναδεικνύει όχι μόνο τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την πλήρη αποτυχία των επιχειρήσεων επαναπροώθησης να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά. Η συγκεκριμένη γυναίκα με τα παιδιά της και άλλους έξι ξαναπέρασαν τα σύνορα πριν από έξι μέρες. Σήμερα ζουν κρυμμένοι στην Ελλάδα, σε άθλιες συνθήκες και φοβούνται να εμφανιστούν. Ζητούν τη μεσολάβηση οργανώσεων, κομμάτων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν ξανά τη βία και την παρανομία εκ μέρους των Αρχών.

Αυτή τη φορά, πάντως, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για τις Αρχές, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των προσφύγων που στις 12 Νοεμβρίου έγιναν αντιληπτοί στο χωριό Πραγγί τη στιγμή της σύλληψής τους, λίγο πριν χαθούν τα ίχνη τους, καθώς η αστυνομία δηλώνει πλήρη άγνοια.

Το Σάββατο, πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα. Σε ψήφισμα που επέδωσαν στην αστυνομία, επικαλέστηκαν «μαρτυρίες ντόπιων και φωτογραφικά ευρήματα που επιβεβαιώνουν το περιστατικό» και ζήτησαν την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπεύθυνων.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να απαντήσει στις μαρτυρίες με τη γνωστή μέθοδο της ΕΔΕ. Τη στιγμή που η πολιτική και φυσική ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας αρνείται ακόμα και να συζητήσει αναλυτικές εκθέσεις των πιο έγκυρων διεθνών οργανώσεων, που καταγράφουν συστηματική εφαρμογή μαζικών επαναπροωθήσεων, είναι εξαιρετικά αμφίβολη η πιθανότητα όχι να εντοπίσει και να τιμωρήσει η ΕΔΕ τους δράστες αλλά έστω και να αποκαλύψει ψήγματα της αλήθειας.

Ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Πασχάλης Συριτούδης, δήλωσε στην αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων πολιτών πως στην Ορεστιάδα «δεν υπάρχει περίπτωση να υπήρξαν βίαιες συμπεριφορές από αστυνομικό σε βάρος μετανάστη» (!) και επιχείρησε να στοχοποιήσει τους ίδιους τους μετανάστες. «Συχνά οι μετανάστες τηλεφωνούν από τουρκικό έδαφος σε οργανισμούς ή στις ελληνικές αρχές, χρησιμοποιώντας το σήμα ελληνικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να δημιουργήσουν σενάριο δίωξής τους εντός ελληνικών συνόρων» (!). Ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέλαβε δεκατρείς πρόσφυγες στο Πραγγί, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπήρχαν περισσότεροι. «Μπορεί να μην τους προλάβαμε…», είπε.

Το νέο περιστατικό επαναπροώθησης το διηγήθηκε χτες στην «Εφ.Συν.» στενή συγγενής μιας γυναίκας από την ομάδα των επαναπροωθημένων. Η συγγενής αυτή ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Η μαρτυρία της έχει ως εξής: «Γύρω στα 65 άτομα, οι περισσότεροι Σύροι, είχαν περάσει γύρω στις 9 Νοεμβρίου τα σύνορα. Ανάμεσά τους ήταν η αδερφή μου με τα παιδιά της και γείτονές τους που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Πέρασαν το ποτάμι, περπάτησαν τρεις μέρες, κατέληξαν σ’ ένα δάσος. Μείνανε στο δάσος δύο νύχτες, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς σκέπασμα, βρεγμένοι από τα νερά της βροχής. Οπως πηγαίνανε να φύγουν, τους είδε η αστυνομία. Αυτό έγινε στις 14 Νοεμβρίου, στην Ορεστιάδα. “Είμαστε πρόσφυγες, θέλουμε να ζητήσουμε άσυλο”, είπαν στους αστυνομικούς. Αλλά οι αστυνομικοί τούς πιάσανε, τους πήγαν σ’ ένα αστυνομικό τμήμα και τους άφησαν έξω γονατιστούς, με τα χέρια δεμένα πίσω.

»Τους κράτησαν έτσι πέντε έξι ώρες, μες στην παγωνιά και τη βροχή, χωρίς να τους προσφέρουν τίποτα απολύτως. Μετά από πολλά παρακάλια, τους έφεραν μπουκαλάκια με νερό από τα οποία είχαν αφαιρέσει την ετικέτα, ίσως για να μην υπάρχουν στοιχεία ότι έφτασαν οι πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος, και τους ζήτησαν να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Ενα παιδάκι δέκα χρονών είχε πολύ υψηλό πυρετό, ζήτησε γιατρό, δεν φέρανε. Το μόνο που κάνανε ήταν να του φέρουν ένα κρουασάν, που κι αυτό ζήτησαν να το πληρώσουν οι πρόσφυγες.
»Το βράδυ τούς κουβαλήσανε στην άκρη του ποταμού. Εκεί τους παρέδωσαν σε κάποια άτομα που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους. Μόνο τα μάτια τους φαίνονταν. Αυτοί προσπάθησαν να τους εξευτελίσουν με κάθε τρόπο. Τους χτύπησαν τόσο άσχημα που τρέχανε αίματα. Μια γυναίκα είχε τον άντρα της με πρόβλημα στην καρδιά. Επαθε έμφραγμα από το φόβο του ο άνθρωπος, κι άρχισε να ουρλιάζει η γυναίκα του και να ζητάει βοήθεια. Την τράβηξαν από τα μαλλιά, την έσπασαν στο ξύλο, την πέταξαν στο ποτάμι. Σήκωσαν τον άντρα της, παρά το έμφραγμα που είχε πάθει και τον πέταξαν κι αυτόν στο ποτάμι βρίζοντας. Είχαν ένα εργαλείο στο χέρι τους κι όποιον περνούσε κοντά τους τον χτυπούσαν δυνατά στο κεφάλι. Μετά τους βάλανε ανά ομάδες σ’ ένα φουσκωτό και τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία. Εκεί τους έπιασε η τουρκική αστυνομία. Τους άφησε ελεύθερους μετά από τέσσερις πέντε μέρες.

»Πριν από πέντε μέρες, εννιά άτομα απ’ αυτούς ξαναπέρασαν τα σύνορα. Αυτή τη στιγμή ζουν κρυμμένοι χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Ανάμεσά τους βρίσκεται μια καθηγήτρια πανεπιστημίου, φοιτητές, γιατροί. Βρίσκεται επίσης μια νεφροπαθής, με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Φοβούνται να παραδοθούν στην αστυνομία, όχι μόνο για να μην τους γυρίσουν πίσω, αλλά για να μη φάνε ξανά το ξύλο που έφαγαν. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Ξέρουν ότι δεν προσφέρει τίποτα η Ελλάδα στους πρόσφυγες, παρά μόνο βία και μεγάλη δυστυχία. Σκεφτείτε να έρχεται ένας δυστυχισμένος άνθρωπος από τον πόλεμο, τον πόνο και την πείνα, και να αντιμετωπίζει καταστάσεις που δεν είδε ούτε στον πόλεμο. Είναι αμαρτία».

Αλλοι τρεις Σύροι «εξαφανίστηκαν» χθες

Τα ίχνη τριών άλλων Σύρων προσφύγων χάθηκαν χτες στην Ορεστιάδα, όπως ενημερώνει την «Εφ.Συν.» στενός συγγενής τους που ζει στη Σουηδία. Πρόκειται για τον Αχμέτ Φαρχάτ, τον Σομάρ Σαχίν και έναν ακόμη, που κατάφεραν να διαφύγουν από συριακή φυλακή, όπου κρατούνταν μαζί με έξι αδέρφια τους για αντικαθεστωτική δράση. Χτες στις οκτώ το πρωί, ώρα Ελλάδας, ο Τζαφέρ Αμάρ, Σύρος πρόσφυγας που ζει στη Σουηδία, δέχτηκε τηλεφώνημά τους ότι τους συνέλαβαν και τους κρατούσαν στο τμήμα της Ορεστιάδας.

«Πήρα τηλέφωνο στο τμήμα. Μου είπαν ότι δεν υπάρχει κανένας εκεί. Μίλησα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και επικοινώνησαν και αυτοί με το τμήμα, κανένας δε γνώριζε τίποτα. Από τότε, όποτε προσπαθώ να τους τηλεφωνήσω, μου βγαίνει μήνυμα ότι το τηλέφωνο είναι εκτός λειτουργίας», μας λέει.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε το βράδυ με τον αστυνομικό διευθυντή Ορεστιάδας Πασχάλη Συριτούδη, ο οποίος είπε πως συνελήφθησαν χτες ένας διακινητής προσφύγων και έξι Σύροι τους οποίους είχε φέρει στην Ελλάδα. Δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για το αν ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονταν οι τρεις που αγνοούνταν.
Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης της Ορεστιάδας. Σήμερα η δικογραφία πηγαίνει στον εισαγγελέα

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημεριδα των Συντακτών την Τετάρτη 26/11/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *