Ταξική Ενότητα Ιωαννίνων: Μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία του Εργατικού Κέντρου

ekiΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Πραγματικά έκπληκτοι μείναμε από τον τρόπο με τον οποίο οι δύο μεγάλες παρατάξεις του εργατικού κέντρου ΠΑΣΚΕ και ΠΑΜΕ, απαξίωσαν και γελοιοποίησαν τη σημαντικότερη διαδικασία του εργατικού κέντρου, το συνέδριό του. Από την αρχή της διαδικασίας φάνηκε ότι το έργο ήταν στημένο. Οι διαφωνίες που χώρισαν τις δύο αυτές παρατάξεις όλο το διάστημα της προηγούμενης διοίκησης ξαφνικά έπαψαν να υπάρχουν αποδεικνύοντας το πόσο προσχηματικές και πόσο μικρή σημασία έχουν μπροστά στη μάχη της κάλπης. Η διαδικασία λοιπόν, προχώρησε σε αγαστή συνεργασία μεταξύ του ΠΑΜΕ και του κοινού ψηφοδελτίου ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ.

Με μια συμμαχία ιστορικής σημασίας για το εργατικό κέντρο το ΠΑΜΕ αποδέχτηκε ουσιαστικά τη διαγραφή του σωματείου συνταξιούχων από τη δύναμη του εργατικού κέντρου, κάτι που εδώ και καιρό ζητούσε η ΠΑΣΚΕ, και την ίδια στιγμή η απερχόμενη διοίκηση της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αποδέχτηκε τα αποτελέσματα του σωματείου οικοδόμων παρά το ότι το ΠΑΜΕ αρνήθηκε να φέρει στο εργατικό κέντρου την κατάσταση ψηφισάντων, χωρίς την οποία σύμφωνα με το καταστατικό οι αντιπρόσωποι του σωματείου δε έπρεπε να γίνουν δεκτή στη συνέλευση.

Μάλιστα προκειμένου να μην αναλάβει το ΠΑΜΕ την ευθύνη για τη διαγραφή του σωματείου συνταξιούχων είχε συμφωνηθεί από πριν να μη γίνει και ψηφοφορία στα επίμαχα ζητήματα κάτι που σαν ταξική ενότητα επίμονα ζητήσαμε αλλά και οι δύο παρατάξεις του προεδρείου το αρνήθηκαν, θέτοντας μάλιστα και τη διαδικασία της ψηφοφορίας για την εφορευτική επιτροπή, και κατά συνέπεια τις εκλογές της επόμενης βδομάδας παράνομη και αντικαταστατική.

Πρέπει να τονίσουμε ότι το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων είναι το μόνο που εδώ και χρόνια έχει πάρει, προς τιμή του, απόφαση για τη συμμετοχή των συνταξιούχων με δικαίωμα λόγου και ψήφου στις διαδικασίες του. Είναι εντυπωσιακό πώς μια τέτοια ιστορική απόφαση που είχε επικυρωθεί και στα δικαστήρια, καταπατάται με τη συμφωνία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ χωρίς καν να ψηφιστεί από το συνέδριο.

Η υπόλοιπη διαδικασία κύλησε κατά τα αναμενόμενα, με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ να ψηφίζει να γίνουν πρώτα οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της εφορευτικής και στη συνέχεια οι ομιλίες του συνεδρίου, μια διαδικασία που εκφύλισε ακόμη περισσότερο το συνέδριο καθώς οι περισσότεροι σύνεδροι της παράταξης αυτής φύγαν μετά το πέρας των εκλογών, όπως γίνεται πάντοτε, (να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε με 3 ψήφους διαφορά, γι’ αυτό και είχε σημασία να μην ψηφίσουν οι 6 σύνεδροι των συνταξιούχων). Οι σύνεδροι του ΠΑΜΕ από την άλλη δε φύγαν, συνέχισαν παρόλα αυτά των εκφυλισμό της διαδικασίας από τη μία μπαινοβγαίνοντας στη αίθουσα κατ’ εντολή για να ακούσουν μόνο τις ομιλίες του επικεφαλή τους.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε του πλήρη εκφυλισμό των τοποθετήσεων και από τις δύο παρατάξεις. Η αντιπαράθεση έμεινε μεταξύ τους στα οικονομικά και στο κατά πόσο ο πρόεδρος μετακινείται με λεωφορείο ή  με το αυτοκίνητό του ότι κάνει ταξίδια. Καμία αναφορά από κανέναν (και πολύ περισσότερο από το ΠΑΜΕ) για το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές, για το πρόγραμμα δράσης τους, για τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης της πόλης μας.

Ήταν φανερό ότι τα κουκιά τα είχαν από πριν μετρημένα και συνεννοημένα μεταξύ τους. Εμείς θα είμαστε εδώ για να τους χαλάσουμε τη σούπα.

ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Γιάννενα 26/11/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *