Τίρανα: 3 Νεκροί και 40 τραυματίες από σφαίρες σε διαδήλωση

Τρεις νεκροί και σαράντα τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης Μπερίσα στα Τίρανα.

“Έχουμε νεκρούς πολίτες. Με βάση τα σημάδια φαίνεται ότι πυροβολήθηκαν από μικρή απόσταση με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν ήδη νεκροί όταν διακομίστηκαν εδώ”, δήλωσε ο Σάμι Κοτσέκου, χειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων.

Οι διαδηλωτές μετά από τρεις ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία, αποσύρθηκαν μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση απαίτησαν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.

Χιλιάδες άτομα έδωσαν “ραντεβού” στη διαδήλωση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που είχαν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών.

Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.

Αφορμή γι’ αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ’ αυτό “πρωταγωνιστούσε” ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν τους διαδηλωτές. Δήλωσε επίσης ότι “οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα”.

Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα “έπεσαν στο κενό”.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα σε κοινή ανακοίνωση τους εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται “απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση”.

Η ιταλική διπλωματία ανακάλεσε σήμερα όλες τις αλβανικές πολεμικές δυνάμεις “στην τάξη και τη μετριοπάθεια”.”Απευθύνουμε ένα κάλεσμα για ηρεμία και μετριοπάθεια προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιλύσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις μέσω του διαλόγου και των πολιτικών συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, διότι οι πράξεις βίας είναι απαράδεκτες”, τόνισε ο Μαουρίτσιο Μασάρι, εκπρόσωπος του ιταλικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: Αλφαβήτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *