95 χρόνια από τη Γερμανική Επανάσταση

94726-newΠροκήρυξη της Ομάδας «Σπάρτακος»

 

Προλετάριοι! Εργάτες κι εργάτισσες!
Σύντροφοι!

Η επανάσταση έχει αρχίσει στη Γερμανία. Οι μάζες των φαντάρων που επί τέσσερα χρόνια οδηγούνταν στο σφαγείο για χάρη του καπιταλιστικού κέρδους και οι μάζες των εργατών που επί τέσσερα χρόνια υφίσταντο την εκμετάλλευση, την καταπίεση και την πείνα έχουν εξεγερθεί. Το φοβερό εκείνο εργαλείο της καταπίεσης –ο πρωσικός μιλιταρισμός, αυτή η μάστιγα της ανθρωπότητας– κείτεται συντρίμμια στο έδαφος. Οι πιο επιφανείς εκπρόσωποί του, και συνάμα οι πιο καταφανείς ένοχοι αυτού του πολέμου, ο Κάιζερ και ο διάδοχος, έφυγαν από τη χώρα. Παντού συγκροτούνται συμβούλια εργατών και στρατιωτών.

Προλετάριοι όλων των χωρών, δεν λέμε πως στη Γερμανία όλη η εξουσία έχει πραγματικά περάσει στα χέρια των εργαζομένων, ότι έχει κιόλας επιτευχθεί ο πλήρης θρίαμβος της προλεταριακής επανάστασης. Στην κυβέρνηση βρίσκονται ακόμα όλοι εκείνοι οι σοσιαλιστές που τον Αύγουστο του 1914 εγκατέλειψαν το πιο πολύτιμο απόκτημά μας, τη Διεθνή –αυτοί που επί τέσσερα χρόνια* πρόδιδαν την εργατική τάξη και τη Διεθνή.

Ωστόσο, προλετάριοι όλων των χωρών, αυτή τη στιγμή οι Γερμανοί προλετάριοι απευθύνονται σ’ εσάς. Πιστεύουμε πως έχουμε το δικαίωμα ν’ απευθυνόμαστε εξ ονόματός τους σ’ εσάς. Από την πρώτη μέρα αυτού του πολέμου πασχίσαμε να κάνουμε το διεθνιστικό χρέος μας πολεμώντας αυτή την εγκληματική κυβέρνηση με όλες μας τις δυνάμεις και στιγματίζοντάς την ως τον πραγματικό ένοχο αυτού του πολέμου.

Τώρα, τη στιγμή τούτη, δικαιωνόμαστε απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη Διεθνή και απέναντι στο γερμανικό προλεταριάτο. Οι μάζες συμφωνούν μ’ ενθουσιασμό μαζί μας· ολοένα και ευρύτεροι κύκλοι του προλεταριάτου συμμερίζονται τη συναίσθηση ότι έχει πλέον σημάνει η ώρα να λογαριαστούμε με την ταξική καπιταλιστική εξουσία.

Αλλά το μεγάλο αυτό έργο δεν μπορεί να το φέρει σε πέρας μόνο του το γερμανικό προλεταριάτο: μπορεί ν’ αγωνιστεί και να θριαμβεύσει μόνο προσφεύγοντας στην αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου.

Σύντροφοι των εμπολέμων χωρών, έχουμε επίγνωση της κατάστασής μας. Ξέρουμε καλά πως οι κυβερνήσεις σας, αφού κατέκτησαν τη νίκη, τύφλωσαν ένα μεγάλο μέρος του λαού με τη λάμψη αυτού του θριάμβου. Ξέρουμε πως κατάφεραν με την εγκληματική τους επιτυχία να ξεχνιούνται τα σχέδια και οι σκοποί τους […]

Ο ιμπεριαλισμός σ’ όλες τις χώρες δεν ξέρει από «κατανόηση»· ξέρει μόνο ένα νόμο – του καπιταλιστικού κέρδους· ξέρει μόνο μια γλώσσα – του σπαθιού· ξέρει μόνο μια μέθοδο – της βίας. Κι αν μιλάει τώρα σ’ όλες τις χώρες, στις δικές σας καθώς και στη δική μας, για «δικαιώματα των μικρών εθνών», για «αφοπλισμό των λαών», χρησιμοποιεί απλούστατα τα ψεύτικα εκείνα λόγια με τα οποία συνηθίζει ν’ αποκοιμίζει το προλεταριάτο.

Προλετάριοι όλων των χωρών! Τούτος εδώ πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος! Το χρωστάμε αυτό στα δώδεκα εκατομμύρια των θυμάτων· το χρωστάμε αυτό στα παιδιά μας· το χρωστάμε αυτό στην ανθρωπότητα.

Η Ευρώπη βγαίνει ρημαγμένη μεσ’ από την επαίσχυντη σφαγή. Δώδεκα εκατομμύρια νεκροί καλύπτουν το μακάβριο τοπίο του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος. Ο ανθός της νεολαίας και οι άριστοι των εμπολέμων εθνών θερίστηκαν. Ανυπολόγιστες παραγωγικές δυνάμεις καταστράφηκαν εντελώς. Η ανθρωπότητα είναι ήδη σχεδόν ετοιμοθάνατη από την αιμορραγία. Νικητές και νικημένοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Η ανθρωπότητα απειλείται από τον πιο τρομερό λιμό, από παράλυση της παραγωγικής μηχανής, από επιδημίες, από την έσχατη εξαθλίωση. Ο μεγάλος υπαίτιος αυτής της φοβερής  αναρχίας, αυτού του απόλυτου χάους –οι άρχουσες τάξεις– δεν είναι σε θέση να ελέγξουν το δημιούργημά τους. Το τέρας του κεφαλαίου που προκάλεσε την κόλαση του παγκόσμιου πολέμου δεν είναι, βέβαια, σε θέση να τη διώξει, να φέρει πραγματική τάξη, να εξασφαλίσει ψωμί και δουλειά, ειρήνη και πολιτισμό, δικαιοσύνη και ελευθερία στη βασανισμένη ανθρωπότητα.

Αυτό που προετοιμάζουν οι άρχουσες τάξεις υπό την ονομασία της ειρήνης και της δικαιοσύνης δεν είναι παρά τα νέα κατορθώματα της κτηνώδους δύναμης απ’ όπου προβάλλει με χίλια κεφάλια η Λερναία Ύδρα της καταπίεσης, του μίσους και των νέων αιματηρών πολέμων.

Μόνο ο σοσιαλισμός είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο της διαρκούς επανάστασης, να γιατρέψει τις αμέτρητες πληγές απ’ όπου αιμορραγεί η ανθρωπότητα, να μεταμορφώσει τις ευρωπαϊκές πεδιάδες, που τις έχουν ανασκάψει οι Τέσσερις Ιππείς της Αποκαλύψεως, σε ανθισμένους κήπους, να φέρει δεκαπλάσιες παραγωγικές δυνάμεις στη θέση αυτών που καταστράφηκαν, να αφυπνίσει όλες τις φυσικές και ηθικές δυνάμεις του ανθρώπου και να αντικαταστήσει το μίσος και τη διχόνοια με την αδελφική αλληλεγγύη, την αρμονία και τον σεβασμό για κάθε ανθρώπινη ύπαρξη […]

Προλετάριοι όλων των χωρών, καλώντας σας τώρα σ’ ένα κοινό αγώνα, δεν το κάνουμε για χάρη των Γερμανών καπιταλιστών που, κάτω από την ταμπέλα του «γερμανικού έθνους» προσπαθούν ν’ αποφύγουν τις συνέπειες των εγκλημάτων τους· το κάνουμε για μας και για σας. Να μην ξεχνάτε πως οι καπιταλιστές των χωρών σας ετοιμάζονται να πνίξουν στο αίμα την επανάστασή μας, που τη φοβούνται γνωρίζοντας πως στρέφεται εναντίον τους. Εσείς οι ίδιοι δεν γίνατε με τη «νίκη» σας πιο ελεύθεροι από πριν, γίνατε πιο σκλάβοι. Αν οι άρχουσες τάξεις σας πετύχουν να στραγγαλίσουν την προλεταριακή επανάσταση στη Γερμανία, καθώς και στη Ρωσία, θα στραφούν ύστερα εναντίον σας με διπλασιασμένη σφοδρότητα. Οι δικοί σας καπιταλιστές ελπίζουν ότι η νίκη επάνω μας και πάνω στην επαναστατημένη Ρωσία θα τους δώσει τη δύναμη να σας υποτάξουν με το μαστίγιο και να υψώσουν τη χιλιόχρονη αυτοκρατορία πάνω στον τάφο του σοσιαλισμού.

Γι’ αυτό, το προλεταριάτο της Γερμανίας απευθύνεται αυτή την ώρα σ’ εσάς. Η Γερμανία εγκυμονεί την κοινωνική επανάσταση αλλά ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο από το παγκόσμιο προλεταριάτο.

Γι’ αυτό σας καλούμε: «Σηκωθείτε για τον αγώνα! Σηκωθείτε για δράση! Δεν είναι πλέον καιρός για κούφια μανιφέστα, πλατωνικές αναλύσεις και ηχηρά λόγια! Η ώρα της δράσης σήμανε για τη Διεθνή!». Σας ζητάμε να εκλέξετε συμβούλια εργατών και στρατιωτών σε κάθε τόπο όπου θα καταλάβετε την πολιτική εξουσία και να κάνετε ειρήνη μαζί μας.

Όχι, δεν πρέπει ν’ αφήσουμε αυτό το έργο στον Λόυντ Τζώρτζ και στον Πουανκαρέ, στον Σονίνο, στον Γουίλσον και στον Έρτσμεργκερ ή στον Σάιντμαν· δεν πρέπει να το αφήσουμε σ’ αυτούς. Η ειρήνη πρέπει να πραγματοποιηθεί κάτω από το λάβαρο της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Προλετάριοι όλων των χωρών! Σας καλούμε να ολοκληρώσετε το έργο της σοσιαλιστικής απελευθέρωσης, να επαληθεύσετε τα λόγια εκείνα με τα οποία αλληλοχαιρετιόμαστε τον παλιό καιρό και τα οποία τραγουδούσαμε καθώς χωριζόμαστε:

Ω, νάτη, μας προσμένει στον Κόσμο η Διεθνής!

 

Πρώτη δημοσίευση: «Richtlinien für die Arbeiter- und Soldatenräte Deutschlands», Die Rote Fahne (26 Noεμβρ. 1918).

* Δηλαδή την τετραετία 1914-18 του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

[αναδημοσιεύεται από το βιβλιαράκι Φωνές από την Βαϊμάρη, μετάφραση Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, εκδ. Ύψιλον/βιβλία. Στη συλλογή περιλαμβάνονται κείμενα των  Αϊνστάιν, Φρόιντ, Ντέμπλιν, Χάινριχ Μαν κ.ά. (και του… Γκαίμπελς).

Πηγή:eek.gr Νέα Προοπτική – Τεύχος 560, Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *