3 Δεκεμβρίου σήμερα, …Παγκόσμια ημέρα για την Αναπηρία.

rsz_1rsz_specialpedagog-1440x8102ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
στην  ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τι σημαίνει αυτό  στην σημερινή Ελληνική πραγματικότητα….

•Πάνω από το 10% των πολιτών αυτής της χώρας είναι άτομα με αναπηρία και καθημερινά εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αφού πρέπει να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
•Πρέπει να συναλλάσσονται καθημερινά με ένα σύστημα υγείας που καταρρέει (όσοι από αυτούς έχουν ακόμη ασφάλεια βέβαια…).
•Καλούνται να πληρώσουν για τις θεραπείες τους αφού πρώτα ”διαπομπεύτηκαν” από την πολιτική ηγεσία   αυτού του τόπου, ως «ανάπηροι μαϊμού» . Το χειρότερο θα πρέπει να  ”επιλέξουν” ποια θεραπεία αντέχουν να  αγοράσουν και ποια όχι.
•Η πρόσβασή τους σε εργασία περιορίζεται προς την ανεργία ή στη  συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς κανένα  αντίκρισμα.
•Πρέπει να επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιώσουν την ύπαρξη της αναπηρία τους από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, διαδικασία που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και 1 χρόνο. Φυσικά χωρίς να λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται και που για πολλούς από τους αναπήρους είναι το μόνο τους έσοδο σε αυτή την χρονική αναμονή.
•Τα Ειδικά Σχολεία υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και χωρίς δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών σε αυτά.
•Οι ανασφάλιστοι πολίτες με αναπηρία δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.
•Τα ΝΠΙΔ πρόνοιας που εκπαιδεύουν ΑμεΑ  αντικαθιστώντας  την κρατική ανυπαρξία οδηγούνται σε κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση τους με μοναδικό έσοδο τις οικογένειες των αναπήρων, αφού  η πενιχρή χρηματοδότηση  από το κράτος  τείνει να καταργηθεί.

Και αν τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία ακούγονται ως πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, εμείς απαντάμε πως η κατοχύρωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της πρόσβασης σε υγεία, εργασία, εκπαίδευση είναι κατοχυρωμένο Συνταγματικό Δικαίωμα και αφορά ΟΛΟΥΣ τους πολίτες αυτής της χώρας.
Η επιβίωση  των ΑμεΑ δεν είναι δείκτης ”πολυτέλειας”, αλλά δείκτης πολιτισμού μιας χώρας.

ΠΡΟΝΟΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ  ΕΥΘΗΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *