Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα,

 Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα,
με αφορμή το πόρισμα της ισραηλινής επιτροπής Τουρκέλ

 Το Ισραηλινό Απαρτχάιντ απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι όχι απλώς είναι αμετανόητο για τα εγκλήματά του, αλλά και αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η διεθνής κοινή γνώμη έχει αρχίσει να κουράζεται από τα συνεχή ψέματα και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Όπως αναμενόταν, το αρχικό πόρισμα της ισραηλινής επιτροπής Τουρκέλ για την επίθεση στον Στόλο της Ελευθερίας απάλλαξε οποιασδήποτε ευθύνης του φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της σφαγής, της απαγωγής και των βασανιστηρίων. Σύμφωνα με αυτό οι Ισραηλινοί κομάντος ενήργησαν «νόμιμα» και ευρισκόμενοι «σε άμυνα» και «δεν παραβιάστηκε το διεθνές δίκαιο». Το πρόβλημα, κατά την επιτροπή, ήταν ότι δεν είχαν επαρκείς πληροφορίες για το τι θα αντιμετώπιζαν κατά την επιδρομή, αλλά παρόλα αυτά ενήργησαν «με πολύ λογική» και με «επαγγελματισμό». Ενώ επικροτείται η επιλογή να σταλούν κομάντος εναντίον των ακτιβιστών. Βέβαια για να στηρίξει τη θέση της η επιτροπή δεν αποφεύγει τα καταφανή ψεύδη, όπως ότι οι επιβαίνοντες στο Μάβι Μάρμαρα δήθεν άνοιξαν πυρ εναντίον των Ισραηλινών. Ακόμα χειρότερα η επιτροπή έρχεται να επικροτήσει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνοντας ότι είναι νόμιμος αφού «δεν προκαλεί πείνα» παρά μόνο «έλλειψη διατροφικής σταθερότητας».

Δεν είναι ανάγκη εμείς ως Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», να αντικρούσουμε το αποτέλεσμα της «έρευνας» που κάθε άλλο παρά μας εξέπληξε. Αρκεί να ακούσουμε τι λένε οι διεθνείς ανεξάρτητοι φορείς.

Ακόμα και η ουδέτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία έσπευσε αμέσως να εκφραστεί αποδοκιμαστικά για το πόρισμα της επιτροπής δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Έχουμε ακόμα να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες της αναφοράς 300 σελίδων του δικαστή Τουρκέλ, αλλά σίγουρα φαίνεται σαν ένα «ξέπλυμα», με τις ισραηλινές αρχές να απαλλάσσονται από αδίκημα παρόλο που οι ενέργειές τους άφησαν εννιά ανθρώπους νεκρούς. Ειλικρινά η αξιοπιστία της έρευνας του δικαστή Τουρκέλ τέθηκε υπό αμφισβήτηση από τότε που ορίστηκε. Δυστυχώς, τώρα φαίνεται καθαρά ότι οι αμφιβολίες που εμείς και άλλοι είχαν για την ανεξαρτησία της, αποδείχθηκαν σωστές. Αυτό το αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει μόνο για να ενισχύσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι ισραηλινές αρχές είναι τώρα απρόθυμες και ανίκανες να αποδώσουν δικαιοσύνη και λογοδοσία για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις τους».

Ενώ για το τι πραγματικά συνέβη κατά την επιδρομή αρκεί να υπενθυμίσουμε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHRC), στο οποίο μέλη μας πρόθυμα κατέθεσαν σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που το αρνήθηκαν. Στο πόρισμα αυτό αναφέρεται ότι η επιτροπή «κατέληξε ότι πραγματικά πυρά χρησιμοποιήθηκαν από το ελικόπτερο προς το πάνω κατάστρωμα [του Μάβι Μάρμαρα] πριν την κάθοδο των στρατιωτών. […] Η επιτροπή δεν βρήκε αποδείξεις που να δείχνουν ότι οποιοσδήποτε από τους επιβάτες χρησιμοποίησε πυροβόλα όπλα ή ότι πυροβόλα όπλα είχαν παρθεί στο πλοίο. Παρά τα αιτήματα, η Επιτροπή δεν έλαβε οποιοδήποτε ιατρικό αρχείο ή άλλη τεκμηριωμένη πληροφορία από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τραυματισμούς στρατιωτών που συμμετείχαν στην επιδρομή, από πυροβόλα όπλα. […] Επιπλέον η Επιτροπή βρίσκει τις ισραηλινές εκδοχές τόσο ανακόλουθες και αντιφατικές σχετικά με τις αποδείξεις περί υποτιθέμενων τραυματισμών Ισραηλινών στρατιωτών από πυροβόλα όπλα που πρέπει να τις απορρίψει.». Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό αναφέρει ότι στη Γάζα υπήρχε εκείνη την εποχή «ανθρωπιστική κρίση», και τον χαρακτηρίζει «συλλογική τιμωρία, παράνομη κάτω από τις παρούσες και οποιεσδήποτε συνθήκες». Ενώ αναφορικά με την επιδρομή μιλά για «εντελώς περιττή και απίστευτη βία», «απαράδεκτο επίπεδο βιαιότητας» και αναλύει τις «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» συμπεριλαμβανομένων «σκόπιμων φόνων», «βασανιστηρίων», «αυθαίρετων κρατήσεων» κ.α.

Είναι φανερό ότι το εντελώς αντίθετο πόρισμα της επιτροπής Τουρκέλ εκτός από το να αθωώσει τους ενόχους εξυπηρετεί και κάποιους άλλους σκοπούς. Αφενός, στο εσωτερικό, προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα και το κύρος των Ισραηλινών κομάντος και κατά συνέπεια των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων παρουσιάζοντας ότι αντιμετώπισαν οπλισμένους αντιπάλους ενώ στην πραγματικότητα ρεζιλεύτηκαν από μια χούφτα άοπλους ακτιβιστές. Αφετέρου επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για την επόμενη δολοφονική επιχείρηση εναντίον του “Στόλου της Ελευθερίας 2” που προετοιμάζεται εντατικά σε συνεργασία πολύ περισσότερων πρωτοβουλιών από ακόμα περισσότερες χώρες. Ή τουλάχιστον να τρομοκρατήσει όσους σκοπεύουν να συμμετάσχουν.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι παρότι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το δολοφονικό χαρακτήρα του ισραηλινού απαρτχάιντ, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές του πληθυσμού, στην πλειονότητά του παιδιά, μας το επιβάλλει.

Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης θα κάνει το καθήκον του. Η διεθνής κοινότητα, οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, και οι διακρατικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., που είναι συνυπεύθυνοι για τον αποκλεισμό, αλλά και εκείνοι που μπορούν να εμποδίσουν μια επανάληψη της σφαγής, ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Τιμή στους 9 Τούρκους και όλους τους Παλαιστίνιους μάρτυρες

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Γραμματεία της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *