Νέες προκλήσεις στον Τουριστικό κλάδο για τους εργαζόμενους με φόντο την αδιαφορία και την ανικανότητα της Ομοσπονδίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

apergiatourismos_920793522Γράφει ο Θ.Κ
Μέλος  του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής

“Μια νέα συμφωνία και υπογραφή σύμβασης θα συμβάλλει ευεργετικά στην ευημερία των εργαζομένων, στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν και στην ίδια την Οικονομία. (1)

Η παραπάνω διαπίστωση θα μπορούσε να εκτιμηθεί θετικά αν δεν αποτελούσε κομμάτι της λιτής ανακοίνωσης που εξέδωσε η διοίκηση της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στον Τουρισμό, με αφορμή τον νέο γύρο επίθεσης που εξαπολύουν οι εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου (ΠΟΞ, ΓΣΒΕΕ κ.α.) στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου συνολικά αλλά και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία αυτήν την περίοδο. Η ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να είναι πιο συμβατή με την παθητική στάση της Ομοσπονδίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι εργοδοτικές ενώσεις μπόρεσαν να βγουν κερδισμένες από τις διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων. Η πολιτική των εργοδοτών αν και αναμενόμενη δεν βρήκε κανένα ανάχωμα από την Ομοσπονδία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί αποστάσεις από τους εργαζόμενους την ίδια στιγμή που έχουν χαθεί οι συλλογικές συμβάσεις στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη, ενώ λήγει η σύμβαση στον ξενοδοχειακό κλάδο. Συγκεκριμένα και πιο αναλυτικά για τον κλάδο του Τουρισμού :

Στον Επισιτισμό: Τον Μάρτιο του 2012 οι εργοδότες κατήγγειλαν την συλλογική σύμβαση που εξασφάλιζε στην χαμηλότερη κατηγορία εργαζομένων βασικό μεικτό μισθό 829,92 ευρώ. Με το πέρας της μετενέργειας ο βασικός μισθός για όλες τις κατηγορίες διαμορφώθηκε στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή στα μεικτά 586,06 ευρώ (και για νέους κάτω των 25 στα 510,95ευρω). Στον κλάδο καταγράφηκαν μισθοί ακόμα και κάτω από την ΕΓΣΣΕ και ραγδαία αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας συνολικά(απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, απλήρωτες υπερωρίες και υπερεργασία).

Η Ομοσπονδία, με ευθύνη της πλειοψηφούσας διοίκησης της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, φρόντισε να ενημερώσει τους εργαζόμενους…εκ των υστέρων, με την ‘Κουβελική’ στάση : ΄΄Διαφωνούμε αλλά αναγκαζόμαστε να υποκύψουμε στις θελήσεις των εργοδοτών΄΄ . Έχοντας χάσει επαφή με τους εργαζόμενους του κλάδου, η φιλοεργοδοτική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, στην χειρότερη στιγμή για τον κλάδο, επέλεξε το στρατόπεδο που θα υπηρετήσει.

Στα Ζαχαρώδη : Η συλλογική σύμβαση έληξε τον περασμένο Αύγουστο, με την περίοδο μετενέργειας έως τον Νοέμβρη . Εξασφάλιζε βασικό μεικτό μισθό 846,49ευρώ στην χαμηλότερη κατηγορία εργαζομένων. Η σταδιακή μετατροπή σε ατομικές συμβάσεις ή η αναδιαμόρφωση των επιχειρησιακών αναμένεται να επιφέρει δραματικές μειώσεις αν κρίνουμε από τις απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων για μειώσεις 15% και παραπάνω. Κάτι που φαίνεται να παραδέχεται και η Ομοσπονδία…εκ των υστέρων(2) και χωρίς καμία διάθεση να οργανώσει τον κλάδο σε κινητοποιήσεις.

Στα Ξενοδοχεία : Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας είχε δώσει την συγκατάθεσή της τον Ιούλιο του 2012 στις Εργοδοτικές ενώσεις για 15% μείωση στους μισθούς του κλάδου. Έτσι, ο βασικός μισθός για την χαμηλότερη κατηγορία εργαζομένων διαμορφώθηκε από τα 887,49 ευρώ στα 753,69 ευρώ.

Ωστόσο, η συσπείρωση των εργαζομένων στο Συνδικάτο του κλάδου στην Αττική και σε επιχειρησιακά σωματεία μπόρεσε να ανατρέψει σε κάποιους χώρους δουλειάς την απόφαση για μειώσεις 15% και να επιβάλλει στους εργοδότες νέες συμφωνίες με μικρότερες μειώσεις.

Η Συλλογική σύμβαση στον κλάδο των Ξενοδοχείων λήγει στα τέλη του Δεκέμβρη. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) θα επιδιώξει να υπογράψει σύμβαση με χαμηλότερες αποδοχές, κάτι που προκύπτει από τις εξαγγελίες και τον προγραμματισμό περί αύξησης των εσόδων του κλάδου τα επόμενα χρόνια που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος τουριστικών ελληνικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Προς το παρόν, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας των εργαζομένων με την ανακοίνωσή της και με την στάση της προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι διαπραγματεύεται σκληρά κρατώντας όμως κλειστά τα χαρτιά της από τους ίδιους! Επειδή κατά το παρελθόν με τις διαπραγματεύσεις της έχει χειροτερέψει την θέση των εργαζομένων του κλάδου, το μέλλον τους πέφτει αποκλειστικά στους ίδιους.

Αν και οι εξαγγελίες του ΣΕΤΕ και των εργοδοτών μπορεί να ακούγονται αισιόδοξες, δεν πρέπει να τις δούμε ξεχωριστά από το τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά του τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε πως πίσω από τις εξαγγελίες για αύξηση των εσόδων, κρύβεται η αναγκαιότητά τους για αύξηση της κερδοφορίας τους, που οι δεδομένες συνθήκες (δηλαδή η αύξηση του μεγέθους των λίγων μονοπωλιακών ομίλων που ελέγχουν την αγορά) στον κλάδο θα επιφέρουν περαιτέρω μείωση στους μισθούς και νέο κύμα απολύσεων

Δείτε το Βίντεο που ακολουθεί:

 

Η φετινή τουριστική σαιζόν απέδειξε άλλωστε πως η αύξηση ρεκόρ των αφίξεων (αύξηση 15,2%) απέδωσε μεν αύξηση στα έσοδα του κλάδου κατά 14 % σε σχέση με την περσινή χρονιά, απέδωσαν τεράστια κέρδη δε (π.χ. Ιονική Ξενοδοχείνων – Χίλτον, Λάμψα κ.α.) ή διατήρηση μιας σταθερής κερδοφορίας λόγω :
της μείωσης της απασχόλησης και της αύξησης της απλήρωτης υπερεργασίας και υπερωρίας,
της κατακόρυφης αύξησης και επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
της δυναμικής εισαγωγής νέων εργαζομένων με συμβάσεις πρακτικής (360ευρώ) και των ανειδίκευτων εργαζομένων με τα πογράμματα του ΟΑΕΔ με συμβολικό μισθό.

Το Συνδικάτο Αττικής του κλάδου και άλλα δυναμικά συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία στην Ελλάδα κινήθηκαν με την αντίθετη λογική από αυτήν της Ομοσπονδίας και των εργοδοτικών ενώσεων. Αποκάλυψαν στους εργαζομένους τα όρια και τις δυνατότητες του εργοδοτικού συνδικαλισμού, το αδιέξοδο της λογικής και της πρακτικής της ανάθεσης για την λύση των προβλημάτων τους σε εκπροσώπους (φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην προκειμένη περίπτωση) και την αναγκαιότητα οργάνωσης ενός εργατικού κινήματος που θα είναι νικηφόρο μόνο με την ίδια τους τη συμμετοχή, την εξασφάλιση της οργάνωσης αγώνων και τον διαρκή έλεγχο των εκπροσώπων.(Δείτε σχετική ενημέρωση εδώ)

Με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κέρκυρας και επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου οργανώθηκε την προήγουμενη εβδομάδα συνέντευξη τύπου (εδώ) όπου παρουσιάστηκαν :

η σημασία των Συλλογικών συμβάσεων και η αναγκαιότητά τους, ως ένα εργαλείο της εργατικής τάξης για την βελτίωση της θέσης της
στοιχεία από την κατάσταση σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού
πλαίσιο πάλης με τα αιτήματα του κλάδου, καθορισμός αξιοπρεπούς βασικού μισθού σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων.
και προγραμματισμός δράσεων για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.

Στα πλαίσια αυτά ορίστηκε κινητοποίηση στις 12 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος με στόχο την συνάντηση με την Π.Ο.Ξ και την ΓΣΕΒΕΕ και την απαίτηση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους του Τουρισμού.

3.Ο καταμερισμός των εσόδων, για τα οποία πανηγυρίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι, αφορά τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες των 4 και 5 αστεριών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι καν αυτόνομες επιχειρήσεις κάποιου ιδιώτη αλλά ιδιοκτησίες ομίλων που διαθέτουν εφοπλιστικά κεφάλαια, μετοχές στο τραπεζικό σύστημα, στην ενέργεια και την βιομηχανία. Αντίθετα, και σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΣΕΤΕ, οι μικρές επιχειρήσεις (1 και 2 αστέρων) πλήτονται και οδηγούνται στο κλείσιμο.

 

1.http://www.poeeyte.gr/index.php/news/441-syllogiki-symvasi-ksenodoxoypallilon
2.http://www.poeeyte.gr/index.php/news/436-deltio-typou-gia-s-s-e-zaxarodon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *