Οι αγρότες στους δρόμους

Και ενώ οι κινητοποιήσεις που καθοδηγούνται απ’ την ΠΑΣΥ (αγροτική συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) κορυφώνονται σε μια σειρά πόλεις της χώρας, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών –με αρκετούς απ’ αυτούς να ελέγχονται από το κυβερνητικό κόμμα- έδωσαν συνέντευξη στην Λάρισα (Δείτε το βίντεο), προγραμματίζοντας τις δικές τους κινητοποιήσεις.

«Δεν βγαίνουμε στους δρόμους από συνήθεια. Ούτε θέλουμε να μας χαρακτηρίζουν γραφικούς. Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα και η προοπτική της καλλιέργειας. Ξεκινάμε με διάλογο και περιοδείες στα χωριά και στις 7 Φεβρουαρίου βγάζουμε τα τρακτέρ στα διόδια Μακρυχωρίου, με σκοπό όχι να κλείσουμε τους δρόμους, αλλά να σηκώσουμε τις μπάρες».
Αυτά ανέφεραν μεταξύ άλλων, ση συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ενώ το ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρει:

«Η οικονομική κατάσταση των αγροτών συνεχώς χειροτερεύει. Κανένας δεν μπορεί να κρύψει τη μείωση του εισοδήματός μας. Οι αντοχές των αγροτών – κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των νέων της υπαίθρου εξαντλήθηκαν από τη μη πραγματοποίηση των εξαγγελιών – υποσχέσεων στήριξης και δημιουργίας προϋποθέσεων για παραμονή στα χωράφια τους.

Η καλλιεργητική περίοδος για τη χώρα μας ξεκίνησε με πρωτόγνωρες τιμές σε καύσιμα- λιπάσματα-εφόδια- σπόρους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το κόστος καλλιέργειας να είναι δυσβάσταχτο. Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την περιοχή μας είναι η έλλειψη νερού για άρδευση και το υψηλό κόστος για την ανεύρεση και χρήση του. Χρειαζόμαστε έργα υποδομής. Ο νόμος του ΕΛΓΑ πλέον καταργεί
την κρατική μέριμνα – συμμετοχή. Οι 3 μήνες αποπληρωμής της ζημιάς γίνονται 12 μήνες με μια μικρή προκαταβολή. Μειώνεται το ασφαλιστικό αντικείμενο για τους αγρότες- κτηνοτρόφους-δενδροκαλλιεργητές (ελαιώνες, αμπέλια).

Η ζημιά στο βαμβάκι από το σκουλήκι και τη βροχόπτωση για τους κυβερνώντες δεν αναγνωρίζεται. Η σημερινή κυβέρνηση δεν προκηρύσσει τα αγροπεριβαλλοντολογικά προγράμματα απονιτροποίηση – βιολογικά κ.τλ. για το 2011 και χάνονται για τη Θεσσαλία περίπου 50.000.000 ευρώ ανά έτος.

Τα χρήματα της Ενιαίας Ενίσχυσης είναι πλέον ο μεγάλος στόχος (σαν μια αγελάδα που όλοι θέλουν να την αρμέξουν). Είναι απαράδεκτο!

Δεν νομοθετεί για την προστασία της ελληνικής φυτικής και ζωικής παραγωγής, δεν υπάρχουν κανόνες στην αγορά και ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος και τα κέρδη των μεσαζόντων και εισαγωγέων είναι τεράστια.

Η πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της τον αγροτικό χαρακτήρα της χώρας μας, τον μικρό κλήρο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαιτήσει σαφείς στόχους και προτεραιότητες με πολιτικές αποφάσεις να παραμείνει ο προϋπολογισμός υψηλός για να δώσουν στον αγρότη δύναμη και αισιοδοξία ότι μπορεί να συνεχίσει να καλλιεργεί τη γη του. Πρέπει η κυβέρνηση, τα κόμματα να
ανοίξουν έναν ευρύ διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτών αλλά και τους ίδιους τους αγρότες, για τη λειτουργία και τα αποελέσματα της νέας Κ.Α.Π. αλλά και για το τι θα συμβεί το 2013».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *