Προβολή: «H τέλεια ομορφιά», στη Λέσχη Εκτός Γραμμής

sorentinoΗ Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Εκτός Γραμμής

συνεχίζει τις κινηματογραφικές της προβολές με συζήτηση

την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 8:30μμ

με την ταινία

«H τέλεια ομορφιά (La grande bellezza)»

του Paolo Sorrentino (2013)

Ένας 65άρης ναπολιτάνος, κάποτε συγγραφέας και νυν κοσμικός στην Ρώμη, ζει την παρακμή στα πάρτι και την νυχτερινή ζωή της πόλης αναζητώντας ό,τι συνήθως αναζητούν οι κοσμικοί καλλιτέχνες στις ταινίες αυτού του τύπου εδώ και 50 χρόνια.

Το La Grande Bellezza είναι όμως κάτι παραπάνω από ένα σχόλιο στο «8 1/2» του Φελίνι και στην «Κοιλιά του αρχιτέκτονα» του Γκρίναγουέι.

Με μια κάμερα διαρκώς σε κίνηση, με μουσική προσεχτικά διαλεγμένη (ειδική εκτέλεση για την ταινία του «Αμνού» του Τάβερνερ) και φως κλεμμένο από το κιαροσκούρο του Τισιάνο, ο σκηνοθέτης με το βλέμμα του ταυτόχρονα χαϊδεύει σαν εραστής και διακορεύει σαν ηδονοβλεψίας τη Ρώμη (την πραγματική πρωταγωνίστρια και ομορφιά του τίτλου), όπως μόνο ένας ξένος (ένας ναπολετάνος) θα μπορούσε.

Μια ταινία όπου τηλεπερσόνες, καρδινάλιοι, στριπτιζούδες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πρώην αριστεροί, περφόμερ και έμποροι τυλίγονται από μια νύχτα χωρίς αύριο, χωρίς προοπτική.

Χωρίς άμεσες πολιτικές αναφορές στον Μπερλουσκόνι ή την κρίση, η ταινία είναι εντούτοις τέκνο τους. Βαθιά αντιφατική, ταυτόχρονα προκλητική και αντιδραστική, κυνική και τρυφερή, χλευαστικήγια τις  ανώτερες τάξεις και με μια επιφυλακτική πίστη στον καθολικισμό(!), αλλά πάντα όμορφη, η ταινία μιλάει για το κενό των ξιπασμένων μικροαστών όταν το έδαφος της οικονομικής ευμάρειας αρχίζει να τρίζει κάτω από τα πόδια τους και αυτοί χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, χωρίς να ξέρουν γιατί.

Παρουσίαση: Θανάσης Σαράντης

Σας περιμένουμε!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη

Εκτός Γραμμής

Στρατηγοπούλου 7 και Μαυρικίου, Αθήνα (Χαρ. Τρικούπη, στάση Λασκάρεως)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *