Δεν μας λείπουν τα ψώνια, μας λείπουν οι δουλειές

32758-74189Μια ακόμα Κυριακή εφαρμογής του νόμου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ακόμη μια Κυριακή τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά. Προσεχώς ανοιχτά ΟΛΕΣ τις Κυριακές! Η κοινωνία έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει… Χιλιάδες άνθρωποι που αγωνιούν πού θα ξοδέψουν τα χρήματά τους θα ξεχυθούν στις αγορές. Πρώτοι και καλύτεροι το 1,5 εκατ. ανέργοι που τις υπόλοιπες μέρες δεν προλαβαίνει να ψωνίσει… Μαζί το 1 εκατ. απλήρωτοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Από κοντά οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους κουτσουρεμένους μισθούς και οι συνταξιούχοι, που ως τώρα κάνουν «μασούρια» τις μεγάλες συντάξεις τους. Τελευταίοι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο, που επιτέλους θα τελειώνουν με το καθισιό της Κυριακής, αυτό τον «αναχρονισμό» που εμποδίζει την ανάπτυξη!

Κυβέρνηση, τρόικα, εργοδότες και  ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές:

Θα φέρει ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα καμιά ανάπτυξη δεν μας περιμένει όσο δεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερες ώρες για λιγότερα λεφτά. Άλλωστε η ανάπτυξή τους είναι αυτή που ζούμε εδώ και τριάμισι χρόνια μνημονίων: τσάκισμα συλλογικών συμβάσεων, πετσόκομμα μισθών, εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, εργοδοτική τρομοκρατία και απολύσεις. Η ανάπτυξή τους σημαίνει: εργοδότες χωρίς υποχρεώσεις, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, που θα δουλεύουν «ήλιο με ήλιο», χωρίς ασφάλιση, με μισθούς-επιδόματα πείνας.

   Θα προσφέρει την ευκαιρία στους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους πιο πολλές μέρες και ώρες του χρόνου. Ξέρουμε όλοι ότι αυτό που λείπει δεν είναι οι ώρες για ψώνια. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι το βράδυ, 6 μέρες την εβδομάδα! Δεν μας λείπουν τα ρούχα, τα παπούτσια, τα κινητά. Αυτό που λείπει είναι οι δουλειές, οι αξιοπρεπείς μισθοί, η ασφάλιση, ο ελεύθερος χρόνος για την οικογένεια, τους φίλους, τα κοινά.

Θα τονώσει την αγορά. Στην πραγματικότητα μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα, οι πολυεθνικές, τα κάτεργα της βιτρίνας και των μισθών πείνας. Αυτοί και θα τσακίσουν όλους τους «μικρούς», για να συγκεντρώσουν μεγαλύτερο κομμάτι τζίρου στα χέρια τους, εκτοξεύοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία, και θα ξεθεμελιώσουν κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος.

Θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στην πραγματικότητα κανείς νέος υπάλληλος δεν προσλαμβάνεται. Αντίθετα επιμηκύνεται το ωράριο των ήδη εργαζομένων, που πολλές φορές είναι απλήρωτοι για μήνες… Όσο για την προσαύξηση της Κυριακής, είναι ίσως το πιο σύντομο αστείο! Κανείς δεν την πληρώνει και κανείς υπάλληλος, υπό την πίεση του φόβου της ανεργίας, δεν τολμά να τη ζητήσει. Στην πραγματικότητα το άνοιγμα της Κυριακής σημαίνει 7ήμερη δουλειά για πάνω από 500 χιλιάδες εργαζομένους στο εμπόριο, δεν αφορά όμως μόνο αυτούς. Αν περάσει η δουλειά την Κυριακή στον κλάδο του εμπορίου, αύριο ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας θα δουλεύει και Σάββατο και Κυριακή.

Μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς – Η απόφαση είναι δική μας

Αυτούς τους συμφέρει να «ξεχνούν» ότι το 1/3 του πληθυσμού βυθίζεται στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ότι περισσότερα από 15.000 νοικοκυριά ζουν χωρίς ρεύμα, ότι χιλιάδες νέοι στοιβάζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ ή φεύγουν μετανάστες, ότι τα παιδιά λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία και πεθαίνουν από τα μαγκάλια στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν.

Εμείς θα επιλέξουμε να σκεφτούμε ως καταναλωτές ή ως εργαζόμενοι, ως άνεργοι, ως απολυμένοι; Πριν επιλέξουμε να συνυπογράψουμε με τη στάση μας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ας σκεφτούμε αν τα ψώνια της Κυριακής αξίζουν ώστε να ξεχάσουμε όσα ζούμε 365 μέρες το χρόνο απλήρωτοι, εκμεταλλευόμενοι, κακοπληρωμένοι, ξεθεωμένοι, υπό διαρκή πίεση, με μια ολομέτωπη επίθεση σε όλα μας τα δικαιώματα από την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, της τρόικας και της ΕΕ, των εργοδοτών και των τραπεζών

Αυτή την Κυριακή, και κάθε Κυριακή, να μη γίνουμε κομπάρσοι στις λουσάτες βιτρίνες τους!
Να επιλέξουμε να παλέψουμε με όλους τους εργαζομένους για αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα
και όχι για κατανάλωση στις αργίες!

222222222
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΘΗΒΩΝ 227
ergatikilesxiperisteriou.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *