Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης: «Ο Δεκέμβρης των Ανέργων»-Τα βίντεο της 1ης ημέρας

image002Γράφει ο kokkiniotis

Πολύ σημαντικές οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του διημέρου «Ο Δεκέμβρης των Ανέργων», στις 14 και 15 Δεκέμβρη 2013.

Απόψε Κυριακή 15/12, στις 6.00 το απόγευμα, στο χώρο της Εργατικής Λέσχης (Ελευθερίου Βενιζέλου 12 και Αιγαίου, στάση τραμ Αιγαίου) θα γίνει η δεύτερη εκδήλωση του διημέρου:

«Ανεργία και τα δημόσια αγαθά. Είμαστε εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, όχι πελάτες και καταναλωτές χωρίς λεφτά. Συζητάμε με: Εκπροσώπους των σωματείων στα ΜΜΜ, εκπροσώπους συλλόγων γιατρών ΕΣΥ, εκπροσώπους σωματείων ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, εργαζόμενους του ΟΑΕΔ.»

image002 (4)Με ιδιαίτερη επιτυχία, τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και από την άποψη του πλούτου της εμπειρίας και του προβληματισμού που κατατέθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, έγινε χθες Σάββατο 14/12 η πρώτη εκδήλωση που είχε θέμα:

«Είμαστε εργαζόμενοι χωρίς δουλειά αλλά δε θα γίνουμε η εφεδρεία του συστήματος και της πολιτική σας. Να σπάσουμε την απομόνωση, τη σιωπή και τον κατακερματισμό μας. Ο ρόλος και η παρέμβαση της Εργατικής Λέσχης ως εργατικού σωματείου στη γειτονιά».

Παραβρέθηκαν και συμμετείχαν συμβάλλοντας στον πλούτο της συζήτησης εργαζόμενοι και άνεργοι, αγωνιστές από την Εργατική Λέσχη Περιστερίου, το χώρο αλληλεγγύης και δράσης ‘’Υπόστεγο’’ της Αργυρούπολης, την αναρχοσυνδικαλιστική  πρωτοβουλία Ροσινάντε, ‘ενοικιαζόμενοι’ εργαζόμενοι από τις τράπεζες, από την Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, την Λαϊκή συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων Ακαδημίας Πλάτωνα, την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου –Δραπετσώνας, τον ΟΑΕΔ, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Λαμπηδόνα του Βύρωνα, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, την Εργατική Λέσχη Νέας Ιωνίας, το σωματείο των βιβλιοϋπαλλήλων, το Σωματείο Βάσης Ανέργων και επισφαλών εργαζομένων (ΣΩ.Β.Α), φυσικά από τη Νέα Σμύρνη, και πολλοί άλλοι.

Μέσω skype, συμμετείχε στη συζήτηση και η Εργατική Λέσχη Λέσβου.

Παραθέτουμε μερικά κομμάτια από το κάλεσμα του διημέρου παράλληλα με τα βίντεο της συζήτησης:


image002 (2)ergatiki-lesxi-avatar2“Εμείς οι εργαζόμενοι και άνεργοι που συμμετέχουμε στην ΕΛΝΣ καλούμε σε ένα διήμερο στις 14 και 15 Δεκέμβρη,στο χώρο μας στη N. Σμύρνη, Ελ. Βενιζέλου 12 & Αιγαίου – στάση Τραμ Αιγαίου τις  Εργατικές Λέσχες των άλλων περιοχών, εργατικές συλλογικότητες και σωματεία, επιτροπές ανέργων γειτονιών αλλά και κάθε άνεργο στη γειτονιά μας, να μιλήσουμε για την ανεργία και θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκέψεις για το πως θα προχωρήσουν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες στις γειτονιές.

Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε η απειλή που θα οδηγήσει στην πτώση των νέων δυναστών.”


image002 (6)«Όταν το κράτος μιλά για ανεργία μετράει νούμερα…Όταν εμείς μιλάμε για ανεργία μετράμε τις ζωές μας!!!!

Είμαστε 1.500.000 και συνεχώς γιγαντωνόμαστε. Μετά από κάθε success story που ανακοινώνει η κυβέρνηση χιλιάδες ακόμη, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προστίθενται μαζί μας.

Τα αφεντικά μας χρησιμοποιούν σαν απειλή απέναντι στους 500.000 απλήρωτους εργαζόμενους στους εκατοντάδες υποαπασχολούμενους, στους χιλιάδες που δουλεύουν για ψίχουλα.

Το κράτος απολύει δημόσιους υπαλλήλους στο όνομα μας. Η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΤΡΟΙΚΑ μας μνημονεύουν κάθε φορά που θέλουν να περάσουν αντεργατικά μέτρα και φόρους, κάθε φορά που ξεριζώνουν κατακτήσεις πάνω από 100 χρόνων.

Οι εργοδότες στην κρίση που έχουν τα κέρδη τους, θέλουν λιγότερους εργαζόμενους, πιο φτηνή εργασία, περισσότερες ώρες δουλειάς για να διορθωθούν οι αριθμοί και τα ποσοστά της κερδοφορίας τους. Η ανεργία και η φτώχεια μας είναι η λύση τους. Και όταν αντιδρούμε στο πετσόκομμα του επιδόματος ανεργίας και στην ελεημοσύνη των 5μηνων «κοινωφελούς εργασίας» και της κακοπληρωμένης «μαθητείας» με το πρόσχημα της απόκτησης εμπειρίας, μας συκοφαντούν για ανίκανους, απροσάρμοστους, περιττούς.

Για το σύστημά τους, το καπιταλισμό, περισσεύουμε, δεν έχουμε ανάγκες, όνειρα και επιθυμίες, δεν πεινάμε, δεν αρρωσταίνουμε, δεν μεγαλώνουμε παιδιά, δεν έχουμε δικαιώματα. Γι’ αυτούς είμαστε αόρατοι και ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις. Θα ήθελαν…

Γι’ αυτό ή ΕΜΕΙΣ ή ΑΥΤΟΙ. Μπορούμε να γίνουμε ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥΣ,να στοιχειώσουμε τα σχέδιά τους.


Όλοι εμείς οι «περιττοί», οι απολυμένοι, οι διαθέσιμοι, οι επισφαλείς, οι άνεργοι, οι «ωφελούμενοι», οι αόρατοι των success stories, μετατρέπουμε την αδυναμία μας σε δύναμη, οργανωνόμαστε και παλεύουμε, κουβαλώντας στη μάχη ένα πανίσχυρο όπλο: την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή, την αλληλεγγύη των ανθρώπων που ζουν και θέλουν να μπορούν να ζουν από την δουλειά τους.

Δεν αποδεχόμαστε ότι όλα είναι μάταια, ότι πρέπει να μοιραστούμε τα ψίχουλα που μας πετάνε. Η ελπίδα είναι στους αγώνες για την ανατροπή τους!


image002 (3)Διεκδικούμε τον πλούτο που εμείς οι εργαζόμενοι δημιουργούμε και που μας τον κλέβουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Γιατί ξέρουμε ότι αυτοί χωρίς εμάς τίποτα, εμείς χωρίς αυτούς τα πάντα.

Γνωρίζουμε ότι συνώνυμα του αγώνα είναι η οργάνωση και η αλληλεγγύη.

Δίνουμε το χέρι σε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς της δικτατορίας του μνημονίου.

Αλλά και σε όποιον σήμερα νοιώθει να τον καταβάλλει ο φόβος που γεννά η πραγματικότητα της κρίσης και της εξαθλίωσης.

Γιατί κάθε αγώνας σήμερα είναι αγώνας για όλους: για να σπουδάζουν τα παιδιά, για να έχει αξιοπρεπή δουλειά και ασφάλιση ο κόσμος, για να μην ξεφτιλίζεται κανένας για ένα κομμάτι ψωμί, για να μην ξεπουλιούνται το νερό, το ρεύμα και κάθε κοινωνικό αγαθό, για να μην ζήσουμε ο καθένας μόνος του και ηττημένος και όλοι μαζί σαν δούλοι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *