Συγκέντρωση διοικητικών του ΕΚΠΑ στη ΓΑΔΑ. Είπαν «όχι» στο κλίμα τρομοκρατίας

gada-280x250 «Αναβιώνει το “συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας» καταγγέλλουν νομικοί

 Αφροδίτη Τζιαντζή

Ακαρπη αποδείχθηκε η απόπειρα τρομοκράτησης των διοικητικών του ΕΚΠΑ, που κλήθηκαν χθες στη ΓΑΔΑ να καταθέσουν ονόματα και δηλώσεις συναδέλφων τους κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Σε μια πρωτοφανή αστυνομική παρέμβαση σε συνδικαλιστική δραστηριότητα, το 2ο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος της Κρατικής Ασφάλειας ζήτησε από το προεδρείο του Συλλόγου Διοικητικών του ΕΚΠΑ να αποστείλει τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης της 2/12 και τα ονόματα της απεργιακής επιτροπής. Αντίστοιχα, χθες το πρωί, κλήθηκαν στη ΓΑΔΑ τα μέλη του προεδρείου της Γ.Σ. να μεταφέρουν ονόματα και στοιχεία για όσα διαδραματίστηκαν στη συνέλευση.

Εξω από τη ΓΑΔΑ βρίσκονταν πολλοί εργαζόμενοι, φοιτητές, νομικοί, συνδικαλιστές, αλληλέγγυοι και πρωτοβάθμια σωματεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των διοικητικών και της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση καλούσαν επίσης η ΚΕΔΔΕ και η «Πρωτοβουλία ενάντια στα κλεισίματα και τις διαθεσιμότητες».

Οι διοικητικοί ρωτήθηκαν αν κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. συνάδελφοί τους ανέφεραν παρατυπίες στις λίστες απογραφής από άλλους συναδέλφους. Ως αφορμή για την έρευνα αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος». Κανένας τους δεν έδωσε στοιχεία, ενώ μέλη του προεδρείου κατήγγειλαν τη διαδικασία ως αντισυνταγματική.

«Η όλη διαδικασία είναι παράνομη» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, νομική σύμβουλος απεργών διοικητικών. «Εχει όλα τα χαρακτηριστικά για να θεωρηθούν ο αστυνομικός και ο εισαγγελέας που έδωσαν την παραγγελία ως επίορκοι και να τεθούν σε αργία. Η κλήση σε απολογία για όσα διαδραματίστηκαν σε γενική συνέλευση εργαζομένων παραβιάζει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος, για το συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική ελευθερία. Κυρίως παραβιάζεται το άρθρο 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος, στο οποίο επιτρέπεται ρητά η παρουσία της αστυνομίας μόνο σε υπαίθριες συναθροίσεις. Εξ αντιδιαστολής απαγορεύεται η παρουσία αστυνομικών σε κλειστές συναθροίσεις. Για τον ίδιο λόγο εξυπακούεται ότι απαγορεύεται η παροχή πληροφοριών για συνελεύσεις εργαζομένων».

«Την εφταετία της δικτατορίας αστυνομικοί και ασφαλίτες ήταν παρόντες σε όλες τις συνελεύσεις. Τώρα αναζωπυρώνεται το “συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας, ζητώντας πρακτικά συνελεύσεων και ονόματα εργαζομένων», προσθέτει η δικηγόρος. «Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία για δημοκρατικό πολίτευμα. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να εγκαταστήσουν ένα αστυνομικό Πανοπτικόν που θα ελέγχει τη συνδικαλιστική δράση».

Σε επευφημίες ξέσπασαν οι συγκεντρωμένοι όταν βγήκαν από τη ΓΑΔΑ τα μέλη του προεδρείου, φωνάζοντας «Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί». Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ πραγματοποιούν σήμερα νέα γενική συνέλευση και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου έχουν οριστεί εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *