Αποτάσσουν τη Χρυσή Αυγή οι δολοφόνοι του Λουκμάν

pakistaΤης Κατερίνας Κατή

Και για ένταξη στη δομημένη εγκληματική οργάνωση, που φέρεται ότι δρούσε υπό τη διεύθυνση του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, και στενού πυρήνα βουλευτών του ναζιστικού μορφώματος, κατηγορούνται πλέον οι δύο νεαροί που χθες κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθήνας προκειμένου να λογοδοτήσουν για τη στυγερή δολοφονία του 27χρονου μετανάστη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, τα ξημερώματα της 17ης του περασμένου Γενάρη στα Πετράλωνα.

«Σήμερα κρίνουμε τη δολοφονία ενός μετανάστη στην Ελλάδα που τελέστηκε από φυλετικό μίσος», είπε στο δικαστήριο ο εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Δ. Ζώτος, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της υπόθεσης, που κατά τραγική σύμπτωση έφτασε ενώπιον του ακροατηρίου χθες, που ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη.
Την ίδια ώρα, οι δύο κατηγορούμενοι, που σε ένα 24ωρο θα βρεθούν και ενώπιον των εφετών ειδικών ανακριτριών για να απολογηθούν για το κακούργημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση, έσπευσαν διά των συνηγόρων τους να βγάλουν από πάνω τους το στίγμα του χρυσαυγίτη.

* «Ο Διον. Λιακόπουλος και η οικογένειά του δεν έχουν καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος. Εχει ομολογήσει από την πρώτη στιγμή ότι έδωσε το θανατηφόρο χτύπημα. Δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος και ζητάμε τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από αμέλεια», δήλωσε ο συνήγορος του 25χρονου δράστη, που καθόταν στο εδώλιο σιωπηλός και με σκυμμένο το κεφάλι.

* Και ο έτερος κατηγορούμενος, ο 29χρονος πυροσβέστης Χρ. Στεργιόπουλος, σε γραπτή του δήλωση, που κοινοποιήθηκε από τους συνηγόρους του, Αντ. Φούσα και Εμμ. Σταύρου, αφού εξέφρασε τη θλίψη του και την ειλικρινή του μεταμέλεια για την ανάμειξή του, υποστήριξε:

– «Δεν έχω καμία σχέση με τον θάνατο του άτυχου Πακιστανού υπηκόου και το παραπεμπτικό βούλευμα δέχεται ότι τον έπληξα εκ των υστέρων και δεν έχω σχέση με το θανατηφόρο χτύπημα στο στήθος του. Τα χτυπήματα αυτά δεν συνδέονται αιτιωδώς με τον επελθόντα θάνατο». Ακόμα, δήλωσε «σαφώς και κατηγορηματικώς» ότι:

– «Δεν έχω καμία σχέση, ιδεολογική ή άλλη, με τη Χρυσή Αυγή. Διαφωνώ πλήρως με την ιδεολογία του κόμματος αυτού και καταδικάζω την πρακτική του. Είμαστε δημοκρατική οικογένεια και δεν είχα και δεν έχω καμία απολύτως διαφορά με τους αλλοδαπούς που ζουν στην πατρίδα μας».

Μάλιστα, ο Χρ. Στεργιόπουλος τονίζει στη δήλωσή του ότι «από την εξονυχιστική έρευνα που έγινε σε μένα και στο σπίτι μου δεν βρέθηκε απολύτως τίποτε που να με συνδέει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το κόμμα αυτό».
Βεβαίως, τόσο ο ίδιος όσο και ο συγκατηγορούμενός του θα πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για ευρήματα στα σπίτια τους (όπως ρόπαλα, κάλυκες, φυσίγγια, σιδηρογροθιές), αντικείμενα που (όλως τυχαίως;) υπήρχαν σχεδόν σε όλα τα σπίτια συλληφθέντων για τα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής.

Οσο για τα στιλέτα που κουβαλούσαν πάνω τους και με τα οποία μαχαίρωσαν τον 27χρονο, και τι δεν ελέχθη χθες στο δικαστήριο… Πότε ότι τους είχαν ληστέψει και τα κουβαλούσαν για… προστασία (αυτό δήλωσαν κατά τη σύλληψή τους), πότε ότι χρησίμευαν για το βίδωμα και… ξεβίδωμα των πινακίδων του σκούτερ (από την πλευρά της υπεράσπισης του οδηγού) και πότε ότι τα στιλέτα-πεταλούδα δεν είναι σώνει και καλά φονικά όργανα, καθώς χρησιμοποιούνται και ως… πολυεργαλεία.

Παρόντες οι γονείς του θύματος

Την ίδια ώρα, έξω από το δικαστήριο, αντιφασιστικές οργανώσεις και Δίκτυα υποδέχονταν τους τραγικούς γονείς του 27χρονου, οι οποίοι ταξίδεψαν από το Πακιστάν για να παραβρεθούν στη δίκη για τη δολοφονία του μετανάστη γιου τους. Του 27χρονου που έχασε τη ζωή του την ώρα που πήγαινε για το μεροκάματο σε λαϊκή αγορά. Με ένα ποδήλατο, που όπως είχαν πει οι δράστες τούς… έκοψε τον δρόμο, σε μια άδεια από αυτοκίνητα οδό… Και γι’ αυτόν τον λόγο «έκοψαν μαχαίρι» την περπατησιά ενός συνομήλικού τους άντρα.
Η μάνα του θύματος δεν ήταν καν σε θέση να αρθρώσει κουβέντα… Εκλαιγε με λυγμούς και σχεδόν κατέρρευσε στην άκρη του δρόμου…

Ο πατέρας του ζήτησε μόνο την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Τους οποίους το παραπεμπτικό βούλευμα χαρακτηρίζει «δράστες με θρασύτητα, αντικοινωνικότητα και ιδιαίτερη επικινδυνότητα», χωρίς όμως να κάνει αναφορά σε κίνητρα ρατσιστικά. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πληρεξούσιοι συνήγοροι της οικογένειας του νεκρού ζήτησαν την καταδίκη των κατηγορουμένων με τις επιβαρυντικές διατάξεις που αφορούν την τέλεση της πράξης από μίσος λόγω φυλής και χρώματος.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Το δικαστήριο έκανε αμέσως δεκτή τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής του πατέρα του θύματος, που διεκδικεί για ψυχική οδύνη λόγω του χαμού του παιδιού του το συμβολικό ποσόν των… 40 ευρώ από κάθε δράστη. Οι ενστάσεις της υπεράσπισης περί ακυρότητας της παράστασης πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι «δεν ήταν δεόντως θεωρημένα τα σχετικά έγγραφα» απορρίφθηκαν.

Η αποδεικτική διαδικασία ξεκίνησε με τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός νεαρού ζευγαριού που είδε μπροστά στα μάτια του την κατάληξη του 27χρονου μετανάστη.

* «Ξύπνησα από βογκητά», κατέθεσε ο άντρας, «κι άνοιξα το παράθυρο. Είδα ένα ποδήλατο πεταμένο κάτω κι ένα σκούτερ με τον οδηγό… ο άλλος ήταν στο πεζοδρόμιο, σκυφτός και κράταγε το κεφάλι του. Ο άνθρωπος που βογκούσε περπάτησε περίπου δέκα μέτρα, σταμάτησε κι έπεσε κάτω. Πέρασε ένα ταξί, μια κυρία βγήκε έξω και ρώτησε τον πεσμένο άνθρωπο “είσαι καλά;”. Δεν πήρε απάντηση… Ο οδηγός του σκούτερ άρχισε να φωνάζει στον συνοδηγό, που ήταν όρθιος, “έλα γρήγορα, πάμε να φύγουμε”. Ο άλλος πήγε, χαλαρά, περπατώντας. Δεν υπήρχε βιασύνη σε κανέναν από τους δύο να απομακρυνθούν… το χτυπημένο παιδί είχε κουρνιάσει στα γόνατα… από το μπουφάν του έσταζε αίμα».
Ερώτηση ενόρκου: «Για να ξυπνήσετε, το βογκητό θα ήταν έντονο».
Μάρτυρας: «Ούρλιαζε»…
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Πέμπτη 19/12/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *