Οι μπίζνες της οικογένειας Γερουλάνου

Ποιος θα ακουμπήσει κοτζάμ υπουργό;

Στις 9 Δεκέμβρη του 2004,  κάτοικοι και σωματεία του δήμου Αργοστολίου υπέβαλαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΓΓΠΙΝ), που έδινε άδεια λειτουργίας σε μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας που ανήκει στην οικογένεια του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου. Ακόμη, υπέβαλαν προσφυγή κατά μιας άλλης απόφασης του ΓΓΠΙΝ και κατά μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.

Το ΣτΕ (Ε’ Τμήμα), μετά από τέσσερα χρόνια, στις 17 Σεπτέμβρη του 2008, εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 2435 απόφασή του, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή και έτσι κατέστη παράνομη η λειτουργία της οικογενειακής επιχείρησης του Π. Γερουλάνου.

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντί να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να αναγκάσει την οικογένεια Γερουλάνου να κλείσει αυτή τη μονάδα, εξέδωσε στις 22 Γενάρη του 2009 νέα απόφαση, για τη μετεγκατάσταση δήθεν της  μονάδας σε άλλη θέση μέσα σε δύο χρόνια. Αυτή την απόφαση αξιοποίησε η οικογένεια Γερουλάνου και «έπεισε» τον πρόεδρο του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ να μην επιμείνει στην άμεση εφαρμογή της απόφασης του Τμήματός του, δηλαδή της απόφασης 2435/2008. Τα λεγόμενα περί μετεγκατάστασης της μονάδας είναι ένα μεγάλο ψέμα, γιατί οι κλωβοί της παραμένουν στην ίδια σχεδόν θέση.

Οι ίδιοι κάτοικοι και σωματεία αναγκάστηκαν να καταθέσουν στις 23 Μάρτη του 2009 νέα προσφυγή κατά της απόφασης του ΓΓΠΙΝ και να απαιτήσουν και την άμεση εφαρμογή της απόφασης 2435/2008. Ταυτόχρονα κατέθεσαν αίτηση στην Επιτροπή Αναστολών για την έκδοση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής, που είχε οριστεί αρχικά για τις 3 Νοέμβρη του 2010.

Λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, και συγκεκριμένα στις 11 Οκτώβρη του 2010, η πρώην υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή κατέθεσε ερώτηση στην υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη και εμμέσως πλην σαφώς έπαιρνε θέση υπέρ της οικογένειας Γερουλάνου, βάζοντάς τα με το ΣτΕ που ακυρώνει «διοικητικές πράξεις αδειοδότησης  μονάδων».

Ο πρόεδρος του Ε’ Τμήματος, με πρόσχημα την απόφαση του ΓΓΠΙΝ για τη δήθεν μετεγκατάσταση της εταιρίας ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΕ το Γενάρη του 2009, αρνήθηκε να εκδώσει προσωρινή διαταγή.

Μετά την προσφυγή των κατοίκων και των σωματείων του Αργοστολίου, μπήκε στην υπηρεσία της  εταιρίας της «οικογένειας» και η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, η οποία κατά τα άλλα εμφανίζεται σαν η Ζαν ντ Αρκ του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στο νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας περιέλαβε διάταξη με την οποία δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες που δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας να λειτουργούν για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Ιού-νη του 2011. Η προϋπόθεση που έβαλε στον νόμο αυτό η Τ. Μπιρμπίλη για να λειτουργήσει η εταιρία έχει απορριφθεί από το ΣτΕ με την απόφαση 2435/2008.

Στις 13 Δεκέμβρη του 2010 ο ΓΓΠΙΝ εξέδωσε δύο νέες αποφάσεις για την εταιρία του Π. Γερουλάνου.

Στις 2 Φλεβάρη του 2011, που ήταν να εκδικαστεί η υπόθεση στο ΣτΕ, δόθηκε νέα αναβολή και ορίστηκε ως νέα ημερομηνία εκδίκασης η 12η Οκτώβρη του 2011. Το γεγονός ότι στις 2 Φλεβάρη η τακτική εισηγήτρια ανέβαλε όλες τις υποθέσεις που χειρίζεται η ίδια  δεν αλλάζει σε τίποτα την εκτίμησή μας, ότι υπάρχει σκοπιμότητα για τη νέα αυτή αναβολή.

Η εταιρία Γερουλάνου παρήγαγε επί χρόνια «βιολογικές» τσιπούρες και λαβράκια, χωρίς να υπάρχει νομικό πλαίσιο, εθνικό και κοινοτικό.

Είναι φανερό, ότι όλα τα σφυριά της εξουσίας δουλεύουν ασταμάτητα για να λειτουργεί παράνομα η εταιρία της οικογένειας Γερουλάνου.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *