Θεσσαλονίκη: Εσπασαν την απαγόρευση

antifasistiko-thessaloniki1-300x224Οι αντιφασίστες, παρά τη διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. για την αποφυγή δημόσιων συναθροίσεων, πραγματοποίησαν μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη συγκέντρωση της Χ.Α. στον Λευκό Πύργο

Του Νίκου Φωτόπουλου

Ειρηνικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη «έσβησε» τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής και τις …απαγορεύσεις της αστυνομίας.

Μια έκπληξη περίμενε χθες πρωί πρωί τους Θεσσαλονικείς έπειτα από χρόνια, καθώς η αστυνομία, για τον φόβο επεισοδίων, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης συναθροίσεων στο κέντρο της πόλης! Είχε προηγηθεί το προσκλητήριο της Χρυσής Αυγής για συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, ενώ τα καταστήματα ήταν ανοιχτά και η αγορά κατάμεστη από κόσμο.

Φυσικά στο κάλεσμα-πρόκληση των χρυσαυγιτών αντέδρασαν ακαριαία όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης. Κόμματα, πολιτικές οργανώσεις, νεολαίες, ακόμη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εξέδωσαν ανακοινώσεις για συμμετοχή σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο χθες, την ίδια ώρα, στο κέντρο.

Στη ζώνη απαγόρευσης

Υπό αυτές τις συνθήκες η αστυνομία, αντί να σταματήσει την ακροδεξιά συνάθροιση, επέβαλε απαγόρευση για κάθε συγκέντρωση από τις 6 το πρωί της Κυριακής ώς τη 1 τα ξημερώματα σήμερα. «Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης δεν επιτρέπονται για λόγους δημόσιας ασφαλείας και αποτροπής σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, κατά το χρονικό διάστημα από 06.00 ώρα της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2013 μέχρι και την 01.00 ώρα της 23 Δεκεμβρίου 2013, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις–συγκεντρώσεις ή πορείες στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που οριοθετείται από (…)» ανέφερε η διαταγή της ΕΛ.ΑΣ.

«Οπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψουμε δύο συγκεντρώσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνονταν επεισόδια και ν’ αναγκαζόμασταν να κάνουμε χρήση χημικών στο κέντρο της πόλης, με την αγορά ανοιχτή και τα παιδάκια να πηγαίνουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της ΔΕΘ…» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Τρύφων Κούκιος.

Παρ’ όλα αυτά οι συγκεντρώσεις έγιναν, αν και σε άλλα σημεία από τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά πάντως μέσα στη ζώνη απαγόρευσης της αστυνομίας. Περίπου 700 μέλη της Χρυσής Αυγής, που είχαν έρθει απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα με… τουριστικά λεωφορεία μαζεύτηκαν κοντά στα γραφεία τους γύρω στη 1 το μεσημέρι και παρακολούθησαν σειρά ομιλιών ώς τις 8 το βράδυ, οπότε και διαλύθηκαν.

Την ίδια ώρα στην οδό Βενιζέλου η αστυνομία είχε στήσει «φράγματα» με κλούβες και ΜΑΤ, για να μη συναντηθούν οι δυο συγκεντρώσεις.

Χάος στο κέντρο

Στην άλλη πλευρά, στο άγαλμα του Βενιζέλου, συναντήθηκαν περισσότεροι από χίλιοι αντιφασίστες που κατά τις 6 το απόγευμα προσπάθησαν να φτάσουν ώς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία. Παρά τις διαπραγματεύσεις των επικεφαλής με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η διέλευση δεν επετράπη στη μεγάλη πορεία.

Κατόπιν αυτού άλλαξε κατεύθυνση και αφού διέσχισε το κέντρο της πόλης με παλμό και αντιφασιστικά συνθήματα, κατέληξε στην πλατεία Καμάρας όπου διαλύθηκε ειρηνικά.

Σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς τα καταστήματα έκλειναν στις 6 το απόγευμα και χιλιάδες Ι.Χ. εγκλωβίστηκαν στο ιστορικό κέντρο, κυρίως από τα «φράγματα» της αστυνομίας.

efsyn.gr 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *